Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Contacteer de studietrajectbegeleider

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in Belgiƫ en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebben handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving

Moet ik een toegangsproef afleggen?

Indien je je wil inschrijven voor deze opleiding moet je verplicht deelnemen aan een officiƫle ijkingstoets, ook gekend als een starttoets. Het resultaat is niet bindend, wat betekent dat je de opleiding kan starten, ook als je niet geslaagd bent. Indien je na een negatief resultaat beslist om je in te schrijven voor deze opleiding, zal je wel verplichte remediƫring moeten volgen. Alle praktische informatie over verplichte ijkingstoetsen vind je hier.

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).  Je kan een on campus of online voorkennistoets afleggen.

    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

We kiezen er aan de VUB voor om je extra te helpen bij de overgang van het secundair naar hoger onderwijs. We herhalen alle leerstof van het 5de en 6de middelbaar, weliswaar aan een hoger tempo. Je hoeft dus helemaal niet uit een studierichting met 6 of 8 uur wiskunde te komen om te kunnen starten in deze opleiding. Om iedereen gelijk aan de start te hebben, kijken we bij ieder vak naar de leerstof uit het middelbaar. We maken daarbij goede afspraken over notatie en definities. Omdat de wiskunde aan de universiteit zoveel diverser is dan in het middelbaar vindt iedereen die geboeid is door wiskunde zijn gading.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.