VUB-physicus Nick van Eijndhoven (VUB-ELEM) over het next-generation Radio Neutrino Observatory dat in Groenland gebouwd zal worden.
Dit artikel verscheen eerder op innovationsnewsnetwork.com.
We kunnen vanalles leren uit neutrino's, door ze te herleiden naar hun bron krijgen we inzicht in de verste hoeken van het universum. Neutrino's met een hoge energie zijn een potentiële bron voor meer diepgaande informatie. Dit omdat ze het product zijn van complexe botsingen tussen materie of fotonen. Zo zouden we nu in realiteit fysische processen kunnen observeren die decenia geleden al op papier werden gezet. Helaas is onze huidige apparatuur niet nauwkeurig genoeg om genoeg van deze neutrino's te detecteren om een volwaardige studie uit te voeren; tot nu toe zijn er slechts een honderdtal hoogenergetische neutrino's waargenomen. Het geplande Radio Neutrino Observatory (RNO-G) zou hier verandering in brengen. Het observatorium zal bestaan uit 35 stations, wat zo'n 50km2 in beslag zal nemen. Met deze vooruitgang verwachten fysici niet enkel meer hoogenergetische neutrino's waar te nemen maar ook energieniveau's te ontdekken die nog nooit eerder zijn gezien.
Lees het volledige artikel op innovationnewsnetwork.com.
Zie ook: Nature publicatie - IceCube op Antarctica bewijst 60 jaar oude fysicavoorspelling met hoogenergetische deeltjes uit heelal