logo

De Wereld Heeft Je Nodig Filmfestival

(Click here for English)

VUB en Flagey steken de handen in elkaar om jou een online filmfestival aan te bieden. Onze curatoren kozen niet alleen voor hun purpose. Ze kozen ook enkele prachtige films die hen hebben geïnspireerd. Misschien maken ze ook bij jou iets los?

Programma

Elke week kan je andere films bekijken binnen een ander thema. De hoofdfilm is gekozen door onze curator, maar je hebt ook de keuze uit 3 of 4 andere films. Kort, lang, docu, fictie. Op maandag maken we ze telkens bekend!

  • 19.04.21 > 25.04.21 - Partnership met Caroline Pauwels en Gilles Ledure
  • 26.04.21 > 02.05.21 - Poincaré met Lisa Ahenkona
  • 03.05.21 > 09.05.21 - Peace met Erhan Demirci
  • 10.05.21 > 16.05.21 - Prosperity met Jimmy Hendry Nzally
  • 17.05.21 > 23.05.21 - People met Lidewij Nuitten en Lukas Dhont
  • 24.05.21 > 30.05.21 - Planet met Pieter Elsen

Hoe werkt het?

Reserveer je (gratis!) ticket op het platform van Flagey. Je krijgt een e-mail met je persoonlijke link. Via deze link kan je 6 weken lang films bekijken. Elke week verandert het thema en het filmaanbod. Vanaf maandag 12u.

Find your Purpose

Sommigen hebben het gevonden. Anderen hebben het van jongsaf aan. En nog anderen, misschien wel de meesten, zijn er nog naar op zoek. Purpose. Datgene waar je voor opstaat. Waar je zaken voor laat liggen. Dat je drijft, energie geeft, waar je anderen enthousiast mee maakt. Je hoort bij de gelukkigen? Je weet al waar je je leven mee wil vullen, dag in dag uit? Proficiat, we zijn jaloers. Je tast nog in het duister? Laat je dan inspireren. Luister naar hoe bij anderen plots de lamp ging branden. Zie hoe vurig ze spreken over hun passie.

Laat je uitnodigen door De Wereld Heeft Je Nodig. Ons filmfestival met Flagey en Pilar biedt je zes weken lang inspirerende of uitdagende films. Gekozen én ingeleid door een persoonlijkheid die erdoor werd geïnspireerd, die er zijn of haar eigen purpose in ziet weerspiegeld of zelfs gevonden heeft. Gratis voor jou.

Waar ligt jouw purpose? Bij Planet, Prosperity, Partnership? Bij People, Poincaré of Peace? Kijk mee en laat het borrelen. De wereld heeft ook jou - dringend - nodig.

Millenniumdoelstellingen

De Wereld Heeft Je Nodig is gebouwd en geënt op de milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Via engagement voor de Sustainable Development Goals kan ook jij meebouwen aan een duurzame wereld. De VUB wil als Urban Engaged University haar kleine en grote engagementen bundelen tot één krachtig statement voor duurzaamheid en engagement. En haar hele community uitnodigen om mee te doen. Dat is De Wereld Heeft Je Nodig.

VUB en Flagey heten je welkom op het # DeWereldHeeftJeNodig filmfestival!

Partnership

(Click here for English)

Zonder samenwerking raken we nergens. Zo is het altijd al geweest, zo zal het altijd zijn. Elke film is een samenspel tussen mens en wereld, tussen de camera en de gefilmde realiteit. Voor dit project sloegen VUB en Flagey de handen in elkaar.

De keuze van Caroline Pauwels: The Salt of the Earth

Caroline Pauwels is de rector van de VUB. Vanuit die rol is ze voorvechter van een universiteit die zich engageert voor haar stad, en een wetenschap die zich engageert voor de wereld.

Dat engagement vertrekt vanuit menselijkheid, duurzaamheid en verbinding. Vanuit kritisch denken als tegenstroom voor alternatieve feiten en stereotiepe beelden. Vanuit de verwondering, het snijpunt tussen kunst en wetenschap.

Ook film bevindt zich op dat snijpunt. Geen enkel medium kan de wereld zo getrouw weergeven als het bewegende beeld. Tegelijk is het een onuitputtelijke bron voor creatie. Voor verbeelding.

The Salt of the Earth (Brazilië, 2014), Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado
109’ – FR – subt: NL - docu - trailer

De keuze van Gilles Ledure: Interstellar

Gilles Ledure is algemeen en artistiek directeur van Flagey, maar heeft zijn hele leven gewijd aan de klassieke muziek. In België, Luxemburg en Frankrijk.

Dat hij in die rol iets van partnership en verbinding kent, bewijst de titel die hij van Frankrijk kreeg voor zijn bijdrage tot de culturele en artistieke relaties tussen België en Frankijk: Chevalier des Arts et des Lettres. Het is niet iedereen gegund.

Naast zijn leidende rol in orkesten en cultuurinstellingen zet hij zich in voor jongeren die zich aan klassieke muziek wagen. Ook duurzaamheid en de toekomst voor de huidige generatie jongeren ligt hem nauw aan het hart.

Interstellar (GB/USA, 2014), Christopher Nolan
169’ – EN – subt : NL - fictie - trailer

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PARTNERSHIP

Lees meer

The Salt of the Earth (Brazilië, 2014), Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado

De voorbije 40 jaar reisde de fotograaf Sebastião Salgado alle continenten af, in de voetstappen van een steeds evoluerende mensheid. Hij was getuige van een aantal grootse gebeurtenissen uit ons recent verleden: internationale conflicten, hongersnood en exodussen. Nu gaat hij op ontdekking naar ongerepte gebieden, naar wilde fauna en flora en naar grandioze landschappen als onderdeel van een majestueus fotografisch project als eerbetoon aan de pracht van de wereld. Het werk en leven van Sebastião Salgado wordt ons onthuld door zijn zoon, Juliano, die hem vergezelde op zijn laatste reizen en door Wim Wenders als fotograaf. De film toont de schoonheid van mens en planeet, maar ook hoe we met die schoonheid omgaan. Toch klinkt er ook een belangrijke boodschap van hoop.

Interstellar (GB/USA, 2014), Christopher Nolan

Sciencefictionfilm van Christopher Nolan met Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain & Matt Damon. De aarde is onbewoonbaar geworden door uitputting van natuurlijke grondstoffen. Een groep astronauten moet op zoek naar een bewoonbare planeet. Kan een heel bijzonder partnership de wereld en haar mensheid redden? Hoewel de film vertrekt van een dystopisch toekomstbeeld, toont hij vooral hoe we als mensheid onze toekomst zelf in handen kunnen nemen.

Poincaré

(Click here for English)

De wereld heeft mensen nodig de wereld bekijken door een andere lens. Die durven dwarsdenken. Film heeft de kracht om kritisch te reflecteren en te onderzoeken. Om vrij te vertellen vanuit elk perspectief.

De keuze van Lisa Ahenkona

Lisa Ahenkona, jonge Brusselse, zit in de fleur van haar leven. Ze zit nooit stil, neemt elke nieuwe opportuniteit dat op haar pad komt en blijft ondertussen haar horizonten verruimen.

Lisa kan en is veel verschillende dingen, maar op dit moment dus ook wetenschappelijk onderzoekster aan de VUB. Binnen de vakgroep Communicatiewetenschappen werkt ze aan een visueel participatief project waarbij mensen met een migratie-achtergrond nadenken over hun eigen beeldvormig. Zo trekt zij de straat op met sans papiers als filmcrew. Eén van de realisaties is een reportage over hoe deze mensen de lockdown beleven. De maatschappelijke thematiek en de afwisseling tussen theorie en praktijk prikkelen haar het meest in deze job.

Lisa's eeuwige missie: nieuwsgierig zijn en verbinding zoeken met de mensen waar zij de stad mee deelt.

Welke film heeft Lisa gekozen? Je komt het op 26 april te weten!

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

POINCARÉ

Lees meer

Peace

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om te strijden tegen onrecht, maar ook om te verzoenen. Om samen te leven voorbij de verschillen. Ook de camera is machtiger dan het zwaard.

De keuze van Erhan Demirci

Over ‘samenleven’ heeft Erhan Demirci wel iets te vertellen. Interculturele misverstanden en stereotiep denken is het veld dat hij met de brede glimlach beploegt. Als comedian is humor zijn gereedschap. Hij lacht om alles, maar vooral om zichzelf.

In ‘Wa Make’ leerde hij ons hoe belangrijk en bepalend je roots blijven. Of het nu de Limburgse cité is, of het vaderland van je voorouders. Na de aanslagen in 2016 plakte hij met ‘Komt Goed’ de pleister op de Brusselse wonde. Hij verzoende ons weer met elkaar. Het draait niet om onze verschillen, maar net om wat ons verbindt.

Erhan is natuurlijk veel meer dan een grappenmaker. Hij is VUB-fellow, vaste gastheer op onze studentenkick-off en eeuwige belofte van KFC Ham United.

Welke film heeft Erhan gekozen? Je komt het op 3 mei te weten!

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PEACE

Lees meer

Prosperity

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om armoede en ongelijkheid klein te krijgen. Om welvaart te bereiken, voor iedereen. Al in zwart-wit was film een krachtig instrument om sociale onrechtvaardigheid te tonen.

De keuze van Jimmy Hendry Nzally

Geen glimlach werkte ooit zo aanstekelijk als die van Jimmy Hendry Nzally. Achter die open blik en menselijke warmte schuilt een diep engagement voor mens en maatschappij.

In zijn thuisland Gambia studeerde hij Development Studies en Afrikaanse geschiedenis, aan de VUB Linguistics and Literary Studies. Hij werkte voor het Network of Capital Universities of Europe (UNICA), the University of The Gambia, de Amerikaanse ambassade, de Gambiaanse regering en het World Food Programme. Nu schrijft hij een doctoraat over de democratisering in Gambia.

In zijn thuisland was Jimmy activist, jeugdwerker en mediafiguur. Als radiopresentator zette hij zich in voor jongeren en lokale gemeenschappen. Hij richtte er Global Hands Gambia op en the University of the Gambia Leadership Fellowship. Hij zet zich nu nog steeds in voor zijn thuisland en creëert kansen voor jongeren.

Op de VUB was hij voorzitter van het Internationale Studenten Platform, en richtte hij zowel de African als Latin American Students Community op. Hij schreef ook regelmatig poëzie voor de Moeial. Hoe engagement mens werd.

Welke film heeft Jimmy gekozen? Je komt het te weten op 10 mei.

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PROSPERITY

Lees meer

People

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om te zorgen voor mensen, wie ze ook zijn, waar ze ook wonen, hoe ze leven of wat ze hebben meegemaakt. Vanaf de eerste pellicules bracht film de mens en al zijn bezigheden in beeld.

De keuze van Lidewij Nuitten

The Girl with A Movie Camera, zo kennen de meeste TV-kijkers Lidewij Nuitten. Wie na het Journaal met Martine al eens blijft hangen bij Iedereen Beroemd, zag hoe Lidewij met haar camera haar hele straat in Schaarbeek leerde kennen.

Lidewij vertrekt uit haar eigen omgeving, en toont ook zichzelf. Dat sloopt drempels, en geeft haar werk een grote menselijke authenticiteit. Ze toont zonder oordelen, en nodigt uit om te kijken voorbij het eigen denkbeeld.

In Waar is Mark? volgde half Nederlandssprekend België ‘live’ hoe ze op zoek ging naar haar eerste liefje, en toonde meteen ook verschillende gezichten van adoptie.

Lidewij leerde TV-minnend Vlaanderen terug hoe mooi gewone mensen kunnen zijn, als je maar de tijd neemt om ze te bekijken. Altijd respectvol, altijd vriendelijk gaat ze geen enkel onderwerp uit de weg.

Benieuwd welke film Lidewij heeft gekozen? Je komt het op 17 mei te weten!

De keuze van Lukas Dhont

De wereldwijd bekroonde film Girl van Lukas Dhont bracht ook bij ons het genderdebat mee in een stroomversnelling.

Girl vertelt het verhaal van een talentvolle tiener met genderdysforie aan een prestigieuze balletschool. Genderdysforie is een diep gevoel van onbehagen over het geslacht waarmee je geboren bent.

Lukas heeft een bijzondere interesse in de beweging van lichamen. Hij zoekt verhalen op die mensen uitdaagt om anders te denken dan ze gewoon waren.

Momenteel werkt hij aan zijn tweede langspeelfilm, Close.

Benieuwd welke film Lukas heeft gekozen? Je komt het op 17 mei te weten!

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je zitje

PEOPLE

Lees meer

Planet

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om zorg te dragen voor de planeet. Klimaat, plastic, energie, biodiversiteit, voeding … er zijn oplossingen. Heel wat recente films stellen vragen, en tonen hoe het kan. We moeten het gewoon doen.

De keuze van Pieter Elsen

Brusselaar Pieter Elsen studeerde Ingenieur Bouwkunde en Management aan de VUB. Op een zonnige dag zat hij langs het Brusselse kanaal, en opeens zag hij een hele hoop afval voorbij drijven. Hij kocht een kayak, en ging het afval te lijf.

CanalItUp was geboren.

Het werd al snel duidelijk dat ze niet alleen het probleem van zwerfvuil te lijf moesten gaan, het kanaal en de Zenne hebben ook te maken met een grote natuurarmoede en een slechte waterkwaliteit.

Canal It Up sensibiliseert, en heeft al heel wat concrete oplossingen uitgedacht. Enkele daarvan worden huidig bestudeerd door de Haven van Brussel.

Voor Pieter was het de liefde voor de stad die hem heeft geïnspireerd. En het besef dat we als mensen beter kunnen doen voor de wereld.

Benieuwd naar de keuze van Pieter Elsen? Kom het op 24 mei te weten!

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je zitje

PLANET

Lees meer