logo

JE DOORGRONDT ALLE ONDERDELEN VAN ONS RECHTSSYSTEEM

Ben je gefascineerd door de impact van de regels die onze samenleving beheersen? Wil je begrijpen hoe wetten en decreten worden gemaakt? Wil je weten wat het recht inhoudt en waarom rechtsregels bestaan?  Zou je graag mensen en organisaties helpen bij het oplossen en voorkomen van conflicten? Dan is de opleiding Rechten iets voor jou!

Je ontwikkelt je talenten in de werkcolleges

Ga recht op je doel af!

Het togaberoep geniet nog steeds veel aanzien, net zoals de opleiding Rechten. Iemand die rechten heeft gestudeerd, is een te duchten persoon. En dat wordt ook gedacht van de opleiding. Maar is die vrees terecht? Moet je goed van buiten kunnen blokken? Ons antwoord is: ja en nee!

Faculteit


RECHT EN CRIMINOLOGIE

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. In het eerste jaar krijg je een algemene en een historische inleiding tot het recht gekoppeld aan een aantal vakken uit aanverwante studiegebieden zoals psychologie, economie en sociologie. Vanaf het tweede jaar maak je kennis met de verschillende rechtstakken zoals het strafrecht of sociaal recht. De jaren daarop ga je je steeds meer verdiepen en specialiseren. Rechtsmethodologie vormt de grootste brok praktijk en is een vast element doorheen de hele opleiding. Bovendien kan je als werkstudent alle programma’s (van bachelor tot master)  volgen in avondonderwijs.

Studiepunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Wat na je bachelor?

Na het behalen van je bachelordiploma in de Rechten ga je je in je eerste masterjaar verder verdiepen in de rechten. Je zal ook verplicht een vak in het Frans volgen aan de ULB. In het tweede masterjaar kies je één van de elf specialisaties. Een masterproef over een bepaald onderwerp vormt de kroon op je werk.

Afgestudeerden van professionele bachelors zoals Rechtspraktijk, Maatschappelijke veiligheid of Sociaal werk en alle houders van een universitair bachelor- of masterdiploma kunnen starten in een verkort traject/programma. Het aantal studiepunten dat je moet opnemen, hangt af van de vooropleiding die je gevolgd hebt.

Werken en studeren

Wist je dat je de opleiding ook in avondonderwijs kan volgen? VUB biedt een ruim pakket opleidingen aan met les na 16.00 uur of in het weekend. Dit maakt het mogelijk werk en studie te combineren.

Meer info op www.vub.be/werken-studeren

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Licht je in, vraag rond

Wil je je kans op slagen zo groot mogelijk maken? Dan maak je best een goede studiekeuze. Maar hoe doe je dat precies? Door actief aan de slag te gaan! Een doordachte studiekeuze vraagt tijd en inspanningen. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Is Rechten iets voor mij?

Kan je abstract denken? Werk je graag met teksten?  Ben jij iemand die heel minutieus te werk gaat en veel oog voor detail heeft? Werp je je graag in een discussie waar je je zin voor argumentatie naar hartenlust kan uitspelen? Wil je graag mensen helpen om hun conflicten op te lossen? Dan is de opleiding Rechten iets voor jou.

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Wat is het verschil met de bachelor Rechtspraktijk aan de hogeschool?

In de bachelor Rechtspraktijk leer je de wetten en regels kennen en hoe je ze moet toepassen. Maar tijdens de opleiding Rechten aan de universiteit leer je ook hoe die wetten ontstaan en ga je ze op een kritische manier in vraag stellen. Zo krijg je een diepgaander inzicht in het complexe geheel van de wetten die onze maatschappij in goede banen trachten te leiden. Het is ook een wetenschappelijke opleiding, je leert zelfstandig onderzoek verrichten in het recht.

Studeren in semesters


2 x 13 weken les. Dan 2 weken blok. Dan 3 weken examens. De examens zijn in januari en juni. De tweede zit van eind augustus tot midden september.

Flexibel studeren


De vakken waarvoor je niet slaagt, neem je mee naar het volgende jaar en combineer je met nieuwe vakken. Zo krijg je een geïndividualiseerd studietraject. Sommige studenten nemen bewust een deeltijds programma op, bijvoorbeeld om te combineren met een job.

Academische competenties


Uit gegevens gefundeerde conclusies trekken, onderzoek opzetten, uit een probleemstelling de kern halen en helder weergeven. Nieuwe, onverwachte verbanden... Dat zijn allemaal academische competenties en een universiteit als de VUB is dé plaats om die aan te leren.

Voorkennis?

Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist. Een goede taalvaardigheid is belangrijk. Je moet begrijpend kunnen lezen want je zult ook veel met teksten bezig zijn tijdens de opleiding. Het is geen taalopleiding maar het is noodzakelijk dat je een uitmuntende kennis hebt van het Nederlands en een behoorlijke kennis van het Frans en het Engels.

dinsdag 9 oktober, 19:30

Verwonderd: Lotgenotengroep Zelfverwondend Gedrag

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou je graag samen met lotgenoten zoeken naar hoe je hiermee kan omgaan? Dan kan je bij Verwonderd terecht. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we een praatavond waar we onze...

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou j...

vrijdag 22 november, 09:30

Workshop Psychotherapeutische behandeling van opzettelijke zelfverwonding

In deze workshop krijgen therapeuten en eerstelijns psychologen handvaten voor de behandeling van opzettelijke zelfverwonding bij jongeren zowel vanuit een gedragstherapeutisch als een systeemtherapeutisch kader....

In deze workshop krijgen therapeuten en eerstelijns psychologen handvaten voor de behandeling van...

vrijdag 22 november, 19:00

Diploma-uitreiking Recht en Criminologie

 Prof. dr. M. De Jonckheere, decaan van de Faculteit Recht en Criminologie nodigt u uit op de plechtige diploma-uitreiking academiejaar 2018-2019.

 Prof. dr. M. De Jonckheere, decaan van de Faculteit Recht en Criminologie nodigt u uit op de pl...

zondag 24 november, 10:00 - 17:00 U

Wetenschapsfestival Brussel

Weet jij van wat sterren zijn gemaakt? Of hoe DNA in elkaar zit? Programmeer zelf een robot, ontdek de werking van optische illusies en test wat bewegen met het menselijk lichaam doet. Ontdek op zondag 24 november 2019 het wonderlijk Wetenschapsfestival in Muntpunt, hartje Brussel...

Weet jij van wat sterren zijn gemaakt? Of hoe DNA in elkaar zit? Programmeer zelf een robot, ont...

zondag 24 november, 11:30

BOZAR Boxing Cup - Democratische Uppercuts

Na het succes van vorig jaar wordt BOZAR voor de tweede keer omgetoverd tot een heuse bokstempel. Voor de aanvang van het gala organiseert Crosstalks in samenwerking met BOZAR Agora een panelgesprek. Een politiek-filosofische conversatie over de situatie van de burgerbewegingen en...

Na het succes van vorig jaar wordt BOZAR voor de tweede keer omgetoverd tot een heuse bokstempel....

zondag 24 november, 15:00

VUB-orkest brengt Amor Mundi

VUBorkest brengt Amor Mundi. Een hart dat sneller slaat voor een ander betekent 'Liefde'. Een hart dat sneller slaat voor miljarden mensen, dat moet dan liefde voor de wereld zijn of 'Amor Mundi'. Daar is meer voor nodig dan dat ene pijltje van Cupido! Daarom zal VUBorkest tijdens...

VUBorkest brengt Amor Mundi. Een hart dat sneller slaat voor een ander betekent 'Liefde'. Een har...

maandag 25 november, 11:30 - 13:45 U

Brussel helpt: de Grootste Spaghettislag in het VUB-restaurant

Ook dit jaar neemt het VUB-studentenrestaurant op de Brussel Humanities, Sciences & Engineering Campus deel aan de Grootste Spaghettislag ter Wereld om Brussel Helpt te steunen....

Ook dit jaar neemt het VUB-studentenrestaurant op de Brussel Humanities, Sciences & Engineeri...

maandag 25 november, 12:15 - 15:00 U

Paddle demonstration session for research groups

Marcom has been searching for an intuitive system that will fullfill as many needs as possible after we had performed an analysis of the online communication needs of the research groups. Paddle is the best platform for this. The Paddle CMS is a Drupal based Content Management...

Marcom has been searching for an intuitive system that will fullfill as many needs as possible af...

maandag 25 november, 20:30

Fatima, Rosa & Iman: literaire stemmen uit de Arabische wereld

Hommage aan de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi met een literaire reis langs 8 Arabische steden aan de Middellandse Zee....

Hommage aan de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi met een literaire reis langs 8 Arabische ste...

dinsdag 26 november, 12:00 - 14:30 U

Opleidingsintervisie

De Train de Trainer voor ziekenhuisopleiders is een samenwerking tussen het UZ Brussel en de Master Specialistische Geneeskunde van de VUB. Tijdens de opleidingsintervisie wordt in kleine groep (max. 7 deelnemers) -gestructureerd en onder begeleiding- uitgewisseld rond thema's die...

De Train de Trainer voor ziekenhuisopleiders is een samenwerking tussen het UZ Brussel en de Mast...

dinsdag 26 november, 15:00

Sports System and Policy Factors Influencing Athletic Career Pathways in Paralympic Sports

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Movement and Sport Sciences of Jacqueline Martins Patatas.

Public PhD defence in fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Movement and S...

dinsdag 26 november, 17:00

Transition metal-catalyzed directed amide cleavage for use in peptidomimetic research

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van mevr. Karlijn HollandersGezamenlijk doctoraat met Universiteit AntwerpenPromotoren: Prof. Steven Ballet & Prof. Bert Maes

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

dinsdag 26 november, 18:00

VUB Social Entrepreneurship Fair 2019

FREE REGISTRATION HERE ...

FREE REGISTRATION HERE ...

woensdag 27 november, 09:30

Investigating learning effectiveness in the implementation of MOOCs in higher education.

Public defense to obtain the degree of Doctor of Educational Sciences of Mr. Kai Wang. Title: Investigating learning effectiveness in the implementation of MOOCs in higher education. Promotor: Prof. dr. Chang Zhu Attached you can find a description of the doctoral thesis.

Public defense to obtain the degree of Doctor of Educational Sciences of Mr. Kai Wang. Title: Inv...

woensdag 27 november, 14:00 - 17:00 U

Thesis Café 2019-2020

Let’s write together...

Let’s write together...

donderdag 28 november, 09:00 - 17:00 U

Brussels Colloquium on Societal Impact by ECOOM VUB

“Investigating the societal impact of research: Past achievements and future developments”...

“Investigating the societal impact of research: Past achievements and future developments”...

vrijdag 29 november, 09:30 - 19:00 U

CLIC Day 2019: Robinson Crusoe Revisited: Literary and Intermedial Legacies of the 'First Novel in English'

The next annual symposium of the Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC) will take place on Friday 29th November 2019 and will revolve around the literary and intermedial legacies of and responses to Daniel Defoe’s Robinson Crusoe, to commemorate its publication...

The next annual symposium of the Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC) will take p...

vrijdag 29 november, 12:00

Food for Thought "Shared Research Infrastructure"

  This event is currently fully booked. Please send an email to jane.verlinden@vub.be to be added to the waiting list.   We are currently developing a policy on Shared Research Infrastructure at VUB. The term Shared Research Infrastructure envelopes both Core Facilities as well as...

  This event is currently fully booked. Please send an email to jane.verlinden@vub.be to be add...

vrijdag 29 november, 16:30

The Role of his and her Education in Union Dissolution and Subsequent Union Formation. The case of Belgium at the beginning of the 21st century

Doctoraatsverdediging van Lindsay Theunis voor het behalen van de academische graad van Doctor in de sociale wetenschappen: sociologie met het proefschrift getiteld ‘The Role of his and her Education in Union Dissolution and Subsequent Union Formation. The case of Belgium at the...

Doctoraatsverdediging van Lindsay Theunis voor het behalen van de academische graad van Doctor in...

vrijdag 29 november, 19:00

Diploma-uitreiking Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie

Prof. dr. E. Zinzen, decaan van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie nodigt je uit op de plechtige diploma-uitreiking van academiejaar 2018-2019

Prof. dr. E. Zinzen, decaan van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie nodigt je u...

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Jobuitwegen

Veel van onze afgestudeerden gaan aan de slag als jurist in de bedrijfswereld of bij de overheid. Er zijn veel mogelijkheden die voor een bedrijfsjurist openstaan: bij banken, bij verzekeringsmaatschappijen, bij belastingdiensten, in werkgeversorganisaties, in de welzijnssector en uiteraard in de industrie, waar ook managementfuncties, administratieve, commerciële of communicatieve taken aan juristen worden toevertrouwd.

Een ander deel van onze afgestudeerde masterstudenten loopt de driejarige stage aan de balie om later een togaberoep uit te oefenen zoals advocaat, rechter of parketmagistraat. Ook andere functies binnen de gerechtelijke wereld waarvoor een juridische opleiding vereist is (griffier, gerechtsdeurwaarder, ...) liggen binnen handbereik. De nationale en internationale diplomatie zijn ook belangrijke aantrekkingspolen voor onze studenten.

Verder studeren?

Na het beëindigen van je masteropleiding in de Rechten kan je nog verder studeren. We bieden onder meer de volgende master-na-masteropleidingen aan: Sociaal recht, Internationaal en Europees Recht en Notariaat. Daarnaast kan je ook een postgraduaat Fiscaal Recht volgen of de Master in International and European Law aan het Institute of European Studies.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Sanne, Studente Rechten

Met Erasmus naar Spanje is Sanne's beste ervaring en booster voor zelfvertrouwen

"Ik volgde als Erasmusstudente vakken als Europees gemeenschapsrecht en internationaal privaatrecht in het Spaans in Barcelona. Ik kende geen woord Spaans toen ik vertrok. Toch ben ik erin geslaagd om op het einde van het semester mijn examens in het Spaans af te leggen. Ik was wel wat vroeger naar Barcelona vertrokken om begin september een intensieve snelcursus Spaans te volgen. Maar de eerste weken, zeg maar de eerste maanden, waren de colleges ongelooflijk vermoeiend. Als ik later terugdenk aan mijn studententijd aan de Vrije Universiteit Brussel, dan zal Erasmus ook een van de mooiste herinneringen zijn. Het heeft mijn zelfstandigheid enorm bevorderd. Als ik ooit het voorstel krijg om in het buitenland te werken, dan zal ik die stap makkelijker durven zetten omdat ik meer zelfvertrouwen heb."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Wist je dat je op Erasmus kan?

Heb je zin om in het kader van een uitwisselingsprogramma te studeren aan een universiteit in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta, Noorwegen, Spanje, ... en daar ook van een andere cultuur te proeven? De faculteit heeft een heleboel mogelijkheden voor je in petto! Wie dat wenst, kan ook in België blijven en over de taalgrens heen studeren. Ga hier naar de Erasmus website recht en criminologie.

Wist je dat onze studenten geregeld internationale pleitwedstrijden winnen?

Tijdens de Engelstalige Jessup Moot-pleitcompetitie of het Franstalige Concours Rousseau werk je jezelf in de schijnwerpers door het op te nemen tegen studenten van andere buitenlandse universiteiten.

Wist je dat je in het tweede en derde bachelorjaar steeds vaker mondelinge examens krijgt.

In het eerste bachelorjaar natuurlijk niet, daarvoor zijn jullie te talrijk. Maar hoe verder je vordert in je studie, des te minder schriftelijke examens je zal afleggen. Een goede manier om onmiddellijk je verbale kwaliteiten te testen.

Wist je dat veel studenten kiezen voor de studentenkring Vlaams RechtsGenootschap Brussel, afgekort VRG, of de European Law Students’ Association (ELSA).

Maar je kan ook lid worden van een regionale kring zoals Antverpia of je engageren in een politieke studentenkring.

Wist je dat je Rechten studeren kan combineren met je werk?

Naast het dagonderwijs kunnen werkenden of werkzoekenden ook ‘s avonds cursus volgen. Alle programma’s zijn toegankelijk voor werkstudenten. Professoren en assistenten geven dan dezelfde opleidingsonderdelen, maar in gereduceerde vorm.
Zelfstudie is hier dus zeer belangrijk. Het leidt echter tot precies hetzelfde diploma als dit van het dagonderwijs.

Meer info op www.vub.be/werken-studeren

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bacheor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meer vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn, kwijt En moet je opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studietrajecten

Met een diploma secunair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jou voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Sociale Dienst Studenten

Je studiegeld wordt berekend opbasis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaltieti, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een intiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekeing vindt je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met de Sociale Dienst Studenten van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving! www.vub.be/inschrijvingen