Na je studie

Tijdens je opleiding ligt de focus op jouw interesses en krijg je de ruimte om je te verdiepen in wat jou écht boeit. Maar tegelijkertijd stoom je jezelf ook klaar voor de beroepswereld. Als filosoof beschik je over heel wat competenties die in trek zijn bij werkgevers. Je hebt niet alleen sterke communicatieve vaardigheden en een flinke dosis zelfstandigheid, maar ook je brede vorming en analytische blik vallen in de smaak in een professionele context. De bedrijfswereld hecht veel waarde aan filosofen die originele concepten kunnen ontwikkelen zonder het einddoel uit het oog te verliezen. Je leest het goed: als kritisch denker ligt de wereld voor je open.

Wat heb je geleerd?

De opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen kadert in de missie en waarden van de VUB. Het principe van vrij onderzoek en humanistische waarden staan dan ook centraal. Vrij onderzoek betekent dat we dogma’s, metafysische zekerheden, maatschappelijke vooroordelen en politiek autoritarisme ter discussie stellen vanuit een vrije, open, kritische en reflectieve ingesteldheid. Zelfkritiek op en inzicht in onze eigen persoonlijke vooroordelen helpen ons daarbij op weg. Je leert niet alleen diverse domeinen van de filosofie en de ethiek grondig kennen. Je krijgt ook de kans om je te verdiepen in specifieke thema’s zoals democratisch burgerschap, het begrijpen en evalueren van wetenschappelijke kennis, globalisering, diversiteit of duurzame ontwikkeling. Sta je al in het werkveld? Dan kan je je kennis en ervaring op die manier verder uitdiepen.

Verder studeren

Bachelor- of masterdiploma op zak? Schitterend! Ook nu kan je je kennis blijven bijspijkeren aan de VUB. Had je al aan deze opties gedacht?

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Je hebt je diploma Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen op zak. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden. Vraag maar aan onze alumni: hun probleemoplossend denken valt in de smaak! Welke jobs ze uitvoeren? Je ontdekt het hier.

 • Jean-Pierre Vanhee¬†|¬†Docent Actuele Filosofie bij Amarant
  "Kijk niet op tegen je studies en smijt je gewoon."

 

 • Sylvie Coutereel¬†|¬†Zelfstandige: Up!Retro Vintage & eigen design
  "Volg je eigen overtuiging!"

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook filosofen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als filosoof: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB behoor je tot¬†een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten¬†(ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk¬†ervaringen,¬†idee√ęn en¬†andere vormen van¬†kennis uit te wisselen¬†om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven √©n ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus.¬†Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren.¬†Als pas afgestudeerde¬†alumnus¬†is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken.¬†Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging.¬†Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carri√®re.¬†Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carri√®reverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen.¬†Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.¬† ¬†