Campusontwikkeling

Kwaliteitsvol onderzoek en onderwijs vraagt om kwaliteitsvolle en efficiënte infrastructuur. Om onze medewerkers en studenten te laten floreren in de best mogelijke fysieke omstandigheden, werken we doorlopend aan de uitbreiding, modernisering en duurzaamheid van onze campusgebouwen. Benieuwd naar onze werven in uitvoering? Je ontdekt ze hieronder. 

 

Over het bouwproject

Op de VUB Main Campus, in de buurt van de atletiekpiste, bouwen we aan de herinrichting van de iconische studentenwoningen van Willy Van Der Meeren

Antwoord op vraag naar meer ruimte 

De studentenwoningen uit de jaren 1970 waren na bijna 50 jaar letterlijk uitgewoond. Volgens het masterplan voor de uitbreiding van de campus met de XY-gebouwen, die ook 650 studentenwoningen bevatten, zouden ze aanvankelijk verdwijnen. Maar omdat verschillende onderzoeksgroepen en organisaties op zoek waren naar meer ruimte voor nieuwe projecten, is beslist ze te herinrichten. 

Een lopend project 

De herinrichting is nog volop bezig, maar er zijn al verschillende units in gebruik genomen. Daarin huizen ondertussen verschillende labo's, groepen en organisaties:

Rode units:

Grijze units 

  • Tijdelijke lesfaciliteiten. Later komen er de nu verspreide studentgerelateerde diensten zonder lesactiviteiten

Gele Units

Blauwe Units

  • Flanders Food: bakkerij, brouwerij, chocoladeproductie
  • Cleanroom 
 
Accent op circulair bouwen en duurzaamheid

De herinrichting van de studentenwoningen is op zich een onderzoeksproject naar bouwoplossingen met demonteerbare, aanpasbare en herbruikbare elementen. Daarvoor werd in een van de studentenwoningen het Europees pilootproject Circular Retrofit Lab gerealiseerd. In samenwerking met partners uit de bouwwereld werden 8 studentenwoningen gerenoveerd op een circulaire manier, als opmaat voor de circulaire renovatie van de 300 andere studentenwoningen. De ervaringen die zo worden opgedaan rond transformeerbaarheid van gebouwen, het reduceren van het energiegebruik en de recyclage van bouwafval zullen onder andere worden ingezet bij het circulair renoveren van gebouwen in Brussel. 

Werfzone

Langs de volledige kant van de gebouwen X, Y, K en het zwembad versperren hekken de toegang. Ook het pad tussen de studentenwoningen is versperd. Het enige toegankelijke pad is dat langs de atletiekpiste.

Klik om het campusplan om de werf uit te vergroten

Over het bouwproject

Op de grens tussen de VUB Main Campus en de campus van de ULB, bouwen we het Learning & Innovation Center. Dit gebouw van 9.000 vierkante meter telt 8 verdiepingen en zal een verbinding vormen tussen beide campussen en universiteiten. Het gebouw huisvest diverse ruimtes waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt. Het zal ook de bibliotheekcollectie van ‘Exacte en toegepaste wetenschappen’ van de VUB en ‘Sciences et techniques’ van de ULB samenbrengen.

Een innovatieve leeromgeving

Het LIC zal de studenten van beide campussen diverse leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten van kleine groepen en actieve leerlokalen. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven via project- en exporuimtes. 

Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met performante ICT-toepassingen. Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contact kunnen nemen met gelijkgezinden van over de hele wereld.

In samenwerking met ULB

Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Beide zijn altijd al zusteruniversiteiten geweest, met het Learning & Innovation Center (LIC) versterken ze hun banden. Samen staan ze aan de wieg van wat een incubatiekamer voor innovatie moet worden en een netwerkcentrum waar de academische wereld en de maatschappij elkaar ontmoeten.

Werfzone

De bouw van het Learning & Innovation Center is gestart. Tijdens de werken is de doorgang tussen toegang 6 en toegang 13 versperd voor alle voertuigen en voetgangers.

Klik om het campusplan om de werf uit te vergroten