Is Notariaat iets voor jou?

Wil je weten of de Opleiding Notariaat bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Voor gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van de Opleiding Notariaat kan je ook steeds terecht op de website van de Opleiding Notariaat. Je vindt er een schat aan informatie. Je bent tevens welkom om de Opleiding Notariaat te volgen op Facebook en Linkedin. Zit je na het doornemen van alle informatie nog met vragen? Contacteer ons dan via opleiding.notariaat@vub.be. Wij staan je met plezier te woord. 

Wat houdt deze opleiding in?

Heb je belangstelling voor privaatrechtelijke vakken of wil je je nog verder verdiepen in materies zoals (familiaal) vermogensrecht en vereffening en verdeling, zakenrecht, IPR, registratierechten en erfbelastingen, ruimtelijke ordening en vennootschapsrecht? Dan is de Master Notariaat aan de Vrije Universiteit Brussel je op het lijf geschreven. Of je nu notariële ambities hebt of enkel je kennis van het recht wil vervolmaken, de Master Notariaat biedt heel wat mogelijkheden voor je carrière en dit zowel voor pas afgestudeerden als voor mensen met werkervaring.

Een bijkomend voordeel is dat het programma flexibel is opgesteld en je zelf de spreiding van je vakken kiest. Onze Brusselse ligging, de integratie tussen theorie en praktijk, het feit dat de regelgeving van de drie gewesten aan bod komt en de mogelijkheid om de opleiding vanop afstand te volgen maken van de Master Notariaat aan de Vrije Universiteit Brussel een unieke opleiding!

Ontdek het studieprogramma

Dat is ook wat oud-studenten van de opleiding vinden:

  • Stijn Walraevens | alumnus Notariaat
    "Mijn waardering voor het notariaat is pas echt gegroeid tijdens mijn opleiding aan de VUB, en dat was vooral te danken aan de doelgerichte en persoonlijke aanpak van de docenten. Het zijn niet gewoon proffen, in sommige gevallen zijn het mentoren die me jaren nadien nog steeds bijblijven."

     

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, aan de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren naast een job of aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? 

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, ben je je eigen zaak aan het opstarten of bevind je je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Werken en studeren combineren

Werken en studeren combineren

Helaas, aan de VUB is het niet mogelijk om de opleiding Notariaat te volgen in avondonderwijs. Wel zijn er verschillende modeltrajecten voorzien voor studenten die de opleiding willen spreiden: 1,5 jaar, 2 jaar, 2,5 jaar of 3 jaar. 

Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperkingen)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het reflex-statuut om je studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening, enzovoort. 

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadviesbegeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel: advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie, ...
  • In groep (workshops, trainingen): een onderwerp voor je bachelor- of masterproef kiezen, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, ...
  • Tools: een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze, …

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Rechten studeert aan de VUB

Zo kan je op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Noorwegen of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit een optie.

Meer over studeren in het buitenland