Is Sociaal Recht iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Sociaal Recht bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Sociaal Recht is een unieke master-na-masteropleiding in Vlaanderen. De opleiding richt zich zowel tot pas afgestudeerde (rechten)studenten als tot personen die al in het beroepsleven staan. Je docenten zijn stuk voor stuk gevestigde waardes op het internationale toneel van het sociaal recht. Dankzij het flexibele programma combineer je deze studie gemakkelijk met werk en/of gezin. Kennis van het sociaal recht opent bovendien heel wat deuren op de arbeidsmarkt.

Ontdek het studieprogramma 

Dat is ook wat oud-studenten vinden van de opleiding:

  • Valérie Vuurstaek | Oud-student

    "Omdat je het aantal studiepunten mag spreiden over 2 academiejaren, is deze studie haalbaar als je al professioneel actief bent. Dat was bij mij het geval, en ik pluk er nog dagelijks de vruchten van."

 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, aan de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

De studielast spreiden

Kies je voor het modeltraject of een studietraject op maat?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ligt het misschien moeilijker om voltijds met je studie bezig te zijn. Omdat je bijvoorbeeld je studies wil combineren naast een job of aan topsport doet. Op zich is dat geen probleem, want je hoeft een bachelor- of masteropleiding niet voltijds op te nemen.

Zo kan je er ook voor kiezen om de studielast te spreiden over een langere periode door tussen de 25 en 35 studiepunten op te nemen per academiejaar (om je een idee te geven: 1 studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd). Welke vakken je opneemt kies je in samenspraak met je studietrajectbegeleider. Meer info nodig? 

 Hoe ziet een studietraject eruit?                             Contacteer de studietrajectbegeleider van jouw faculteit

Studie- en examenflexibiliteit

Reflex-statuut

Je hebt een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, je bent je eigen zaak aan het opstarten of je bevindt je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Via dit statuut kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Werken en studeren combineren

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Sociaal Recht in avondonderwijs te volgen, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Topsport en studeren

Topsport en studeren

Wil je jouw topsportcarrière combineren met een studie aan de VUB? Dat is een goed idee, want het geeft je meer zekerheid als je na je sportcarrière de arbeidsmarkt wil betreden.

Onze dienst Topsport & Studie werkt samen met jou een studieprogramma op maat uit en begeleidt je doorheen je hele studieloopbaan.

Ontdek alles over topsport en studeren aan de VUB

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking

Heb je een beperking (zoals een leerstoornis, een chronische medische aandoening, psychiatrische of sensoriële functiebeperking)? Dan kan je studie- en examenflexibiliteit aanvragen via het Reflex-statuut, met als doel om jouw studieslaagkansen te maximaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijk cursusmateriaal, meer tijd om een examen af te leggen, een (schrijf)tolk, een spreiding van je examens, noem maar op.

Ontdek alles over het reflex-statuut 

Voor extra ondersteuning kan je daarnaast ook beroep doen op andere VUB-studentendiensten. Enkele voorbeelden: een kot aangepast voor rolstoelgebruikers, studiebegeleiding en een studieprogramma op maat, psychologische en medische hulpverlening... . 

Lees meer over studeren in bijzondere situaties

Hulp bij studeren

Studiebegeleiding

Een ervaren team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders staat voor je klaar met studieadvies, -begeleiding en training op maat. En dat in elke fase van je studieloopbaan.

  • Individueel - advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie...
  • In groep (workshops, trainingen) - Een onderwerp voor je bachelor- of masterproef kiezen, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst...
  • Tools - Een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze…

Ontdek wat Studiebegeleiding voor jou kan betekenen