logo

De Wereld Heeft Je Nodig Filmfestival

(Click here for English)

VUB en Flagey steken de handen in elkaar om jou een online filmfestival aan te bieden. Onze curatoren kozen niet alleen voor hun purpose. Ze kozen ook enkele prachtige films die hen hebben geïnspireerd. Misschien maken ze ook bij jou iets los?

Programma

Elke week kan je andere films bekijken binnen een ander thema. De hoofdfilm is gekozen door onze curator, maar je hebt ook de keuze uit 3 of 4 andere films. Kort, lang, docu, fictie. Op maandag maken we ze telkens bekend!

  • 19.04.21 > 25.04.21 - Partnership met Caroline Pauwels en Gilles Ledure
  • 26.04.21 > 02.05.21 - Poincaré met Lisa Ahenkona
  • 03.05.21 > 09.05.21 - Peace met Erhan Demirci
  • 10.05.21 > 16.05.21 - Prosperity met Jimmy Hendry Nzally
  • 17.05.21 > 23.05.21 - People met Lidewij Nuitten en Lukas Dhont
  • 24.05.21 > 30.05.21 - Planet met Pieter Elsen, Natalie Eggermont en Anny Tubbs

Hoe werkt het?

Reserveer je (gratis!) ticket op het platform van Flagey. Je krijgt een e-mail met je persoonlijke link. Via deze link kan je 6 weken lang films bekijken. Elke week verandert het thema en het filmaanbod. Vanaf maandag 12u.

Find your Purpose

Sommigen hebben het gevonden. Anderen hebben het van jongsaf aan. En nog anderen, misschien wel de meesten, zijn er nog naar op zoek. Purpose. Datgene waar je voor opstaat. Waar je zaken voor laat liggen. Dat je drijft, energie geeft, waar je anderen enthousiast mee maakt. Je hoort bij de gelukkigen? Je weet al waar je je leven mee wil vullen, dag in dag uit? Proficiat, we zijn jaloers. Je tast nog in het duister? Laat je dan inspireren. Luister naar hoe bij anderen plots de lamp ging branden. Zie hoe vurig ze spreken over hun passie.

Laat je uitnodigen door De Wereld Heeft Je Nodig. Ons filmfestival met Flagey en Pilar biedt je zes weken lang inspirerende of uitdagende films. Gekozen én ingeleid door een persoonlijkheid die erdoor werd geïnspireerd, die er zijn of haar eigen purpose in ziet weerspiegeld of zelfs gevonden heeft. Gratis voor jou.

Waar ligt jouw purpose? Bij Planet, Prosperity, Partnership? Bij People, Poincaré of Peace? Kijk mee en laat het borrelen. De wereld heeft ook jou - dringend - nodig.

Millenniumdoelstellingen

De Wereld Heeft Je Nodig is gebouwd en geënt op de milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Via engagement voor de Sustainable Development Goals kan ook jij meebouwen aan een duurzame wereld. De VUB wil als Urban Engaged University haar kleine en grote engagementen bundelen tot één krachtig statement voor duurzaamheid en engagement. En haar hele community uitnodigen om mee te doen. Dat is De Wereld Heeft Je Nodig.

VUB en Flagey heten je welkom op het # DeWereldHeeftJeNodig filmfestival!

Partnership

(Click here for English)

Zonder samenwerking raken we nergens. Zo is het altijd al geweest, zo zal het altijd zijn. Elke film is een samenspel tussen mens en wereld, tussen de camera en de gefilmde realiteit. Voor dit project sloegen VUB en Flagey de handen in elkaar.

De keuze van Caroline Pauwels: The Salt of the Earth

Caroline Pauwels is de rector van de VUB. Vanuit die rol is ze voorvechter van een universiteit die zich engageert voor haar stad, en een wetenschap die zich engageert voor de wereld.

Dat engagement vertrekt vanuit menselijkheid, duurzaamheid en verbinding. Vanuit kritisch denken als tegenstroom voor alternatieve feiten en stereotiepe beelden. Vanuit de verwondering, het snijpunt tussen kunst en wetenschap.

Ook film bevindt zich op dat snijpunt. Geen enkel medium kan de wereld zo getrouw weergeven als het bewegende beeld. Tegelijk is het een onuitputtelijke bron voor creatie. Voor verbeelding.

The Salt of the Earth (Brazilië, 2014), Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado
109’ – FR – subt: NL - docu - trailer

De keuze van Gilles Ledure: Interstellar

Gilles Ledure is algemeen en artistiek directeur van Flagey, maar heeft zijn hele leven gewijd aan de klassieke muziek. In België, Luxemburg en Frankrijk.

Dat hij in die rol iets van partnership en verbinding kent, bewijst de titel die hij van Frankrijk kreeg voor zijn bijdrage tot de culturele en artistieke relaties tussen België en Frankijk: Chevalier des Arts et des Lettres. Het is niet iedereen gegund.

Naast zijn leidende rol in orkesten en cultuurinstellingen zet hij zich in voor jongeren die zich aan klassieke muziek wagen. Ook duurzaamheid en de toekomst voor de huidige generatie jongeren ligt hem nauw aan het hart.

Interstellar (GB/USA, 2014), Christopher Nolan
169’ – EN – subt : NL - fictie - trailer

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PARTNERSHIP

Lees meer

The Salt of the Earth (Brazilië, 2014), Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado

De voorbije 40 jaar reisde de fotograaf Sebastião Salgado alle continenten af, in de voetstappen van een steeds evoluerende mensheid. Hij was getuige van een aantal grootse gebeurtenissen uit ons recent verleden: internationale conflicten, hongersnood en exodussen. Nu gaat hij op ontdekking naar ongerepte gebieden, naar wilde fauna en flora en naar grandioze landschappen als onderdeel van een majestueus fotografisch project als eerbetoon aan de pracht van de wereld. Het werk en leven van Sebastião Salgado wordt ons onthuld door zijn zoon, Juliano, die hem vergezelde op zijn laatste reizen en door Wim Wenders als fotograaf. De film toont de schoonheid van mens en planeet, maar ook hoe we met die schoonheid omgaan. Toch klinkt er ook een belangrijke boodschap van hoop.

Interstellar (GB/USA, 2014), Christopher Nolan

Sciencefictionfilm van Christopher Nolan met Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain & Matt Damon. De aarde is onbewoonbaar geworden door uitputting van natuurlijke grondstoffen. Een groep astronauten moet op zoek naar een bewoonbare planeet. Kan een heel bijzonder partnership de wereld en haar mensheid redden? Hoewel de film vertrekt van een dystopisch toekomstbeeld, toont hij vooral hoe we als mensheid onze toekomst zelf in handen kunnen nemen.

Poincaré

(Click here for English)

De wereld heeft mensen nodig de wereld bekijken door een andere lens. Film heeft de kracht om kritisch te reflecteren en te onderzoeken. Om vrij te vertellen vanuit elk perspectief.

De keuze van Lisa Ahenkona

Lisa Ahenkona, jonge Brusselse, zit in de fleur van haar leven. Ze zit nooit stil, neemt elke nieuwe opportuniteit dat op haar pad komt en blijft ondertussen haar horizonten verruimen.

Lisa kan en is veel verschillende dingen, maar op dit moment dus ook wetenschappelijk onderzoekster aan de VUB. Binnen de vakgroep Communicatiewetenschappen werkt ze aan een visueel participatief project waarbij mensen met een migratie-achtergrond nadenken over hun eigen beeldvormig. Zo trekt zij de straat op met sans papiers als filmcrew. Eén van de realisaties is een reportage over hoe deze mensen de lockdown beleven. De maatschappelijke thematiek en de afwisseling tussen theorie en praktijk prikkelen haar het meest in deze job.

Lisa's eeuwige missie: nieuwsgierig zijn en verbinding zoeken met de mensen waar zij de stad mee deelt.

Chez Jolie Coiffure (België, 2018), Rosine Mbakam 
61’ – FR – subt: NL/EN - docu - trailer

Extra films

Bombay Beach (USA, 2011), Alma Har’el 
80’ – EN – docudrama – musical - trailer

Downside Up (België, 2016), Peter Ghesquière
30’ – NL – subt: NL/EN – kortfilm - trailer

No Offense (België, 2016), Kris Borghs 
7’ – geen dialoog – korte animatiefilm - trailer

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

POINCARÉ

Lees meer

Chez Jolie Coiffure (België, 2018), Rosine Mbakam

De wereld bekeken vanuit een kapsalon in Matonge. Dat van de Kameroense Sabine om precies te zijn. Na haar ontsnapping uit de Libanese slavernij werkt ze in Brussel. Ook nu heerst de onrust: werkdagen van 14 uur gaan gepaard met onzekerheid over haar verblijfsvergunning. De film is bijzonder omwille van zijn perspectief. De camera verlaat de minuscule kapperszaak niet, maar slaagt er toch in om de wereld bij de extensions te grijpen.

Bombay Beach (USA, 2011), Alma Har’el

In een godvergeten Amerikaans kuststadje beleven de inwoners de omgekeerde American Dream met elkaar. Op prachtige muziek van Beirut en Bob Dylan toont de Israëlische filmmaakster Alma Har’el hoe de dingen er, zonder goed of kwaad, samen bestaan met hun omgeving. Je beleeft dit tragisch én magisch experiment vanuit 3 aparte perspectieven: een bipolair jongetje met een getormenteerde ziel en levendige verbeelding, een talentvolle, zwarte tiener op de vlucht voor een gevaarlijke bende en een oude oliewerker die leeft op whisky, sigaretten en een onstuitbare levensvreugde.

Downside Up (België, 2016), Peter Ghesquière

De wereld is bevolkt met mensen met het syndroom van Down. Op een dag wordt een jongetje geboren, die anders is. Hij is niet normaal. Hij ziet er een beetje anders uit en gedraagt zich ook apart. Charmante en hartverwarmende film vol zwarte humor in een ‘omgekeerde’ fantastiewereld. Hij zet je heel eenvoudig aan het denken.

No Offense (België, 2016), Kris Borghs

Een rij cartoonisten verschijnt voor een macaber tribunaal bestaande uit enkele controversiële historische figuren. Telkens wanneer één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. De laatste in de rij ziet dat niet echt zitten. Een heerlijke aanklacht tegen censuur.

Peace

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om te strijden tegen onrecht, maar ook om te verzoenen. Om samen te leven voorbij de verschillen. Ook de camera is machtiger dan het zwaard.

De keuze van Erhan Demirci

Over ‘samenleven’ heeft Erhan Demirci wel iets te vertellen. Interculturele misverstanden en stereotiep denken is het veld dat hij met de brede glimlach beploegt. Als comedian is humor zijn gereedschap. Hij lacht om alles, maar vooral om zichzelf.

In ‘Wa Make’ leerde hij ons hoe belangrijk en bepalend je roots blijven. Of het nu de Limburgse cité is, of het vaderland van je voorouders. Na de aanslagen in 2016 plakte hij met ‘Komt Goed’ de pleister op de Brusselse wonde. Hij verzoende ons weer met elkaar. Het draait niet om onze verschillen, maar net om wat ons verbindt.

Erhan is natuurlijk veel meer dan een grappenmaker. Hij is VUB-fellow, vaste gastheer op onze studentenkick-off en eeuwige belofte van KFC Ham United.

L’étranger (België, 2016), Kenneth Michiels
54’ – FR – subt: NL/EN - docu - trailer

Extra films

The Land of the Enlightened (BE/IE/NL/DE/AF, 2016), Pieter-Jan De Pue 
’87 – EN/RU/FA/PU/UZ/KI – subt: NL/EN - docufictie - trailer

Baghdad Messi (BE/IQ/AE, 2013), Sahim Omar Kalifa 
’19 – AR – subt: NL/ EN – kortfilm - trailer

Springstof (België, 2018), Robbin Rooze 
’19 – NL – subt: EN – kortfilm - trailer

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PEACE

Lees meer

L’étranger (België, 2016), Kenneth Michiels

De Brusselse samenleving weerspiegeld in een voetbalteam van ketjes? L’étranger volgt een jaar lang de pas geïmmigreerde Senegalese voetbalcoach Moussa bij BX Brussels, het sociaal-sportief project van Vincent Kompany. Door authentiek trouw te blijven aan zichzelf en zijn roots, en te blijven geloven in zijn ‘onhandelbare’ jongeren, maakt hij het verschil.

The Land of the Enlightened (BE/IE/NL/DE/AF, 2016), Pieter-Jan De Pue

Meesterlijke narratieve documentaire van Pieter-Jan De Pue die zeven jaar lang door Afghanistan trok. Hij grijpt de schoonheid van een door oorlog verscheurd land, en toont tegelijk de begeesterde creativiteit van jongeren in survivalmodus, en de extreme weerbaarheid van volk en land. Oorlog zoals je het nog nooit zag.

Baghdad Messi (BE/IQ/AE, 2013), Sahim Omar Kalifa

Baghdad 2009. Ook in het dorpje van de kleine Hamoudi woedt de belangrijkste oorlog: wie is de beste speler ter wereld, Messi of Ronaldo? Aandoenlijke oorlogskortfilm. Over voetbaldollars en jonge dromen.

Springstof (België, 2018), Robbin Rooze

Wanneer drie jonge mannen met Arabische roots plots een bom in hun pick-up vinden, botsen ze op meer vooroordelen dan ze aankunnen. Korte Vlaamse Western. Even grappig als pijnlijk.

Prosperity

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om armoede en ongelijkheid klein te krijgen. Om welvaart te bereiken, voor iedereen. Al in zwart-wit was film een krachtig instrument om sociale onrechtvaardigheid te tonen.

De keuze van Jimmy Hendry Nzally

Geen glimlach werkte ooit zo aanstekelijk als die van Jimmy Hendry Nzally. Achter die open blik en menselijke warmte schuilt een diep engagement voor mens en maatschappij.

In zijn thuisland Gambia studeerde hij Development Studies en Afrikaanse geschiedenis, aan de VUB Linguistics and Literary Studies. Hij werkte voor het Network of Capital Universities of Europe (UNICA), the University of The Gambia, de Amerikaanse ambassade, de Gambiaanse regering en het World Food Programme. Nu schrijft hij een doctoraat over de democratisering in Gambia.

In zijn thuisland was Jimmy activist, jeugdwerker en mediafiguur. Als radiopresentator zette hij zich in voor jongeren en lokale gemeenschappen. Hij richtte er Global Hands Gambia op en the University of the Gambia Leadership Fellowship. Hij zet zich nu nog steeds in voor zijn thuisland en creëert kansen voor jongeren.

Op de VUB was hij voorzitter van het Internationale Studenten Platform, en richtte hij zowel de African als Latin American Students Community op. Hij schreef ook regelmatig poëzie voor de Moeial. Hoe engagement mens werd.

Mandela: Long walk to Freedom (UK/ZA/FR, 2014), Justin Chadwick 
141’ - EN/AFR/XHOSA - subt: FR – biografie, historisch drama - trailer

Extra films

Capharnaum (LB/USA/FR/CY/QA/UK, 2019), Nadina Labaki 
126’ - ARA – subt: NL/FR - drama - trailer

Het Leven van Esteban (BE, 2017), Ines Eshun 
<30’ - FR/NL - subt: NL/EN - kortfilm - trailer

Allegory of the Jam Jar (BE, 2015), Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts
<30’ - NL – subt: EN - kortfilm - trailer

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je gratis zitje

PROSPERITY

Lees meer

Mandela: Long walk to Freedom

(UK/ZA/FR, 2014), Justin Chadwick 

Capharnaüm

(LB/USA/FR/CY/QA/UK, 2019), Nadina Labaki 

Het Leven van Esteban

(BE, 2017), Ines Eshun

The Jam Jar Allegory

(BE, 2015), Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts

People

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om te zorgen voor mensen, wie ze ook zijn, waar ze ook wonen, hoe ze leven of wat ze hebben meegemaakt. Vanaf de eerste pellicules bracht film de mens en al zijn bezigheden in beeld.

De keuze van Lidewij Nuitten

The Girl with A Movie Camera, zo kennen de meeste TV-kijkers Lidewij Nuitten. Wie na het Journaal met Martine al eens blijft hangen bij Iedereen Beroemd, zag hoe Lidewij met haar camera haar hele straat in Schaarbeek leerde kennen.

Lidewij vertrekt uit haar eigen omgeving, en toont ook zichzelf. Dat sloopt drempels, en geeft haar werk een grote menselijke authenticiteit. Ze toont zonder oordelen, en nodigt uit om te kijken voorbij het eigen denkbeeld.

In Waar is Mark? volgde half Nederlandssprekend België ‘live’ hoe ze op zoek ging naar haar eerste liefje, en toonde meteen ook verschillende gezichten van adoptie.

Lidewij leerde TV-minnend Vlaanderen terug hoe mooi gewone mensen kunnen zijn, als je maar de tijd neemt om ze te bekijken. Altijd respectvol, altijd vriendelijk gaat ze geen enkel onderwerp uit de weg.

Minding the gap (USA, 2018), Bing Liu 
93' - ENG – subt: NL – coming of age docu

De keuze van Lukas Dhont

De wereldwijd bekroonde film Girl van Lukas Dhont bracht ook bij ons het genderdebat mee in een stroomversnelling.

Girl vertelt het verhaal van een talentvolle tiener met genderdysforie aan een prestigieuze balletschool. Genderdysforie is een diep gevoel van onbehagen over het geslacht waarmee je geboren bent.

Lukas heeft een bijzondere interesse in de beweging van lichamen. Hij zoekt verhalen op die mensen uitdaagt om anders te denken dan ze gewoon waren.

Momenteel werkt hij aan zijn tweede langspeelfilm, Close.

Girlhood (BE, 2017), Heleen Declercq 
<30’ - ENG/NL - subt: NL/FR - short

Extra film

Connected (BE, 2019), Bram Van Landschoot 
<30’ - NL – subt: EN - short

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je zitje

PEOPLE

Lees meer

Minding the gap

Bing, Zack en Keire groeien op in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt meestal uit op een toekomst van werkloosheid, armoede, verslaving en geweld. De vrienden vinden een uitlaatklep in skateboarden. Een van hen, Liu Bing, filmt al hun avonturen en registreert hoe ze onverbiddelijk tot volwassenheid worden veroordeeld: werk zoeken, een vaste relatie, kinderen krijgen … Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden. Minding the Gap won wereldwijd een karrenvracht aan prijzen en werd alom geprezen om zijn hartverscheurende autheniticiteit. Regisseur Liu Bing is dan ook geen buitenstaander, maar zit zelf middenin deze unieke registratie van de grote sprong van jeugd naar volwassenheid, van jongen naar man. Een sprong met heel wat valkuilen tussenin. Minding the Gap weet als geen ander onder je huid te kruipen en overschrijdt grandioos de grens tussen fictie en non-fictie. Want het is allemaal echt, maar je voelt voor ze, als waren ze je meest geliefde filmpersonages.

Girlhood

In 'Girlhood' wil filmmaakster Heleen Declercq het aangeleerde stereotiepe beeld over vrouwelijkheid doorbreken door naar haar eigen jeugd te kijken. 'Boyhood' maar dan door de ogen van een opgroeiende vrouw.

Connected

Het rijk van Tinder is voorbij. Een nieuwe manier van daten maakt zijn opmars: virtual reality is de toekomst voor vrijgezellen die op zoek zijn naar meer. De nieuwe technologie geeft je de mogelijkheid om je avatar te personaliseren en op restaurant te gaan zonder dat je je huis uit moet.

Planet

(Click here for English)

De wereld heeft je nodig om zorg te dragen voor de planeet. Klimaat, plastic, energie, biodiversiteit, voeding … er zijn oplossingen. Heel wat recente films stellen vragen, en tonen hoe het kan. We moeten het gewoon doen.

De keuze van Pieter Elsen

Brusselaar Pieter Elsen studeerde Ingenieur Bouwkunde en Management aan de VUB. Op een zonnige dag zat hij langs het Brusselse kanaal, en opeens zag hij een hele hoop afval voorbij drijven. Hij kocht een kayak, en ging het afval te lijf.

Canal It Up was geboren.

Het werd al snel duidelijk dat ze niet alleen het probleem van zwerfvuil te lijf moesten gaan, het kanaal en de Zenne hebben ook te maken met een grote natuurarmoede en een slechte waterkwaliteit.

Canal It Up sensibiliseert, en heeft al heel wat concrete oplossingen uitgedacht. Enkele daarvan worden huidig bestudeerd door de Haven van Brussel.

Voor Pieter was het de liefde voor de stad die hem heeft geïnspireerd. En het besef dat we als mensen beter kunnen doen voor de wereld.

The Story of Plastic (USA, 2019), Deia Schlosberg 
95' - EN – docu

De keuze van Natalie Eggermont

Natalie Eggermont is spoedarts, politica én jonge mama. Tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 was ze de frontvrouw van Climate Express, én VUB-studente Urgentiegeneeskunde in Jette.

Activisme voor het klimaat zit in haar bloed. Als kind organiseerde ze opruimacties in de bermen en bossen met buurmeisjes uit de wijk. Op de middelbare school was ze actief bij 11.11.11. en organiseerde ze acties rond de millenniumdoelstellingen.

Aan de UGent richtte ze D’Urgent op, de studentenbeweging voor duurzaamheid. Ze werkte tijdens haar studies ook veel in het buitenland: Congo, Uganda, Zuid-Afrika, Cambodia en Guatemala. Ze organiseerde de Trein naar Warschau en richtte Climate Express op. Met “Climate Express, Sporen van Verandering” schreef ze er een boek over. In 2019 co-presenteerde ze de docuserie Watt over het energievraagstuk op CANVAS.

Een tijdje werkte ze voor het Instituut voor Tropische Geneeskunde, maar nu is ze als spoedarts verbonden aan het AZ Delta in Kortrijk. Ze is politiek actief bij PVDA, waarvoor ze ook woordvoerster is in West-Vlaanderen.

Los Retornados (BE, 2020), Pieter De Vos & Tessa Boeykens 
35’ - ES/Q’eqchi - subt: NL - docu

Extra films

De film van VUB-studente Anny Tubbs 
Trapped by Plastic (UK/BE, 2021), Anny Tubbs 
9’ - EN – short docu 

Bruxelles Sauvage (BE, 2015), Bernard Crutzen 
44’ - NL/FR - subt: NL/EN - docu 

Behind the Redwood Curtain (BE, 2013), Liesbeth De Ceulaer 
67’ - EN – subt: NL/EN - docu 

Samuel in the Clouds (BE/BO, 2016), Pieter Van Eecke 
70’ - ES – subt: NL/EN - docu

Filmfestival DE WERELD HEEFT JE NODIG

Reserveer nu je zitje

PLANET

Lees meer