Toelatingsvoorwaarden

Verplichte ijkingstoets!

Je moet deelnemen aan de verplichte ijkingstoets (ook wel een starttoets genoemd) als je wil inschrijven voor deze opleiding.  

Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je sowieso met de opleiding kan starten, ongeacht je resultaat. Deelnemen aan één van de ijkingstoetsen is voldoende. Indien je niet slaagt voor de ijkingstoets, zal je wel een verplichte remediëring moeten volgen.

Lees meer over de ijkingstoetsen.

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor of master) waarvoor je je wil inschrijven. 

Om te starten in een bacheloropleiding heb je een diploma middelbaar onderwijs nodig (ASO, BSO, KSO of TSO). 
Wil je starten in de master? Bekijk dan de toelatingsvoorwaarden via de 'programma' pagina. 

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit.
Contacteer de studietrajectbegeleider

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands.

Welke voorkennis moet ik hebben?

Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Deze opleiding vraagt een zekere voorkennis van wiskunde en wetenschappen. 

Geen paniek: de VUB ontwikkelde tal van tools om je een beeld te geven waar je staat en eventueel je kennis op te krikken! 
Ontdek welke voorkennis we verwachten,  doe een voorkennistoets of schrijf je in voor een voorbereidingscursus.

 

 

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

Er zijn verschillende manieren om je klaar te stomen voor deze opleiding:

  • Bekijk welke voorkennis wiskunde we verwachten.
  • Test je voorkennis wiskunde met een on campus of online voorkennistoets.
  • Volg een voorbereidingscursus tijdens de zomermaanden.

Wat moet je kennen?    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Voor deze opleiding is deelnemen aan de officiële ijkingstoets verplicht.

We kiezen er aan de VUB voor om je extra te helpen bij de overgang van het secundair naar hoger onderwijs. We herhalen alle leerstof van het 5de en 6de middelbaar, weliswaar aan een hoger tempo. Je hoeft dus helemaal niet uit een studierichting met 6 of 8 uur wiskunde te komen om te kunnen starten in deze opleiding. Om iedereen gelijk aan de start te hebben, kijken we bij ieder vak naar de leerstof uit het middelbaar. We maken daarbij goede afspraken over notatie en definities. Omdat de wiskunde aan de universiteit zoveel diverser is dan in het middelbaar vindt iedereen die geboeid is door wiskunde zijn gading.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.