logo

Biologie: zo veelzijdig als het leven

Vraag je je wel eens af hoe het leven op Aarde ontstaan is? Hoe één enkele bevruchte eicel alle informatie meekrijgt om zich te ontwikkelen tot een organisme met miljarden verschillende cellen? Hoe biodiversiteit verdeeld is over oceanen en continenten? Hoe ecologische argumenten moeten afgewogen worden tegen sociale en economische om een duurzaam evenwicht tussen mens en natuur te vinden? Wat het gif van een ratelslang met de bloeddruk van een prooi doet? En hoe dit gif gebruikt kan worden om geneesmiddelen te ontwikkelen?

“De jaarlijkse excursies vormen een speerpunt van de opleiding biologie aan de VUB die bijzonder goed geëvalueerd worden.”
Lien, Studente Biologie

Biologie blijft Lien verrassen

"Biologie is zo veel meer dan de wetenschap van plantjes en beestjes! Het is de wetenschap van het leven, gaande van een eicel en een zaadcel tot een volwassen mens. Van de vogels in de lucht tot de vissen in de zee. Van kleine microscopische cellen tot de reuzenpijlinktvis. Biologie blijft me verrassen.

En de VUB is een ideale leeromgeving: de klassen zijn niet te groot, wat zorgt voor goed contact tussen de studenten, professoren en assistenten. Ook de excursies, het veldwerk zoals biologen het noemen, in binnen- en buitenland zorgen voor een goede sfeer. Dus niet twijfelen, gewoon doen!"

Diversiteit troef in een unieke biotoop

Biologie als wetenschap omvat de zuivere studie van het leven in al haar facetten en dimensies. Van de moleculaire interacties in de hersenen tot en met het ontrafelen van de sociale structuur van olifantenkuddes in de Afrikaanse savanne. Van het beschrijven van nieuwe plant- en diersoorten tot en met het ontwerpen van milieuwetten om ze te beschermen. Een ideale studierichting dus voor wie de verwondering over de natuur wil bewaren, maar er ook de geheimen van wil ontsluieren. De VUB wordt voor jou wat de Galapagoseilanden waren voor Darwin: een inspirerende omgeving, een groen eiland met heel wat unieke wezens. Een eiland waar je nieuwe inzichten verwerft, en evolueert natuurlijk.

Faculteit


Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Veel vakken in de moleculaire biologie, biodiversiteit en ecologie vormen de kern van de opleiding. Een ondersteunend vak als biochemie levert onontbeerlijke inzichten over enzymes, thermodynamica leert je hoe organismen hun warmte behouden, matrices zijn nodig om wiskundige modellen van ecologische gemeenschappen te maken ... Deze ondersteunende vakken worden dan ook gegeven met zo veel mogelijk biologische voorbeelden. Het voordeel? Je krijgt een solide wetenschappelijke basis mee terwijl je rustig de tijd krijgt om te wikken en te wegen welke specifieke niche je in wil. Ecologie, evolutiebiologie, ontwikkelingsbiologie of microbiologie, ... misschien heb je toch een uitgesproken fascinatie voor een bepaald onderwerp. Naar welke specialisatie je ook doorgroeit, je verliest hier nooit het volledige plaatje uit het oog. De grote biologische vraagstukken van deze eeuw vragen om een aanpak die het hele wetenschappelijke veld bestrijkt, en dus om diverse slimmeriken die de koppen bijeen steken.

Neem eens een kijkje naar een voorbeeld van je toekomstig uurrooster! 

Wat na je bachelor?

Na je bacheloropleiding ben je helemaal ingeburgerd in het VUB-ecosysteem. Klaar dus om een autoriteit te worden in een vakgebied naar jouw keuze. Daar dient je masteropleiding toe, goed voor 120 studiepunten. Je kan kiezen uit volgende afstudeerrrichtingen:

  • Moleculaire en Cellulaire Biowetenschappen (Molecular and Cellular Life Sciences)
  • Ecologie en Biodiversiteit (Ecology and Biodiversity)
  • Herpetology
  • Human Ecology
  • Erasmus Mundus Master Course (EMMC) in Tropical Biodiversity and Ecosystems

Zoals je wel merkt worden sommige masteropleidingen in het Engels gegeven en de opleidingspagina daarvan vind je hier. Maar opgepast, de meerderheid van de vakken binnen een Nederlandstalige master worden nog steeds in het Engels gedoceerd.

Ongeacht welk programma je kiest, het blijft onze prioriteit om je optimaal voor te bereiden op een succesvolle wetenschappelijke carrière. Eén van de beste manieren om tijdens je masterprogramma je onderzoekskwaliteiten op punt te stellen is door onder professionele begeleiding je eigen onderzoeksproject uit te voeren en je resultaten als proefschrift in te dienen. Het onderwerp van je thesis bepaal je in samenspraak met een onderzoeker, die meteen ook als je begeleider zal fungeren. In de meeste gevallen past je onderwerp in het onderzoek van één van de teams van de vakgroep Biologie, of van een andere vakgroep of een instelling waarmee wordt samengewerkt...

Jaarlijkse excursies

Als bioloog in spe ben je natuurlijk nieuwsgierig en wil je zoveel mogelijk zelf gezien hebben. Eigen aan deze opleiding is dan ook het opdoen van praktijkervaring door regelmatig op excursie te gaan! In het eerste jaar duik je de duinen in en verken je de rotskusten in Noord-Frankrijk. Nadien bezoek je de belangrijkste Belgische natuurreservaten. Je gaat ook mee met een onderzoeksschip en trotseert de wilde Noordzee op zoek naar marien leven. Later, in je eerste Master jaar maak je kennis met de flora en fauna van het Middelands Zeegebied, tijdens een tiendaagse excursie naar het Grieks vasteland, Kreta of Zuid-Spanje (afstudeerrichtingen ‘Ecology and Biodiversity" en "Herpetology"). De studenten van de afstudeerrichting Herpetology gaan in het tweede master jaar zelfs op expeditie in het Amazonewoud! Tijdens deze excursies maak je niet alleen kennis met de plaatselijke biodiversiteit, je leert ze ook plaatsen in een bredere ecologische en biogeografische context. Naast praktische ervaring leer je samenwerken in groepen om afgelijnde onderzoeksopdrachten uit te voeren. Een correcte en volledige wetenschappelijke verslaggeving komt natuurlijk ruimschoots aan bod, zowel mondeling als schriftelijk, net als de tegenstrijdigheid in wetenschappelijke bronnen.

Bovendien gaan sommige studenten op veldwerk in het buitenland voor hun masterproef. Zo waren er recent thesisprojecten in Griekenland, Kenia, Zambia, Costa Rica, Bolivia, Sri Lanka, Vietnam en op de Galapagos. Als je studeert in de EMMC Tropical Biodiversity and Ecosystems dan volg je automatisch twee semesters les aan buitenlandse partneruniversiteiten (Italië, Frankrijk, Maleisië, Kameroen, Guadeloupe of Australië).

Ook andere masters mogelijk

Met je bachelordiploma Biologie kan je ook kiezen voor:
Oceans and Lakes
Master of Marine and Lacustrine Science and Management (Gemeenschappelijk diploma van Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen). Lees ook meer op hun eigen pagina www.oceansandlakes.be

Educatieve Master
Zou je graag voor de klas staan en heb je een passie voor biologie? Ga dan voor een educatieve master. Ontdek het programma.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Is Biologie iets voor mij?

Vraag je je af wat het verschil is tussen Biologie en Bio-ingenieur? Kort gezegd gaat het over het verschil tussen een ingenieur en een wetenschapper.

WETENSCHAPPER: BIOLOOG
Een bioloog is net als een fysicus en een chemicus een exacte wetenschapper die zich inzet om inzichten te verwerven in het ontstaan en in de evolutie van het leven, in de moleculaire mechanismen die leven mogelijk maken en in de processen die het samenleven van soorten in ecosystemen sturen. Hij/zij zoekt creatieve oplossingen om het verlies aan biodiversiteit en de gevolgen van klimaatsverandering te beperken. Dit vereist een belangrijke integratie van fysische, chemische en geologische processen. Biologen doen onderzoek op verschillende niveaus: van molecule en cel tot een volledig ecosysteem. Biologen £maken nieuwe moleculen, beschrijven nieuwe soorten maar onderzoeken ook hoe we soorten en ecosystemen beter kunnen beschermen. Hij/zij heeft oog voor maatschappelijke problemen en onderzoekt eventueel de impact van de mens op de biosfeer.

BIO-INGENIEUR
Een bio-ingenieur doet in de eerste plaats aan probleemoplossend denken. Hij/zij gaat interessante eigenschappen of metabolismen bij planten, dieren of micro-organismen in een andere context gebruiken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Om later op industriële schaal of op een commercieel rendabele manier te kunnen werken heeft een bio-ingenieur in opleiding meer vakken gerelateerd aan fysica, chemie en ook economie. In de discipline van de moleculaire biologie vervagen de verschillen tussen biologen, bio-ingenieurs en biomedische wetenschappers wel. Deze bio-wetenschappers zijn samen actief in onderzoek naar nieuwe medicijnen of moleculaire technieken.

 

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Test je kennis van chemie

Met deze korte quiz!

Wist je dat...

  • De VUB een eigen VUB-kikker heeft? Een team biologen heeft in India een nieuwe kikkersoort ontdekt en vernoemt naar onze universiteit. De soort draagt de naam Nyctibatrachus vrijeuni ofwel de VUB-nachtkikker. Getriggerd? Check dan zeker de Master of Science in Biology: ‘Herpetology’.
  • Je de keuze hebt uit verschillende studentenkringen? De meeste studenten Biologie kiezen voor WK (Wetenschappelijke Kring).
  • Je ook kan meewerken aan EcoCampus op de VUB? Bijvoorbeeld met het project ‘Ecocampuskrak’ waarbij je op een creatieve manier de campus milieuvriendelijker kunt maken, het gebruik van de fiets bevordert, een moestuin onderhoudt …
  • Het gloednieuwe Fysicalabo op de VUB er ook voor studenten Biologie is?
  • Op het dak van de universiteit een serrecomplex staat dat gebruikt wordt voor biologische experimenten? Het adembenemende uitzicht op de stad krijg je er gratis bij.

Justine Vansynghel, Student Ambassador Biologie

Biologie opende mijn ogen

“Tijdens mijn studies gingen mijn ogen pas echt open: Biologie is veel meer dan allerlei leuke weetjes over organismen. In het labo, op excursie, in de lessen of door wetenschappelijke artikels te lezen leer je de levende wereld begrijpen en doorgronden. De excursies wakkeren ieder jaar mijn zin in veldwerk aan en het verbreedt ook mijn blik op m’n leefwereld, op alles wat rondom mij gebeurt. Vakken als wiskunde, fysica en chemie staan misschien niet op iedereen zijn verlanglijstje maar ze zorgen er wel voor om de processen te kunnen begrijpen of te bestuderen en zo je inzicht te verdiepen.“

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Heb ik voldoende voorkennis?

Wiskunde is vaak een van de grote knelvakken voor studenten in hun eerste jaar. Wie eventuele tekorten in zijn voorkennis wiskunde niet heeft kunnen wegwerken tegen de start van het academiejaar, kan hier tijdens het jaar nog aan werken. Binnen de opleiding Biologie kan je het keuzevak “Basisvaardigheden wiskunde” in het eerste semester volgen. Studenten worden intensief begeleid in het verwerven van essentiële wiskundige vaardigheden en bij het maken van oefeningen. Een overzicht van de verwachte voorkennis Wiskunde, Fysica en Chemie kan je opzoeken op we.vub.ac.be/nl/voorkennis-wetenschappen-wiskunde.

Als je denkt dat sommige onderwerpen een opfrissing vragen of als je bepaalde onderdelen nooit gezien hebt, dan kan je daar voor de start van het academiejaar nog iets aan doen.

VUB in de media

Voor al het VUB nieuws en de ontwikkelingen op onze campus, neem zeker eens een kijkje op onze nieuwspagina vubtoday!

zondag 22 maart, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

dinsdag 14 april, 09:00 - 16:00 U

Eerste Hulp bij Studiekeuze

Met de Eerste Hulp bij Studiekeuze maak jij de juiste start.

Met de Eerste Hulp bij Studiekeuze maak jij de juiste start.

zondag 26 april, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 24 juni, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 19 augustus, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

maandag 24 augustus, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2020

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

dinsdag 25 augustus, 09:00 - 12:00 U

Voorbereidingscursus Geschiedenis 2020

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

zondag 6 september, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

Biologie aan de VUB: uitmuntendheid in het hart van Europa

Een (master)diploma in de Biologie, behaald aan de VUB, opent daarbij niet alleen deuren op de arbeidsmarkt, de bijkomende opleiding laat je ook toe om je verder te specialiseren in het domein van je interesse, zonder het multi-disciplinaire karakter van hedendaagse biologie te verwaarlozen. Bovendien kan je een deel van je programma aan een andere universiteit in België of in het buitenland te volgen.

Praktijk in de vingers

Ook tijdens je opleiding zelf doe je heel wat (internationale) praktijkervaring op, zowel in onderzoekslaboratoria als in het veld. Ecologische excursies in België, in het buitenland (Noord-Frankrijk en Zuid-Europa) en eventueel zelfs op de zee verruimen reeds vanaf het eerste bachelorjaar je horizon.

Je kan een deel van je programma in het buitenland volgen via het bekende Erasmus+ programma, maar ook via een hele rist andere mogelijkheden binnen en buiten Europa. Ofwel kies je om een semester te studeren aan een Europese universiteit, ofwel doe je je masterproef (tweede masterjaar) of het veldwerk voor je masterproef in het buitenland. Je kan ook voor je stage kiezen voor een verblijf in het buitenland.

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

Frankrijk en Overzeese Gebieden

Italië

Oostenrijk

Portugal

Spanje

Turkije

Wens je meer info? Contacteer de facultaire exchange coördinator.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Het is een vaakgehoorde misvatting dat je met een masterdiploma in de Biologie weinig succes hebt op de arbeidsmarkt. Of dat je praktisch zeker in het onderwijs terecht komt. Niets is minder waar. Als Master in de Biologie van de VUB heb je talrijke troeven op de arbeidsmarkt. Zo heb je naast een veelzijdige, parate kennis ook talrijke vaardigheden opgebouwd waardoor je na afstuderen in volgende sectoren terecht kan:

1. Onderzoek
Het grootste deel van de afgestudeerde biologen begint zijn/haar loopbaan als onderzoeker. Dit kan aan een universiteit, bv. door het aanvangen van een doctoraat. Biologen worden ook aangesteld in klinische laboratoria, ziekenhuizen, musea, onderzoeksinstellingen (bv. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Instituut voor Tropsiche Geneeskunde, Vlaams Instituut voor de Zee, Instituut voor Landbouw
en Visserij Onderzoek) en biotechnologische of farmaceutische bedrijven.

2. Bedrijfswereld
Heel wat biotechnologische en farmaceutische bedrijven stellen biologen tewerk om toegepast onderzoek uit te voeren of onderzoeksproejcten te leiden. Zo kan je aan de basis staan van nieuwe toepassingen of nieuwe medicijnen. In deze sector werk je vaak samen met bio-ingenieurs of biomedische wetenschappers.

3. Milieubeleid, natuurbeheer en educatie
Een groot aantal biologen kom ook in beleidsfuncties terecht. Zo zijn biologen op gemeentelijk, provinciaal, federaal en Europees niveau actief betrokken in het milieubeleid. Ook nationale parken en natuurreservaten doen beroep op biologen voor beheer, advies en educatie.

4. Onderwijs
Wil je toch je passie en enthousiasme voor biologie doorgeven aan een volgende generatie, dan kan dat natuurlijk ook. Ongeveer 13-14% van de afstuderende biologen kiest ervoor om voor de klas te staan. Dit kan zowel in het secundair onderwijs als aan een hogeschool. De VUB heeft een Specifieke Lerarenopleiding van 60 studiepunten waarvan je al al 15 studiepunten kan opnemen in je bachelor via keuzevakken en de overige 45 studiepunten via de afstudeerrichting onderwijs in je master. Je kan er natuurlijk ook voor opteren om de lerarenopleiding af te werken na je master Biologie terwijl je al voor de klas staat.

Lees hier de brochure met 100 beroepen voor biologen en geografen.

 

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Philippe Büscher, Licenciaat Biologie, afgestudeerd in 1979, Diensthoofd Eenheid Diagnostiek van Parasieten aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen

“Ik werk aan de ontwikkeling van diagnostica voor tropische ziekten, o.a. slaapziekte, leishmaniase, ziekte van Chagas. De mensen die effectief die ziekten moeten opsporen geven daarbij de richting aan. Bijvoorbeeld: heb je een test nodig waarmee je de parasiet kunt zien (via de microscoop) of is het voldoende dat je antistoffen als reactie op de parasiet, of antigenen of genetisch materiaal van de parasiet kunt aantonen? Op basis van die informatie ontwikkelen we een test, liefst zo simpel mogelijk. Elk prototype test moet geëvalueerd worden, in het labo en in de klinische praktijk, vooraleer de test op grote schaal kan aangemaakt en gebruikt worden. We hebben al een aantal tests die gemakkelijk op het terrein toe te passen zijn en waarvoor dus geen laboratorium nodig is. We proberen er nu vooral te zorgen dat de nieuwe tests zeer specifiek zijn, d.w.z. dat een positief testresultaat betekent dat de onderzochte persoon ook ziek is. Soms is dit zeer moeilijk omdat niet alle mensen die met een parasiet besmet zijn ook daadwerkelijk ziek zijn of zullen worden (gezonde dragers) en vermits de behandeling zo toxisch is dat je die niet wil toepassen op mensen die niet ziek zijn.”

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secundair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jou voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend opbasis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekening vind je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving! www.vub.be/inschrijvingen