De onvoltooide mens staat centraal in het oeuvre van Johan Tahon. De vormgeving van zijn sculpturale figuren is het resultaat van zijn zoektocht naar manieren om de menselijke conditie en haar extreme kwetsbaarheid te verbeelden. Met zijn kunstwerken verbeeldt hij het drama van het moderne menszijn, gekenmerkt door onstilbare verlangens die leiden tot frustraties en ontnuchtering. De figuren belichamen een essentie, een aanwezigheid of een manier van zijn. Ze nemen de vorm aan van androgyne wezens waarvan de lichamen op onnatuurlijke wijze afwijken van de menselijke anatomie. De perfectie en goddelijke vervolmaking van de sculpturen is onbereikbaar, omdat hun maker slechts mens is.

Tahon omschrijft de creatie van zijn kunstwerken als een meditatief en emotioneel proces. De tactiele ervaring van de klei waarmee hij iedere sculptuur begint, houdt volgens hem nauw verband met ritualiteit, erotiek en sensualiteit. De bizarre gestalten die uit dat creatieproces voortkomen, lijken verzonken in een vreemde onbeweeglijkheid. Ze refereren naar een niet-tijdszone, een stil punt waarop het kunstwerk het dichtst bij het goddelijke komt.

De typische vormentaal van Tahon komt goed tot uiting bij de openluchtsculptuur Eros/Eroos: een menselijke figuur met vreemde uitstulpingen en zwellingen aan zijn ledematen. Het kunstwerk is vernoemd naar de gelijknamige god uit de Griekse mythologie, gekend als de personificatie van liefde en fysieke lust.

Het monumentale, bronzen kunstwerk is opvallend aanwezig op de campus en dat heeft voor Tahon een belangrijke reden. Het fungeert namelijk als een ontmoetingsplek waar nieuwe vriendschappen en misschien zelfs prille liefdes kunnen ontstaan. De kunstenaar nodigt voorbijgangers uit om fysiek contact te maken met Eros/Eroos door het aan te raken of er even bij te gaan zitten. Daarmee hoopt hij dat de sculptuur zich kan manifesteren als een mythisch wezen dat een positieve energie verspreidt onder de studenten die hier wonen, werken en ontspannen.

De sculptuur Eros/Eroos werd door de VUB aangekocht naar aanleiding van het nieuwbouwproject voor de gebouwen X, Y en I. Bij ieder gesubsidieerd bouwproject moet een klein percentage van het totale budget besteed worden aan de integratie van kunst. Een kunstadviescommissie ondersteunde de universiteit bij de selectie van enkele kunstwerken op basis van projectvoorstellen die door kunstenaars werden ingediend. Tahon deed vijf jaar over het creatieproces van Eros/Eroos en plaatste het in 2019 op de campus.

Plan je bezoek 

Het Humanistisch Sculpturenpark  is 24/7  toegankelijk en gratis te bezichtigen.

Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk. 

VUB Main Campus

Pleinlaan 2

1050 Elsene

Informatie bij de sculpturen

Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort. 

Permanente sculpturen

Tijdelijke sculpturen