Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, hier geef je vorm aan je identiteitAan wie je vandaag bent en morgen wil zijn. Nog niet overtuigd om voor de VUB te kiezen? Op deze pagina stellen we onze belangrijkste troeven op scherp.

Wie zijn wij en waar staan we voor?

Modern en toch traditioneel

De VUB is een vrij jonge universiteit – in 2019 vierden we onze 50ste verjaardag – gebouwd op de oude fundamenten van de ULB, die opgericht werd in 1834. Wij werken volgens de principes van de Verlichting: kritisch denkenvrij onderzoek en radicaal humanisme. Een moderne omgeving met een rijke traditie dus.

Lees meer over onze geschiedenis

Een sterke identiteit

De VUB engageert zich voor een betere wereld. Als Urban Engaged University engageren we ons om via onderzoekonderwijs en maatschappelijk relevante projecten mee te werken aan een betere wereld. Als je je inschrijft als VUB-student, stap je mee in dit engagement en nodigen we je uit om deel te nemen aan dit soort maatschappelijke projecten.

Aan onze universiteit verwerf je dus niet alleen academische kennis en vaardigheden, je bouwt ook mee aan je identiteit en ook aan de toekomst van onze volgende generaties. Extra pluspunt? Als je je straks moet verkopen op de arbeidsmarkt, helpt het je kansen aanzienlijk als je sociaal engagement kan vermelden op je cv.

Ons engagement voor de wereld

Kwaliteitsvol onderzoek en onderwijs

Onderzoek. Wij hanteren een open onderzoeksaanpak. We streven naar kwaliteitsvol onderzoek, over de verschillende onderzoeksdisciplines heen. Daarnaast zetten we ook in op maatschappelijk relevante thema’s.

Meer over onderzoek aan de VUB

Onderwijs. Volgens de QS World University-ranking is de VUB de beste Belgische universiteit op het gebied van onderwijskwaliteit. Wij volgen de kwaliteit van elke opleiding dan ook nauwgezet op.

Meer over onderwijskwaliteit

Ruim opleidingsaanbod

Aan de VUB kan je kiezen uit meer dan 100 academische bachelor- en masteropleidingen. Je vindt hier dus vast een opleiding die aansluit bij jouw interesses en passies.

Ontdek onze basisopleidingen

Onder het motto van levenslang leren organiseren we verdergezette opleidingen voor professionals die reeds een diploma in hun bezit hebben. Via deze bij- en nascholingen verbreed of verdiep je jou academische kennis en vaardigheden. Het is dé manier om relevant te blijven op de arbeidsmarkt van morgen.

Ontdek onze verdergezette opleidingen

Ligging in hartje Brussel

Het leven aan de VUB verloopt op het ritme van Brussel, onze diverse en multiculturele hoofdstad waar je de meeste van onze campussen vindt. Wil je een medische opleiding (Geneeskunde, Biomedische- of Farmaceutische Wetenschappen) volgen? Dan kom je terecht op de VUB Health Campus in Jette. De andere opleidingen gaan bijna allemaal door op onze VUB Main Campus in Etterbeek.

Onze campussen zijn uitgerust met alle faciliteiten om je een onvergetelijke studententijd te bezorgen. Een studentenrestaurant, cafés, sportinfrastructuur, feestzalen, een medische dienst, een bibliotheek, studieruimtes: je vindt ze allemaal op wandelafstand van elkaar... en van je leslokaal!

Maak een virtuele wandeling op onze campussen

Ook buiten de campus valt er heel wat te beleven. Trek naar het centrum, ontdek gezellige bruine kroegen, snuif cultuur op, duik onder in een coole Brusselse uitgaansbuurt. Het avontuur lonkt om de hoek. In Brussel vind je trouwens heel wat Europese instellingen, overheidsbedrijven, internationale bedrijven, grote en kleine ondernemingen... De stage- en jobkansen liggen dus binnen handbereik!

Meer over studeren in Brussel 

Levendig studentenleven

Student zijn is meer dan studeren alleen. Ook uitgaan en feesten horen erbij. Sluit je aan bij een van de vele studentenverenigingen. Het is de ideale manier om je te laten onderdompelen in de studentenfolklore aan de VUB. En daar horen St. Vé, klakken, dopen, cantussen en een Vrijzinnig Zangfeest bij.

Maak kennis met het VUB-studentenleven

Ben je niet zo voor al die studentenrituelen? Dat is geen probleem. Je hoeft niet tot een studentenvereniging te behoren om te feesten. Op de campussen in Jette en Etterbeek worden er regelmatig fuiven georganiseerd in de feestzalen en in de grote witte feesttent. En dan is er natuurlijk ook nog de VUB Kick-off, de officieuze aftrap van het academiejaar waar je kan eten, drinken en dansen met medestudenten.

Persoonlijke aanpak

Een diploma behalen aan de universiteit is een grote uitdaging. Maar bij ons sta je er als student niet alleen voor. Hier ben je geen nummer!

Wij zijn een relatief kleine universiteit. Hierdoor is er meer ruimte voor interactief onderwijs in kleine groepen, met aandacht voor theorie en praktijk. Je hebt dus een directe lijn met je proffen

Daarnaast zorgen onze ondersteunende diensten voor jou in elke fase van je studieloopbaan.

Een sterk netwerk

Ook na je studies blijven we graag in verbinding met jou. Nadat je bent afgestudeerd, word je lid van ons VUB-netwerk van oud-studenten. Een lidmaatschap dat heel wat voordelen oplevert.

Zo geniet je met een digitale alumnipas van heel wat kortingen op en naast de campus. Via events blijf je in contact met je oude studiegenoten. Via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte over het laatste VUB-nieuws. En via succesvolle carrièreverhalen van oud-studenten doe je inspiratie op voor je eigen loopbaan. Meer weten?

Maak kennis met onze werking voor oud-studenten

2022_Infodag _24 april_Etterbeek_VUB.jpg

... of ontdek het zelf op een infodag

Op verschillende momenten doorheen het jaar organiseren we infodagen voor toekomstige studenten. Dit is dé studiekeuzeactiviteit om de opleiding die jou boeit en de VUB beter te leren kennen! Op het programma? Campusrondleidingen, kotenbezoeken, gesprekken met proffen en infosessies met studentendiensten als Studiefinanciering en Studiebegeleiding. Hier krijg je dus on the spot een antwoord op al jouw vragen.

>