logo

'Samen verbeteren we het welzijn van de zorgverleners en garanderen we de academische missie van de VUB en het UZ Brussel.'


Rector Caroline Pauwels

Doneer nu

Wie zorgt er voor onze zorgverleners?

De covid-19-pandemie heeft onze wereld veranderd. Onze zorg- en onderhoudsmedewerkers leveren een strijd in de frontlinie tegen een onzichtbare, meedogenloze vijand. In ons universitair ziekenhuis is de situatie niet anders. De druk op ons zorgpersoneel moet dringend dalen. Want zij zijn de achilleshiel van deze crisis. Zonder hen bestaat er geen zorgsysteem.

De gezichten achter de mondmaskers

Achter mondmaskers, veiligheidsbrillen en beschermende overalls werken helden de klok rond om hun patiënten te verzorgen. Dag en nacht geven ze het beste van zichzelf voor anderen. Mét resultaat. Maar ook met een persoonlijke kost. Artsen, verpleegkundigen, ambulanciers, schoonmakers en logistiek medewerkers van het UZ Brussel worstelen met vermoeidheid, stress en de voortdurende angst. Daarom werft de VUB fondsen voor het welzijn van het team van haar universitair ziekenhuis.

Steun de zorgmedewerkers van het UZ Brussel

Dankzij uw bijdrage kunnen psychotherapeuten ingeschakeld worden voor de psychologische ondersteuning van de zorgmedewerkers in het UZ Brussel. Een aparte ontspanningsruimte wordt ingericht zodat artsen en verpleegkundigen kunnen bekomen van alle druk en emoties.

#VerzorgDeVerzorgers


Schenk online of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFTPR16.

Doneer vandaag nog

Help onze wetenschappers in de strijd tegen het virus

Met uw gift biedt u tegelijk de garantie dat de VUB en het UZ Brussel ook hun academische missie kunnen verderzetten. Wetenschappers en medici voeren samen onderzoek naar de bestrijding van het covid-19-virus. Zij werken aan medische beeldvorming, diagnostiek en de bouw van zelfgemaakte respiratoren.

Prof. dr. Johan De Mey is diensthoofd radiologie in het UZ Brussel. Samen met zijn team heeft hij een sneller triagesysteem ontwikkeld via CT-scans. Waar een klassieke coronatest al gauw enkele uren tijd vraagt, kunnen de radiologen van het UZ Brussel dankzij hun methode meteen zien welke patiënten besmet zijn met het covid-19-virus. Zo kunnen die patiënten sneller afgezonderd worden waardoor het besmettingsrisico voor de andere zieken en zorgverleners daalt.

Biostatisticus prof. dr. Kurt Barbé is lid van de wetenschappelijke raad die de Vlaamse regering adviseert en ontwikkelde een wiskundig model dat het verloop van de covid-19-epidemie voorspelt. Mede op basis van zijn inzicht en berekeningen stuurt de regering het beleid bij in de strijd tegen het coronavirus. De feitelijke data van hospitalisaties en overlijdens geven professor Barbé helaas gelijk. Het goede nieuws: dit betekent ook dat zijn advies en voorspellingen voor de toekomstige exit uit de lockdown accuraat blijken.

In het FabLab van de VUB heeft een team studenten, professoren, alumni en technische experts onder leiding van prof. dr. Mark Runacres een prototype van een beademingstoestel ontwikkeld op basis van een bestaand MIT-ontwerp. Dankzij deze machine krijgt het zorgsysteem in ons land of elders letterlijk en figuurlijk meer ademruimte. Momenteel ondergaan een aantal prototypes alle nodige tests. De ambitie is om tegen de zomer een beter, modulair prototype van het beademingstoestel te ontwikkelen om wereldwijd in te zetten daar waar het zorgsysteem dreigt in te storten.

Dat is wat u en alle andere donateurs mee mogelijk maakt. Uw gift maakt een groot verschil. We zijn u erg dankbaar.

Caroline Pauwels, rector

Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug

Met uw gift geeft u appreciatie, engagement en steun om ons zorgteam te verzorgen.

Schenken kan online of via een overschrijving op het rekeningnummer 

BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFTPR16.

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.

#VerzorgDeVerzorgers


Schenken kan online of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFTPR16.

Doneer nu