Toelating & inschrijven

De VUB is toegankelijk voor een breed publiek. Toch gelden er per opleiding voorwaarden waaraan je moet voldoen om met die opleiding te kunnen starten. Op deze pagina achterhaal je wat de toelatingsvoorwaarden zijn voor de opleiding Vertalen. Ook sommen we de stappen op die je moet doorlopen om je in te schrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Heb je een bachelor in de Toegepaste Taalkunde? Dan kan je meteen aan deze masteropleiding beginnen voor dezelfde talen. Professionele bachelors (Communicatiemanagement, Office Management, secundair onderwijs of gelijkaardig) volgen eerst een schakelprogramma. Voor bachelors en masters Taal- en Letterkunde (of gelijkaardige opleidingen) hebben we een voorbereidingsprogramma.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.

Zijn er taalvoorwaarden?

De talen waarvoor je inschrijft, moeten identiek zijn aan de talen die je hebt gevolgd in je vooropleiding. Je hebt de keuze uit: Duits, Engels, Frans, Nederlands en Spaans.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Vertalen te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebben handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving

Bereid je voor

Tijdens de bacheloropleiding Toegepaste Taalkunde bereiden we je intensief voor op de masteropleiding Vertalen. Dat geldt natuurlijk ook voor het schakelprogramma en de voorbereidingsprogramma's. Ter voorbereiding krijg je een ruim aanbod van taalspecifieke onderdelen voor de talen waarvoor je bent ingeschreven. Je krijgt verschillende vakken rond communicatieve vaardigheden in het Nederlands en een waaier aan vakspecifieke onderdelen. Vakken als Computerondersteund vertalen, Meertalige en interculturele communicatie en Inleiding tot de vertaalkunde zijn daarbij niet weg te denken. Heb je nog vragen over hoe je je kan voorbereiden op de master Vertalen, neem dan zeker contact op met de docenten uit de opleiding of mail naar tolken@vub.be kan ook. We geven je zo snel mogelijk een antwoord.

Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.