De kunstenaar Willy Vandendorpe – ook gekend onder het pseudoniem W.J.P. Levi - experimenteert met de betekenismogelijkheden van tekens. Het spel met symbolen, die steeds bestaan uit de eenheid van het waarneembare teken en de achterliggende betekenis ervan, staat centraal in zijn artistieke oeuvre. Vandendorpe past gekende symbolen aan en voegt eigen tekens toe. Zo ontdoet hij ze van hun oorspronkelijke boodschap en kunnen er nieuwe betekenissen ontstaan.

Dit principe ligt ook aan de basis van de iconische sculptuur Denker In Alle Staten, hét boegbeeld van de VUB. De toevoeging van de windwijzer aan deze reproductie van Auguste Rodin’s bronzen De Denker bekritiseert mogelijke manipulaties van het rationele denken. Manipulaties die met een kritische blik op de feiten vermeden kunnen worden. Met deze boodschap staat Denker In Alle Staten dan ook symbool voor de basiswaarde die de universiteit als onderzoeks- en onderwijsinstelling hanteert: het Vrij Onderzoek. Dit principe stelt dat wetenschap steeds beoefend moet worden zonder inmenging van dogma's, vooroordelen, politiek of geloof.

De sculptuur sluit niet alleen inhoudelijk goed aan bij de VUB. Ook in het materiaal waaruit het kunstwerk vervaardigd is, schuilt er een verband met de universiteit. De chemische verbinding van het Vubonite, een keramisch polyester, werd in de jaren ‘80 namelijk aan de universiteit ontwikkeld. In 2006 gebruikte Vandendorpe het materiaal bij het maken van Denker In Alle Staten, die hij afwerkte met een glanzende, rode laklaag.

De sculptuur werd in 2007 op de campus geplaatst naar aanleiding van de viering van 150 jaar Vlaamse studenten in Brussel. Het initiatief werd ondersteund door de Oudstudentenbond, het Brussels Studenten Genootschap GTGV, de vzw UPV en de Dienst Cultuur van de VUB. De sculptuur herinnert ons eraan dat er ook lang voor de oprichting van de VUB als autonome Nederlandstalige universiteit al Vlaamse studenten in de hoofdstad aanwezig waren.

Plan je bezoek 

Het Humanistisch Sculpturenpark  is 24/7  toegankelijk en gratis te bezichtigen.

Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk. 

VUB Main Campus

Pleinlaan 2

1050 Elsene

Informatie bij de sculpturen

Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort. 

Permanente sculpturen

Tijdelijke sculpturen