Toelating & inschrijven

De VUB is toegankelijk voor een breed publiek. Toch gelden er per opleiding voorwaarden waaraan je moet voldoen om met die opleiding te kunnen starten. Op deze pagina achterhaal je wat de toelatingsvoorwaarden zijn voor de opleiding Sociaal Recht. Ook sommen we de stappen op die je moet doorlopen om je in te schrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Met een master- of licentiaatsdiploma in de Rechten of Psychologie (afstudeerrichtingen Arbeids- en Organisatiepsychologie en Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid) heb je in principe voldoende voorkennis. Heb je een ander masterdiploma, dan moet je eerst aantonen dat je voldoende basiskennis hebt van het (sociaal) recht om te starten.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Beschik je niet over het juiste masterdiploma, maar wil je toch graag de opleiding Sociaal Recht volgen? In dat geval kan je instromen je via ons voorbereidingsprogramma. Dat bestaat uit 3 onderdelen van maximum 21 studiepunten: Inleiding tot het Recht, Arbeidsrecht en Socialezekerheidsrecht. Neem contact op met de studietrajectbegeleiders voor meer info.

Zijn er taalvoorwaarden?

Taalvaardigheid is een must. Want al is Sociaal Recht geen taalopleiding, je zal vaak met teksten bezig zijn die bovendien vaak in het Frans opgesteld zijn. Ook kennis van het Engels zal je in een juridische loopbaan goed van pas komen.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Sociaal Recht te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebben handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar vele studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.