Na je studie

Hoe behandel je arteriële, veneuze en lymfatische stoornissen? Beter nog, hoe kan je ze vermijden? Met dit postgraduaat help je jouw patiënten met de nevenwerkingen van hun kankerbehandeling. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen als lymfoedeem na borstkanker of chronische veneuze insufficiëntie. Voor diverse revalidaties kunnen ze bij jou terecht. Ook over de revalidatie na plastische heelkunde of als gevolg van atherosclerose, deel je graag je kennis.

Wat heb je geleerd?

Je ontplooit je als een ware expert in arterioveneuze en lymfatische aandoeningen. We gaan dieper in op zaken als pathofysiologie, diagnosestelling, incidentie, prevalentie, oorzaken, risicofactoren en complicaties. Verder maak je kennis met de internationale richtlijnen en wetgeving van het RIZIV en leer je aandoeningen meten en evalueren. Ook patiëntzorg en -motivatie staan op het programma. Zo zal je zelfstandig pathologieën behandelen en aan preventie doen. Meer specifiek zoomen we in op arterioveneuze en lymfatische aandoeningen na een oncologische behandeling. Je leert patiënten preventief en curatief ondersteunen. Ook complexere casussen die op je weg komen, kan je behandelen vanuit een multidisciplinaire benadering en evidence-based practices. Tot slot trainen we je in kritisch en innoverend denken, zodat je zelfstandig aan wetenschappelijk onderzoek kan doen. Een essentiële vaardigheid, omdat je ook in het werkveld dagelijks te maken krijgt met snel evoluerende aandoeningen en technieken.

Verder studeren

Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor kinesitherapeuten en gezondheidswerkers die zich willen specialiseren in arterioveneuze aandoeningen, lymfatische ziektes en kankerrevalidatie. Nadien ben je deskundig in zowel preventie als behandeling. Je maakt kennis met diverse vasculaire pathologieën en complicaties die kunnen optreden bij kanker(behandelingen) en scherpt je professionele vaardigheden hierin aan.

Dit is wat afgestudeerden van het postgraduaat vinden:

 • Katleen Wauters | Kinesitherapeut

  "Als kinesitherapeut krijg je vaak vragen van oncologische patiënten over beweging, voeding, de gevolgen van hun behandelingen. Tijdens de opleiding komen docenten vanuit verschillende specialisaties aan bod (oncologen, diëtisten, psychologen, chirurgen, kinesitherapeuten,…), dit vond ik de meerwaarde van de opleiding. Je krijgt een breder beeld van de disciplinaire aanpak en kan zo tegemoet komen aan vragen van patiënten en je behandeling afstellen op hun noden".

 

 • Kim Geubbelmans | Kinesitherapeut

  Ik volgde postgraduaat de afgelopen jaren aan de VUB en studeerde af in juni 2022. De opleiding bevat een hele waaier aan informatie en opleidingen die ertoe bijdragen dat je als kinesitherapeut deel kan uitmaken van een multidisciplinaire aanpak van de oedeempatiënt en de oncologische patiënt. De aanpak werd gebaseerd op de internationale richtlijnen en er was voldoende ruimte voor eigen inbreng. Door de stages, de scriptie en de CAT werd ik ondergedompled in de evidence-based practice om helemaal up-to-date weer verder te kunnen werken."
Wist je dat we soms ook kinesitherapeuten zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als kinesitherapeut of specialist in multidisciplinaire arterioveneuze, lymfatische en oncologische kinesitherapie: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.