Een kankertherapie tegen herval en uitzaaiingen

Nadat er bij haar borstkanker werd vastgesteld, startte Yamina Krossa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daarvoor de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet en was de terugbetaling een feit.

Maar de strijd tegen borstkanker gaat onverminderd door. Yamina investeerde daarom alle resterende middelen in haar eigen fonds. Met deze middelen financiert het fonds het fundamenteel onderzoek naar een kankertherapie van prof. dr. ir. Damya Laoui

Help jij mee?

#dekrachtvanhetnetwerk

#Destination400 overtroffen

Met #Destination400 wilde Yamina Krossa €400.000 inzamelen zodat prof. dr. ir. Damya Laoui zich de komende 2,5 jaar geen zorgen moet maken over de financiering van het onderzoek. Naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari 2023 werd onthuld dat het fonds 443.327 euro heeft ingezameld dankzij de steun van donateurs. Lees er meer over in dit artikel.

Wereldkankerdag 2023
stand up comedian Alex Agnew en Yamina Krossa

Alex Agnew schenkt 100.000 euro aan kankeronderzoek

Antwerps stand-up comedian Alex Agnew steunt het VUB-kankeronderzoek: per verkocht ticket voor zijn zaalshow stort hij 1 euro door, samen goed voor 100.000 euro! 

Immunotherapie: kankertherapie via dendritische cellen

2018_Portret_Damya Laoui_VUB

Prof. dr. ir. Damya Laoui onderzoekt een mogelijke nieuwe kankertherapie via de zogenoemde dendritische cellen die deel uitmaken van ons eigen immuunsysteem. Dat doet Damya samen met haar collega’s bij de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie (VUB-VIB). Ze bestuderen de injectie van bepaalde lichaamseigen cellen bij kankerpatiënten om de groei van hun tumor af te remmen. Bekijk en lees het interview over haar onderzoek. 

Het is zelden de eerste tumor die doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld, is 90 procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Als immunologe vond Damya een mogelijk ‘vaccin’ tegen uitzaaiingen in tumoren zelf. Dit middel is daarom op ieder individu afgestemd. Deze immunotherapie kan levens redden en heeft minder bijwerkingen dan huidige methoden. Damya hoopt binnenkort te beginnen met klinische studies van een eerste test van het vaccin op mensen. 

Leer meer over het concept van de dendritische cellen in de video.

Schenk nu en maak het verschil!

Schenk online of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO3. Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Doneer

Ontdek welke fondsen je nog kan steunen

Ga naar het overzicht