logo

Het is jouw toekomst. En PeaceJam 2020 is jouw weekend!

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

7 en 8 maart 2020: twee toffe dagen vol uitwisseling, inspiratie en muziek. In goed gezelschap van honderden andere jongeren uit heel België. Met versterking van Rigoberta Menchú, Nobelprijswinnaar voor de Vrede en straffe mensenrechtenmadam uit Guatemala. Op de campus van de VUB in 1050 Etterbeek, Pleinlaan 2. Voor een rechtvaardige, klimaatvriendelijke maatschappij. Allen daarheen!

DEELNEMEN KOST 25 EURO PER PERSOON, MAAR EEN SPONSOR NEEMT DIE KOST VOLLEDIG OP ZICH VOOR DE EERSTE 200 INSCHRIJVERS. 

Jonge mensen inspireren?

WORD MENTOR

Tussen 14 en 23 of ouder en zin om mee te bouwen aan een betere wereld?

BELEEF HET EVENT VAN JE LEVEN

Leraar of opvoeder?

KOM MET JE GROEP VAN JONGEREN

PeaceJam 2020, de conferentie voor en door wakkere jongeren.

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

Een interactieve tweedaagse voor het ontwikkelen van jonge changemakers, het begrijpen van wereldproblemen en het opzetten van acties die duurzame verandering op gang brengen. In dialoog met Rigoberta Menchú: Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Maya-afstammelinge en straffe mensenrechtenmadam uit Guatemala. Onder inspirerende begeleiding van student-mentors die je enthousiast coachen. Dit alles op de groene oase van de VUB-campus op Pleinlaan 2 in 1050 Elsene. 

Rigoberta Menchú over PeaceJam 2020

(Klik op het tandwieltje in de video voor Nederlandse ondertitels)

Jij kan de mooie missie van PeaceJam mee waarmaken. 

PeaceJam is een internationale organisatie met als doel het opleiden van jongeren tot toekomstige leiders die voor positieve verandering gaan. Bij zichzelf, in hun gemeenschappen en in de wereld. Sinds haar oprichting in 1996 reikt PeaceJam leerkrachten, jeugdwerkers en actieve jongeren de middelen en methodes aan om het verschil te maken.

SCHRIJF JE IN ALS MENTOR
SCHRIJF JE IN ALS INDIVIDUELE DEELNEMER
SCHRIJF JE IN ALS LERAAR OF OPVOEDER MET EEN GROEP

Grote verandering begint stap voor stap. 

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

Als we met honderden jongeren tegelijk naar voor stappen, schieten we al een heel eind op. Jullie wensen en ideeën zijn belangrijk om een betere toekomst vorm te geven. Daarom is er PeaceJam 2020 op de VUB-campus van 1050 Elsene, Pleinlaan 2. Een krachtige ontmoetingsplek waar de droom van meer rechtvaardigheid en meer respect voor het klimaat tastbaar wordt. 

Veertien Nobelprijswinnaars voor de Vrede vormen samen de Raad van de PeaceJam Foundation. 

Rigoberta Menchú besloot op een dag, net als haar Nobelcollega’s waaronder Desmond Tutu en de 14de Dalaï Lama, om met behulp van geweldloze acties de mensen rondom hen te mobiliseren tegen onrecht, dictatuur en repressie. PeaceJam brengt jongeren in contact met de wijsheid, het doorzettingsvermogen en de daadkracht van deze moedige voorbeelden. 

PROGRAMMA

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

ZATERDAG 7 MAART 2020 - VUB, PLEINLAAN 2, 1050 ETTERBEEK

9 uur           registratie en ontbijt
10 uur         openingsceremonie
10.20 uur    brainstorm in groepjes
11.15 uur    speech Nobelprijswinnaar en vragenronde
12.30 uur    lunch
13.30 uur    brainstorm in groepjes
14.25 uur    serviceprojecten
16.30 uur    afronden serviceprojecten
16.45 uur    brainstorm in groepjes
17.35 uur    The Jam

ZONDAG 8 MAART 2020 - VUB, PLEINLAAN 2, 1050 ETTERBEEK

9 uur           registratie en ontbijt
9.30 uur      inspiratieceremonie
10.45 uur    brainstorm in groepjes
11.30 uur    projectvoorbereiding
11.50 uur     projectpresentatie
13 uur          lunch
13.40 uur    teambuilding
14.15 uur    workshops
15.45 uur    brainstorm in groepjes
16.30 uur    eindceremonie
17 uur        dank en tot ziens

Hoe raak je ter plaatse?

De PeaceJam Conferentie vindt plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek (Zie Google Maps).

Vlakbij de campus bevindt zich het treinstation van Etterbeek. De trams van lijnen 7 en 25 stoppen ter hoogte van het station. Kom je met de wagen, dan kun je parkeren op de campus zelf.

De beste manier is om de campus te betreden via toegang 13. Die bevindt zich aan de kant van de Pleinlaan. Het nummer 13 is groot aangegeven.

De ingang van de Aula Q, waar de ontvangst plaatsvindt, ligt op straatniveau, zo’n 130 meter verderop aan de linkerkant, komend van de richting van toegang 13.

 

Het levensverhaal van een straffe madam

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

Arm geboren
Rigoberta Menchú is geboren in 1959 in een arme inheemse familie uit Guatemala. Toen ze twintig was, werden haar broer en haar moeder ontvoerd, gemarteld en vermoord door het Guatemalteekse leger. Haar vader stierf in de brandstichting van de Spaanse ambassade in 1980, die plaatsvond nadat stadsguerrilla's gegijzeld werden en werden aangevallen door de veiligheidsdiensten van de regering.

Geen blad voor de mond
Rigoberta Menchú vluchtte naar Mexico in 1981. De Venezolaanse schrijfster en antropologe Elizabeth Burgos schreef haar levensverhaal op. Het boek met de titel “Mijn naam is Rigoberta Menchú, en zo is mijn Bewustzijn geboren” werd vertaald in vijf talen en maakte van Menchú een internationaal icoon ten tijde van het voortdurende conflict in Guatemala.

Nobelprijs voor de Vrede
Voor haar niet-aflatende inzet voor de rechten van de inheemse volkeren van Guatemala tijdens en na de Guatemalteekse Burgeroorlog (1960-1996), en voor het internationaal promoten van de rechten van de inheemse bevolking, ontving ze in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens de verkiezingen van 2007 en 2011 was ze voor haar partij ‘Winaq’, die ze mee heeft helpen oprichten, kandidate voor de post als president van Guatemala.

Maak je mee een succes van PeaceJam 2020?

Pour la version FR, clicquez ici
For the ENG version, click here 

Vraag hier de tools aan die we ontwikkeld hebben om de PeaceJam Conferentie van 7 en 8 maart bekend te maken in uw school of uw organisatie. 

POSTER

VERKRIJGBAAR IN A3- en A2-FORMAAT

FOLDER

DRIELUIK, FORMAAT A6 (GEVOUWEN)

Ook uit het vrijwilligershout gesneden? Op dewereldheeftjenodig.be vind je tal van projecten waar je je bij kunt aansluiten. Waar wacht je op?

PeaceJam 2020 – een feest van engagement 

For the English version, click here

VUB-studenten zijn altijd al een bende geëngageerden geweest. Dat bewezen ze nog maar eens in 2020. Toen melden er zich verschillende tientallen aan om mentor te zijn tijdens PeaceJam, dat plaatsvond op de Etterbeekse campus van de VUB. Dat de wereld hen nodig heeft, dat hoefde je hen dus niet te vertellen. Ook zonder aansporen, gaven ze gevolg aan de oproep. 

Wat PeaceJam 2020 inhield, lees je op deze site. Maar waarom zetten zoveel VUB-studenten zich belangeloos in als student-mentor ervoor? De vraag stellen is ze beantwoorden, en dat deden vijf van de student-mentoren in evenveel filmpjes opgenomen tijdens het event in 2020. Ontdek hun antwoorden hieronder!

De wereld heeft ook jou nodig!

Meewerken aan een betere wereld als vrijwilliger? Vind je project op dewereldheeftjenodig.be.

Vrijwilliger Andrei Ractu

Vrijwilliger Jade Pieters

Vrijwillger Amreen Shaju

Vrijwilliger Lima van den Steen

Vrijwilliger Pieter Buschmann