Wat leer je in de opleiding? 

In het 1ste jaar krijg je een algemene vorming en een grondige introductie tot de vele facetten van kunstgeschiedenis, kunstwetenschappen, archeologie en materiële cultuur. In het 2de jaar gaan we meer gedetailleerd in op de materiële cultuur en de kunsten. Zo ben je gewapend om je in het 3de jaar te verdiepen in onderzoek en erfgoedbemiddeling. Aan de VUB garanderen we een persoonlijke begeleiding om het beste uit jou te halen.

In de master stel je zelf je specialisatiepakket samen, bestaande uit verschillende gespecialiseerde vakken. Je kiest uit 2 grote profielen. Het researchprofiel, gericht op academisch onderzoek, of het profiel gericht op participerend onderzoek, waarbij de focus op erfgoed en publiek ligt.

In de masteropleiding nemen de proffen je mee in problematieken uit de internationale wereld van onderzoek in de kunstwetenschappen en de archeologie. Je doet je eigen origineel onderzoek en schrijft op basis daarvan een masterproef. We werken nauw samen met musea zoals BOZAR, het Rubenianum en het Agentschap voor het Onroerend Erfgoed. Deze contacten maken interessante uitwisselingen, bezoeken en inzichten mogelijk.

Bekijk het studieprogramma
 

De troeven van onze opleiding Kunstwetenschappen en Archeologie

 • In deze unieke, interdisciplinaire opleiding leer je de context van objecten en kunstwerken kennen, ontdek je waarom ze een erfgoedwaarde hebben en ga je aan de slag als kritisch onderzoeker en beroepsbeoefenaar.
 • Het onderwijs dat je krijgt, is gebaseerd op het onderzoek van een grote groep doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers.
 • Je hebt rechtstreeks contact met de assistenten en proffen, die je persoonlijk begeleiden en inzetten op een hele waaier aan onderwijstechnieken. 

Ontdek alle troeven van de VUB

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding
 
 • Karolien Maho | Student Kunstwetenschappen en Archeologie
  "Ik koos deze opleiding omwille van de combinatie van kunstwetenschappen én archeologie. Je krijgt een brede basis aan kennis waarmee je nadien je eigen interesse en specialisatie verder kan ontwikkelen en bepalen."

   

 • Eric Valck | Student Kunstwetenschappen en Archeologie
  "Op uitwisseling gaan was een van mijn beste beslissingen ooit. In het buitenland leerde ik denken en handelen buiten mijn vertrouwde omgeving — kwaliteiten die later sterk geapprecieerd werden. Ik groeide intellectueel, maar ook als persoon. Mijn wereld breidde zich uit."

Na je studie

Na je opleiding beschik je over een ruime basiskennis, een brede vorming, kritische zin, goede communicatievaardigheden en kan je competent en zelfstandig werken. Die kwaliteiten creëren een waaier aan jobmogelijkheden: directeur of curator in een kunstgalerij of museum, medewerker in de archeologische beroepswereld, onderzoeker, docent, enzovoort. Ook de erfgoedsector, overheid en brede culturele economie zijn op zoek naar mensen met jouw profiel.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht