logo

“Waar een wil is, is een weg.” Toch? Studiebegeleiders Linda Willems en Johanna Jacobs schudden het hoofd. Studenten durven zich nog steeds te mispakken aan de overgang tussen secundair en hoger onderwijs. VUB vroeg zich af: waarom? Linda en Johanna zetten 3 denkfouten op een rij die jij als toekomstige student alvast niet zal maken.

Om echt te weten of een richting iets voor jou is, moet je de confrontatie aangaan.

1. “Waar een wil is, is een weg”

Linda: Een inspirerend motto, maar enige nuance hierbij is toch wel belangrijk. Slagen is een complex geheel van verschillende factoren. Motivatie is er daar één van. Maar er komt  nog veel meer bij kijken.

Johanna: Let op, de situatie verschilt van persoon tot persoon. Het is vooral belangrijk om voor jezelf een realistische en haalbare keuze te maken.

Linda: Wil je echt weten of een richting iets voor jou is, dan moet je de confrontatie aangaan. Voorkennistesten zijn de perfecte manier om dat te doen. Ze vinden plaats tijdens de infodagen, maar ook op afspraak kan zo’n test afgelegd worden.

Linda: Daarnaast kan je tijdens de zomer deelnemen aan onze  voorbereidingscursussen. Je wordt volledig ondergedompeld in bepaalde opleidingsonderdelen van je toekomstige studie. Zo weet je onmiddellijk hoe het voelt om er dag in dag uit mee bezig te zijn.

Studiebegeleiding draait niet alleen om slagen, maar ook om het maken van de juiste keuze.

2. “Ik weet al wat ik wil studeren, dus ik weet voldoende”

Linda: Je dromen achterna gaan is één ding. Er voorbereid aan beginnen is iets anders. Een infodag kan hiertoe heel erg verhelderend zijn, en zal je helpen potentiële problemen makkelijker uit de weg te ruimen.

Johanna: Daarom het belang van het zoekproces. Kijk wie je bent als persoon, wat je sterktes zijn en of dat allemaal matcht met de opleiding die je voor ogen hebt. Neem niet zomaar aan wat anderen zeggen. Ga zelf op zoek naar antwoorden.

Linda: Onze infodagen geven studenten de kans om na te gaan of die match waar Johanna over spreekt voor de volle 100% goed zit. En is dat niet zo? Geen reden tot paniek. Dan staan wij voor je klaar. Want studiebegeleiding draait niet alleen om slagen, maar ook om het maken van de juiste keuze.

Je slaagkansen, die bepaal je helemaal zelf.

3. “Op de unief heb je minder les, dus tijd genoeg”

Johanna: Het hoeft niet te verbazen dat slagen hand in hand gaat met plannen. Het is verleidelijk om te denken dat je minder les hebt, en dus tijd genoeg om al die leerstof te verwerken. “Ik ben te laat begonnen, wat nu?” is niet voor niets een van de vragen die we het vaakst te horen krijgen.

Linda: Er komt ook gewoon heel wat op je af. Leerstof, maar ook vrijheid. En het gaat snel. Voor je het weet, is de blokperiode daar al. Maar we zijn de eersten om toe te geven dat de hele overgang tussen secundair en hoger onderwijs niet eenvoudig is. Daarom voorzien we een tweedaagse cursus in september, “Klaar voor de start”, die je grondig voorbereidt op die overgang.

Johanna: Klopt, tijdens die vakoverschrijdende cursus bespreken we de verwachtingen van studenten en leren we hen allerlei vaardigheden om goed van start te gaan. Hoe volg je een hoorcollege? Wat is academisch Nederlands? Hoe moet je wetenschappelijk denken? We wijzen hen er ook op dat ze er niet alleen voor staan. Maar hun slaagkansen, die bepalen ze wel helemaal zelf.

Dus, to do: de confrontatie opzoeken, je goed informeren en op tijd aan de slag gaan. Wie zei er ook alweer dat slagen moeilijk was?

Wil je meer weten over de voorbereidingsactiviteiten aan de VUB? Bekijk dan zeker onze kalender. Of geef Linda en Johanna even een seintje.

STA VOORBEREID AAN JE ACADEMISCHE START!

Voorbereidingsactiviteiten 2018

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Vraag het aan een expert!