Op 14 augustus vertrok Luc Vandevyvere van zijn thuisbasis in Wevelgem naar zijn eindbestemming in Rome. Na 2.825 kilometer op 29 fietsdagen kwam hij op 11 september aan in Vaticaanstad. Tijdens zijn tocht zamelde hij 6.205 euro in voor het onderzoek naar gentherapie ter behandeling van Duchenne, een spierziekte waar zijn kleinzoon Stan aan lijdt. En die tocht ging niet zonder slag of stoot. Luc moest vaak de pijn verbijten, maar hij zette door. Een bewonderenswaardige prestatie!

Een verhaal van hoop

Bij de geboorte van zijn kleinzoon Stan werd de spierziekte Duchenne spierdystrofie of DMD (Duchenne Muscular Dystrophy) vastgesteld. Bij patiënten met DMD breken de spieren langzaam af en verzwakken ze. In een eerste fase worden de beenspieren getroffen, gevolgd door de armspieren.



Wanneer Luc opzoekwerk deed over de spieraandoening, ontdekte hij al snel het baanbrekend onderzoek naar gentherapie van prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah aan de VUB. Gentherapie boekt steeds meer successen in klinische studies naar erfelijke ziekten. Helaas is tot op heden nog geen veilige toenadering van gentherapie voor DMD beschikbaar. Daar zijn nog veel studies voor nodig die veel geld kosten.

Op dit moment creëerden Luc's heldhaftige fietstochten reeds 22.000 euro aan financiële ademruimte voor het onderzoeksteam. Hiermee staat hij ook alweer een stap dichter bij de oprichting van een fonds.

Steun het baanbrekend onderzoek naar gentherapie

Wie zijn of haar steentje wil bijdragen kan dat doen met een gift op het VUB rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 met mededeling GIFT PR13. Vanaf €40 bezorgt de VUB Foundation u volgend jaar een fiscaal attest waarmee u 45% van uw gift kan recupereren.

Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug.

2022_CyclingAgainstDuchenne_man_fiets_Rome