Is Geschiedenis iets voor jou?

Wil je weten of de opleiding Geschiedenis bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze opleiding in?

Ben je ervan overtuigd dat we de wereld van vandaag niet ten volle kunnen begrijpen wanneer we het verleden niet kennen? Geloof je niet zomaar wat je leest en wil je informatie kritisch onderzoeken? Ben je niet geïnteresseerd in het passief consumeren van kennis, maar wil je zelf geschiedenis schrijven? Tijdens je opleiding Geschiedenis aan de VUB ga je vanaf het eerste jaar aan de slag met authentieke historische bronnen, leer je stapsgewijs en onder persoonlijke begeleiding het fake news en de alternative facts van eeuwen geleden op te sporen en te beoordelen, en ontdek je hoe de geschiedenis nog elke dag ons doen en laten beïnvloedt.

Ontdek het studieprogramma

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, bij de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Geschiedenis te volgen in avondonderwijs, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je 3de bachelor en je masterjaar kan je een deel van de opleiding in het buitenland kan doen. Je kan voor een Erasmusverblijf terecht in een tiental Europese landen of je steekt de oceaan over naar verdere oorden. Een beurs aanvragen die een groot deel van je kosten dekt, is heel eenvoudig en de kans dat je naar je favoriete bestemming mag vertrekken is bijzonder groot.

Meer over studeren in het buitenland

Taal- en Cultuurdagen

Jaarlijks organiseert de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte meerdere Taal- en Cultuurdagen. Tijdens deze dagen bieden wij verschillende interactieve workshops aan. Elk van deze workshops wordt gegeven door een universitair docent en laat de leerlingen kennismaken met recent baanbrekend onderzoek in de Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, Kunstwetenschappen & Archeologie en de Toegepaste Taalkunde. Aldus maken ze kennis met de verschillende opleidingen en docenten die faculteit rijk is. 

Meer info? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Workshops op aanvraag

De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte verzorgt daarnaast ook een ruim aanbod workshops op aanvraag:

 • Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? 
 • Waren neanderthalers kunstzinnig? 
 • Aan de slag met Italiaans 
 • Spaans: Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta? 
 • Goethe trifft Micky Maus 
 • Engels: Maori Loanwords 
 • La littérature française en mode focus et interactif

Tenslotte organiseren we ook volgende digitale interactieve quiz-workshops:

 • Duitse taal en cultuur: hoe ver reikt jouw kennis? 
 • Primeros pasos en el estudio del español
 • The English-Speaking World: An Introduction
 • Wat zegt jouw Frans taalgevoel?
 • Eerste stappen met het Italiaans (De workshop kan worden gegeven in het Italiaans, Nederlands, Engels en Frans) 

Interesse? Stuur een mailtje naar faclw@vub.be

Webinars

Zijn jullie op zoek naar online videocolleges? Dan zijn de webinars van onze doctorandi en professors misschien iets voor jullie. 

Eline Lismont, doctoreert op een FWO-project over taalnormen en het meten van prescriptieve impact in de Nederlandse taalgeschiedenis. Ze gaf vorig jaar dit videocollege voor Universiteit van Vlaanderen; 'Heeft zeuren over taal zin?'.

Daarnaast publiceerde ze eveneens bijhorend opiniestuk voor Knack.

Professor Rik Vosters, lid van de Nederlandse Taalunie, gaf eveneens een lezing voor Universiteit Van Vlaanderen over 'Wat taal over je verraadt'.