logo

Over de IJkingstoets

De Faculteit Ingenieurswetenschappen en de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel organiseren in samenwerking met KU Leuven, UAntwerpen en UGent de ijkingstoets wiskunde voor de bacheloropleidingen:

  • Ingenieurswetenschappen ("burgerlijk ingenieur")
  • Ingenieurswetenschappen: architectuur ("burgerlijk ingenieur-architect")
  • Industriële wetenschappen ("industrieel ingenieur")
  • Bio-ingenieurswetenschappen ("bio-ingenieur")

De ijkingstoets wordt afgenomen op twee momenten:

Hou rekening met de deadlines om je in te schrijven! Voor de eerste sessie kan je inschrijven van 1 maart tot 7 juni 2019. Voor de tweede sessie heb je tot 16 augustus de tijd.

De ijkingstoets 2019

Verplicht voor burgerlijk ingenieur(-architect), maar niet bindend

Vanaf het academiejaar 2018-2019 is deelname aan de ijkingstoets verplicht als je je wil inschrijven voor de bacheloropleidingen ingenieurswetenschappen ("burgerlijk ingenieur") en ingenieurswetenschappen: architectuur ("burgerlijk ingenieur-architect"). Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je je zal kunnen inschrijven ongeacht het resultaat dat je behaalt.

Voor de bacheloropleidingen Industriële wetenschappen ("industrieel ingenieur") en Bio-ingenieurswetenschappen ("bio-ingenieur") is deelname niet verplicht maar wel sterk aangeraden.

Praktische informatie

Goed geïnformeerd

Alle praktische informatie vind je op de website www.ijkingstoets.be. Zit je toch met vragen rond de ijkingstoets of rond je studiekeuze? Kom dan zeker langs op een van onze infodagen en bezoek de stand van de ingenieurs en van de studiebegeleiding. Je kan ons ook contacteren via ijkingstoets@vub.ac.be.  

Voorbereidingsessies: woensdagnamiddag 3 april, 24 april, 8 mei en 22 mei 2019

Goed voorbereid

Neem een kijkje op www.ijkingstoets.be en raadpleeg de vragen van vorige edities. Kan je wat hulp gebruiken? Neem dan deel aan de voorbereidingssessies aan de VUB. In vier modules werken we samen aan een optimale voorbereiding op de ijkingstoets. Telkens op woensdagnamiddag en telkens rond een verschillend thema zodat je naar keuze een of meerdere modules kan volgen. 

  • 3 april: algebra & combinatoriek
  • 24 april: meetkunde & goniometrie
  • 8 mei: functies & grafieken (optioneel: ruimtelijk inzicht)
  • 22 mei: analyse
Individueel gesprek over je score en studiekeuze

Goed opgevolgd

Na de ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Heb je naar aanleiding van je resultaten vragen over je score of rond je studiekeuze? Kom dan langs voor een individueel gesprek met een studiebegeleider voor persoonlijke feedback. Je kan vanaf het begin van de zomer via deze pagina online een afspraak maken. Valt je resultaat wat tegen en wil je je wiskundekennis nog bijspijkeren? Neem dan deel aan de voorbereidingscursus wiskunde in september voor een goede opfrissing vlak voor de start van het academiejaar. Schrijf je in via www.vub.be/voorbereiden.

Een van de vragen van een ijkingstoets

Hoeveel witte zeshoeken telt deze bal? Ontdek het antwoord op www.ijkingstoets.be

Bereid je voor! Kom op woensdagmiddag langs!

dinsdag 9 oktober, 19:30

Verwonderd: Lotgenotengroep Zelfverwondend Gedrag

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou je graag samen met lotgenoten zoeken naar hoe je hiermee kan omgaan? Dan kan je bij Verwonderd terecht. Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we een praatavond waar we onze...

Heb jij je in het verleden jezelf verwond? Of verwond je jezelf nog steeds op dit moment en zou j...

woensdag 16 oktober, 14:00 - 17:00 U

Thesis Café 2019-2020

Let’s write together...

Let’s write together...

donderdag 17 oktober, 12:00

Mindfulnesstraining voor volwassenen (NL) - BRUCC

In deze 8-weekse training leer je vaardigheden om beter om te gaan met de gevolgen van stress en je levenskwaliteit te verbeteren. Het programma combineert eenvoudige meditatietechnieken en wetenschappelijke psychologische inzichten over het hanteren van stress, negatieve emoties,...

In deze 8-weekse training leer je vaardigheden om beter om te gaan met de gevolgen van stress en ...

donderdag 17 oktober, 14:00

Trophic interactions and ecology of cetaceans from the western South Atlantic

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van mevr. Genyffer Cibele Troina. Gezamenlijk doctoraat met Federal University of Rio Grande, Brazilië.  Promotoren: Prof. dr. Frank Dehairs & Prof. dr. Eduardo R. Secchi.

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...