Foto door MomentsByBram
Als Ere-Fellow maakt Anouk Lagae deel uit van een groot netwerk van bedrijfsleiders, beleidsmakers, politici, journalisten en kunstenaars die de VUB verbinden met de samenleving. Via talrijke gastcolleges, bedrijfsbezoeken en jobbeurzen bieden zij een meerwaarde aan de opleiding en studie-ervaring van onze studenten.
Anouk behaalde in 1998 haar diploma Handelsingenieur aan de VUB. Zij startte haar carrière bij Unilever en vervulde nadien sales- en marketingrollen bij Coca-Cola en Duvel Moortgat. Nu ze is aangeduid als de nieuwe CEO van Accent Jobs, hebben wij een interview op afstand afgelegd over haar studententijd, de eigenschappen van een goede professional en meer.
Hoe blik je terug op je studententijd aan de VUB?
Met ontzettend warme gevoelens! In 1998 studeerde ik af als handelsingenieur aan de Solvay Business School. Ik volgde enkele vakken in het Frans aan de ULB, mocht mijn schouders zetten onder een handelsmissie naar Indië, kreeg de kans om met drie medestudenten een mini-onderneming op te richten en vier jaar lang te runnen, had de eer om aan het WK University Sailing Cup deel te nemen. En bovenal heb ik er bijzondere vriendschappen voor het leven aan overgehouden.
Wat zijn volgens jou de eigenschappen van een goede professional?
We leven niet langer in een tijdperk van verandering, maar eerder in een verandering van tijdperk. Een professional moet zich snel kunnen aanpassen aan die constant veranderende omgeving. Wendbaarheid zie ik als een eerste eigenschap. Een professional moet kunnen vallen, opstaan en weer doorgaan. Weinig processen verlopen zonder slag of stoot.
Is een professional de dag van vandaag volgens jou empathisch genoeg?
In de bedrijfswereld kom je in aanraking met veel verschillende mensen en karakters. Empathie is voor mij een onmisbare eigenschap. Je moet mild kunnen zijn met een open blik en hart om totaal verschillende mensen te begrijpen en te verbinden.
En wat met creativiteit op de werkvloer?
Je moet durven om je te laten meeslepen door verwondering. Zo kan je dingen vanuit een volledig ander perspectief bekijken en out-of-the-box denken. Op die manier bedenk je duurzame oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Daarbij mag je de systeemtheorie wel niet uit het oog verliezen.
Wat bedoel je juist met systeemtheorie?
System thinking. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de onderlinge verbanden tussen zaken en het opmerken van patronen. Een creatieveling moet verbindend ingesteld zijn zodat hij of zij het grotere plaatje niet uit het oog verliest.
Zijn er nog kwaliteiten waaraan je denkt?
Bescheidenheid en goed samenwerken. Iedereen heeft een gezonde dosis zelfreflectie nodig. Een goede professional werkt altijd naar een hoger doel. En als je samenwerkt, neem je een binnenweg naar dat doel. Met een beter resultaat tot gevolg. Organisaties moeten ook inzetten om competitie weg te werken en om te vormen tot collaboratie. Alleen door samen te werken kunnen we bijdragen tot een zinvollere en duurzamere samenleving.
Hoe goed past het profiel van een VUB-alumnus of -alumna in jouw visie van een goede professional?
De VUB is en blijft voor mij de perfecte voorbereiding op een toekomst van impactmakers, aangezien haar studenten een heel open blik op de wereld hebben. Studenten leren er al snel dat het denken zich niet mag onderwerpen aan dogma’s. Bovendien is de VUB een zeer diverse smeltkroes van mensen van allerlei achtergronden, talen, culturen, overtuigingen én levensbeschouwingen.
Er wordt steeds gestreefd naar vooruitgang en innovatie, ondernemingszin wordt gestimuleerd en ethiek geïnstalleerd – ook ‘in mijn tijd’ al, met een zinvollere en duurzamere maatschappij als objectief. Voor mij is de VUB een echte kweekvijver van eigenzinnige verschilmakers, waar kruisbestuiving op alle vlakken gestimuleerd wordt. En dat allemaal op een gezellige en geborgen campus in het hartje van Brussel!
Krijgen jonge graduaten volgens jou genoeg kansen op de arbeidsmarkt?
Werkgevers hebben vaak de neiging om zich enkel op cv’s te baseren. Dat is jammer, want jonge graduaten kunnen onmogelijk jaren relevante ervaring voorleggen. Daarnaast is het niet eenvoudig om karaktereigenschappen zoals motivatie, doorzettingsvermogen en ervaring in de verf te zetten op je cv.
Al hoeft dit niet te betekenen dat een pas afgestudeerde kansloos is. Uit onderzoek (van onder meer VUB-onderzoekers) blijkt dat een jonge graduaat zijn of haar kansen significant kan verhogen tijdens de studentenjaren. Werkgevers kijken bijvoorbeeld ook naar studentenjobs en stages, zeker als die een link hebben met de gevolgde studies.
Heb je tips voor studenten die dit academiejaar afstuderen?
Wachten tot die droomjob gewoon voorbijkomt, is sowieso geen goed idee. Proactiviteit wordt bijzonder gesmaakt door werkgevers. Toon je talent in een sterke motivatiebrief, voeg een korte video toe aan je sollicitatie, maak gebruik van je eigen netwerk, doe vooronderzoek op LinkedIn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is nog steeds een krapte in de arbeidsmarkt voor veel beroepen, en toptalent zal per definitie altijd schaars zijn.
Ik denk wel dat HR-managers of recruiters in de toekomst nog meer zullen moeten kijken naar competenties, en niet louter naar de verworven vaardigheden of het aantal jaren ervaring. Vaardigheden kunnen vaak ook on the job worden aangeleerd. Er wordt in mijn ogen nog te vaak in hokjes en checklists gedacht, en niet voldoende gekeken naar de persoonlijkheid die achter een cv schuilt.
Hoe denk je dat het professioneel leven zal evolueren in het post-coronatijdperk?
In het begin van de coronacrisis waren we ervan overtuigd dat we voortaan zoveel mogelijk op telewerken moesten inzetten. Na een tijd begon iedereen in te zien dat er aan de vele voordelen ook nadelen verbonden zijn. De nood aan samenwerking werd versterkt door het grote samenhorigheidsgevoel. Veel mensen missen de energie van collega’s op het kantoor nog steeds.
Hoe kunnen bedrijven en organisaties daarop inspelen?
De winnende bedrijven van morgen werken projectmatig, cross-functioneel en zelfsturend. Interne departementen met hun hiërarchie moeten meer gesloopt worden. Ik geloof ook dat er veel meer diverse profielen nodig zijn in de bedrijfswereld, om het economisch denken te tillen naar een holistisch niveau, in alle acties die een bedrijf onderneemt.
Welke lessen kunnen we volgens jou trekken uit de coronacrisis?
Bedrijven moeten onderling meer samenwerken. Want de uitdagingen waar we vandaag voor staan, zijn van wereldniveau. Zo zagen we tijdens deze crisis dat grote farmaceutische bedrijven moesten samenwerken om vaccins te ontwikkelen, of dat we met z’n allen samen mondmaskers begonnen te maken. De coronacrisis heeft er bovendien voor gezorgd dat we minder vliegen en opnieuw lokaal kopen. Laten we uit al dat goeds lessen trekken voor onszelf voor een betere toekomst.
En met die belangrijke lessen namen we afscheid van Anouk Lagae. De VUB wenst haar Ere-Fellow en alumna veel succes toe in haar nieuwe uitdaging!