Studenten die ondernemen: het maakt aan alle universiteiten opgang. De VUB is geen uitzondering. Meer nog, al in het begin van de jaren tachtig had de universiteit een aparte vennootschap om student-ondernemers de gelegenheid te geven een bedrijf op te starten.“Onder die student-ondernemers van toen zaten onder andere Alexander De Croo en Thierry Geerts, Country Manager van Google België en Luxemburg,” zegt Marc Goldchstein van de faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School.
Samen met professor Technology & Innovation Thomas Crispeels staat Goldchstein aan de wieg van Start.VUB. Hij kan terugkijken op een lange ervaring in startups. Zo was hij betrokken bij Softcore, in 1987 een van de allereerste startups aan de VUB. Daarna ging hij aan de slag bij verschillende startups in de privésector. Rond 2005 kwam hij terug naar de VUB om binnen een brugproject economie-onderwijs een nauwere samenwerking te bewerkstelligen tussen handelsingenieurs en ‘technologische’ ingenieurs zoals computerwetenschappers en burgerlijk ingenieurs.
Er zijn meer VUB-studenten die willen starten met een eigen onderneming dan we verwachten
“Ook toen al was het de bedoeling technologisch ondernemerschap aan te moedigen,” vertelt Goldchstein, die ook de starter seminaries van de VUB organiseert. “Ondertussen is dat geïntegreerd in de curricula, met als gevolg dat er meer en meer student-ondernemers zijn.”
Vraag groter dan verwacht
Er zijn niet alleen meer en meer student-ondernemers, er zijn er ook meer dan verwacht. Bij een survey, uitgevoerd om de wenselijkheid van een incubator als Start.VUB in te schatten, lieten maar liefst 265 studenten hun ambitie optekenen om een eigen bedrijf te starten. “Het was een korte survey, bedoeld als eerste scoping,” zegt Valenzuela . “Maar de resultaten overtroffen alle verwachtingen. 85 respondenten beweerden zelfs al concrete plannen te hebben om te starten met een eigen onderneming.”
Met die cijfers is het geen wonder dat Start.VUB een vliegende start kent. De VUB gaf pas een goed jaar geleden groen licht voor het incubatorproject en Start.VUB is sinds oktober 2018 open voor rekrutering. In die korte tijd vonden al 31 student-ondernemers de weg naar Start.VUB. En dat terwijl er rond Start.VUB nog maar weinig is gecommuniceerd.
De drempel om tot Start.VUB toegelaten te worden, is bewust laag gehouden. Een student die een business-idee heeft, kan eenvoudigweg een mailtje sturen naar Start.VUB. Als het idee goed bevonden wordt, volgt een gesprek met Goldchstein en Valenzuela. Is ook dat positief, dan kan de student aanspraak maken op het statuut student-ondernemer en toegang krijgen tot de co-working ruimte.
“Binnen de VUB is het statuut van student-ondernemer een officieel statuut,” zegt Goldchstein. “Het valt binnen het reflex-statuut van de VUB, waar iedereen die zich in een situatie bevindt die studeren minder vanzelfsprekend aanspraak op kan maken. Denk aan topsporters, maar ook aan mensen met een beperking. En dus nu ook aan student-ondernemers.”
Eigen plaats
Start.VUB past in een reeds bestaande biotoop van initiatieven voor startups en ondernemingen aan de VUB. Zo bestaat er al VUB Techtransfer. “Maar dat richt zich specifiek naar onderzoekers,” zegt Valenzuela. “Wij willen expliciet studenten helpen met het creëren van een onderneming, hen expertise en coaching aanbieden. Bovendien zit er ook een belangrijke educatieve kant aan Start.VUB. Zo kijken we momenteel hoe we een nieuwe cursus ‘introductie tot ondernemerschap’ over alle faculteiten kunnen uitrollen als keuzevak. Plus we bieden een praktijkgerichte cursus aan waarbij de student zijn eigen businessplan kan opstellen. De faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School is trouwens aan het onderzoeken of het mogelijk is dat te laten gelden als masterthesis.”
Op termijn willen we komen tot een sterke entrepreneurial community over de VUB en ULB heen
Samenwerking met ULB
Wie Solvay Business School zegt, zegt ook ULB. “Het plan is inderdaad dat Start.VUB en het reeds bestaande Start.LAB van Solvay Business School op termijn samen lokalen betrekken op U-Square. Ook op andere vlakken willen we nauw met onze Franstalige partners van de ULB samenwerken. Momenteel zijn Start.LAB en Start.VUB wel nog twee aparte incubatoren met eigen programma’s, een eigen identiteit en eigen doelgroepen. Maar uiteindelijk willen we komen tot een sterke entrepreneurial community over de twee universiteiten heen, met onder meer gezamenlijke events en een gezamenlijke online community. Onze nieuwe site en look is trouwens al gemaakt in onderlinge samenwerking.”
Voorlopig is de nieuwe co-working space wel vooral bestemd voor studenten van de VUB. Niet toevallig is die gelegen naast het nieuwe Fablab, dat zelf een dag na de inhulding van de co-working space van Start.VUB wordt ingehuldigd. “We streven een strategische samenwerking na met het Fablab,” zegt Valenzuela . “Het lijkt ons zinvol om ondernemende studenten en zij die iets creëren, samen te brengen.”
--------------------
Het launch event van de Start.VUB co-working space wordt maandag 18 februari afgetrapt om 17u00 in Usquare. VUB-rector Caroline Pauwels verzorgt de openingsspeech, keynote speaker is student-ondernemer Robin Geers. Daarna volgt een receptie en is er tijd voor networking.
Het event is gratis, maar registratie is verplicht en kan hier.