logo

Over de ijkingstoets

De Vrije Universiteit Brussel werkt samen met KU Leuven, UAntwerpen en UGent aan de organisatie van instellingsneutrale ijkingstoetsen. De ijkingstoets is een hulpmiddel bij de overgang van het secundair onderwijs naar het academisch onderwijs en kan dienen als instrument in het studiekeuzeproces.

Aan de VUB kan je een ijkingstoets afleggen voor de volgende bacheloropleidingen:

De opleidingen vereisen verschillende vaardigheden en leggen andere accenten, daarom is de inhoud van de ijkingstoets afgestemd op het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding. Centraal worden je wiskundige en wetenschappelijke kennis en vaardigheden getest aan de hand van meerkeuzevragen.

Meer informatie over de inhoud van de toets vind je op de centrale website www.ijkingstoets.be, waar je de specifieke pagina kan raadplegen voor de opleiding die jou interesseert. Op de site www.ijkingstoets.be kan je je ook inschrijven voor deze toets.

Vragen?

Zit je toch met vragen rond de ijkingstoets of rond je studiekeuze? Kom dan zeker langs op een van onze infodagen of stuur een mailtje naar ijkingstoets@vub.be

Je kan meer informatie terugvinden en je inschrijven op deze centrale website www.ijkingstoets.be.

Verplicht, maar niet bindend

Het is verplicht om deel te nemen aan één van de ijkingstoetsen als je je wil inschrijven voor de bacheloropleidingen: 

 • Ingenieurswetenschappen ("burgerlijk ingenieur") 
 • Ingenieurswetenschappen: architectuur ("burgerlijk ingenieur-architect") 
 • Industriële wetenschappen ("industrieel ingenieur")

Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je je zal kunnen inschrijven ongeacht het resultaat dat je behaalt. Deelname aan een ijkingstoets is genoeg. Je kan bijvoorbeeld die van burgerlijk ingenieur afleggen en je inschrijven voor industrieel ingenieur.

Niet verplicht, maar wel aangeraden

Voor de bacheloropleidingen: 

 • Bio-ingenieurswetenschappen ("bio-ingenieur")
 • Biomedische wetenschappen
 • Farmaceutische wetenschappen 

is deelname niet verplicht maar wel sterk aangeraden. 

IJkingstoets: waar en wanneer?

Meer informatie over timing en locatie vind je op www.ijkingstoets.be. Let op, niet alle ijkingstoetsen worden bij de tweede sessie aangeboden. 

Vooraf inschrijven is verplicht en gebeurt via de centrale website www.ijkingstoets.be. Inschrijven is mogelijk vanaf begin maart. 

Optie 1

Neem een kijkje op www.ijkingstoets.be en raadpleeg de vragen van vorige edities.

  Een van de vragen van een ijkingstoets

  Hoeveel witte zeshoeken telt deze bal? Ontdek het antwoord op www.ijkingstoets.be.

  Optie 2

  Kan je wat hulp gebruiken? Schrijf je dan in voor de voorbereidingssessies aan de VUB. In vier modules werken we samen aan een optimale voorbereiding op de ijkingstoets. Telkens op woensdagnamiddag en telkens rond een verschillend thema zodat je naar keuze een of meerdere modules kan volgen.

  Deze voorbereidingssessies zijn bedoeld voor de opleidingen ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen: architectuur en industriële wetenschappen

  • 31 maart: algebra & combinatoriek (basisbewerkingen, veeltermen, vergelijkingen)
  • 21 april: meetkunde & goniometrie
  • 5 mei: functies & grafieken (+ ruimtelijk inzicht voor ingenieurswetenschappen: architectuur)
  • 19 mei: analyse (limieten, afgeleiden, integralen)

  Optie 3

  Voor de opleidingen bio-ingenieurswetenschappen, farmaceutische wetenschappen en biomedische wetenschappen, wordt er een online infosessie georganiseerd. Hier wordt meer informatie gegeven over de ijkingstoets i.v.m. inhoud, voorbereiden, deelname en resultaten. Hier kan je ook terecht met je vragen.  

  De infosessie zal plaatsvinden op volgende data en inschrijven kan via onderstaande link: 

  Wat na de ijkingstoets?

  Na de ijkingstoets ontvang je je resultaten via e-mail. Heb je naar aanleiding van je resultaten vragen over je studiekeuze?

  Schrijf je in voor een online individueel gesprek met een studiebegeleider. Je kan in de periode van 12 tot 20 juli en van 23 augustus tot 2 september, via deze pagina een online afspraak maken. 

  Of heb je nood aan extra voorbereiding voor je aan een opleiding begint? Neem dan deel aan een van de voorbereidingscursussen.

  Heb je nog andere vragen, of wil je graag een afspraak op een ander moment? Stuur dan een mailtje naar ijkingstoets@vub.be