Toelating en inschrijven

De VUB is toegankelijk voor een breed publiek. Toch gelden er per opleiding voorwaarden waaraan je moet voldoen om met die opleiding te kunnen starten. Op deze pagina achterhaal je wat de toelatingsvoorwaarden zijn voor de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen. Ook sommen we de stappen op die je moet doorlopen om je in te schrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Contacteer de studietrajectbegeleider

 
Verplichte ijkingstoets

Het is verplicht om deel te nemen aan één van de officiële ijkingstoetsen als je je wil inschrijven voor de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen. Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je sowieso met de opleiding kan starten, ongeacht je resultaat.

Deelnemen aan één ijkingstoets is voldoende. Als je bijvoorbeeld de ijkingstoets van Wiskunde en Data Science hebt afgelegd, kan je je erna ook gewoon inschrijven voor de opleiding Bio-ingenieurswetenschappen.
Let op: als je niet aan de ijkingstoets van de overeenkomstige opleiding hebt deelgenomen, moet je wel verplichte remediëring volgen als je inschrijft voor een opleiding met verplichte ijkingstoets. Hetzelfde geldt als je wel aan de 'juiste' ijkingstoets hebt deelgenomen, maar niet geslaagd bent. 

Meer info over de ijkingstoets

 
Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

Wat moet je kennen?   Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Voor deze opleiding is deelnemen aan de officiële ijkingstoets verplicht. Daarnaast hebben we aan de VUB ook voorkennistoetsen voor wiskunde, fysica en chemie. Die geven geven je een goed beeld van je huidige kennis.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in België en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebben handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving