Toelating & inschrijven

De VUB is toegankelijk voor een breed publiek. Toch gelden er per opleiding voorwaarden waaraan je moet voldoen om met die opleiding te kunnen starten. Op deze pagina achterhaal je wat de toelatingsvoorwaarden zijn voor de opleiding Biomedische Wetenschappen. Ook sommen we de stappen op die je moet doorlopen om je in te schrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? BijĀ 'programma'Ā scrol je naarĀ het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Vanaf het academiejaar 2023-2024 ben je verplicht eenĀ ijkingstoets af te leggen voor je mag starten aan de opleiding Biomedische Wetenschappen. Deze ijkingstoets is speciaal ontwikkeld om het niveau van studenten te meten bij de overgang van secundair naar academisch onderwijs. De test wordt georganiseerd door de Vlaamse universiteiten en is overal identiek. Als uit de toets blijkt dat je kennis voor sommige vakken opfrissing nodig heeft, dan kan je bij ons enkele voorbereidingslessen volgen (bijvoorbeeld chemie, fysica en wiskunde).

Meer info over de ijkingstoets

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen. Daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands

Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Biomedische Wetenschappen te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? Een goed idee: onze universiteit behoort tot de top in Belgiƫ en ver daarbuiten. We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Alles over het inschrijvingsproces

Vragen over de inschrijvingsprocedure? Geen paniek, we hebbenĀ handige tips voor je inschrijving, een stap-voor-stap gids doorheen de aanmeldingsprocedure en een antwoord op de meestgestelde vragen.

Hulp tijdens je aanmelding en inschrijving

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan?Ā Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen.Ā Dit doe je door te achterhalen of je over voldoendeĀ voorkennisĀ beschiktĀ en bij te schaven waar nodigĀ (aan de hand vanĀ online toetsenĀ enĀ andere voorbereidingsactiviteiten).

Ā  Ā  Ā Test je kennisĀ  Ā  Ā Ā Andere voorbereidingsactiviteiten

Een wetenschappelijke opleiding start je niet zomaar. Dat geldt ook voor Biomedische Wetenschappen. Kreeg je voldoende wetenschappen (minstens 2 uur per week) en wiskunde (minstens 5 uur per week) in het secundair onderwijs? Dat is al een goed begin.

Weet je niet zeker of je deze opleiding wel aankan? Niet twijfelen: doe de ijkingstoets, en je weet meteen waar je staat. Voor Biomedische Wetenschappen is deelname niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Als uit de toets blijkt dat je kennis voor sommige vakken opfrissing nodig heeft, dan kan je bij ons enkele voorbereidingslessen volgen, bijvoorbeeld voor chemie, fysica of wiskunde. Meer info over de ijkingstoets vind jeĀ hier.

Als student aan de VUB sta je er sowieso nooit alleen voor. We willen al onze studenten de beste slaagkans geven. Onze studiebegeleiders zetten dan ook alles op alles om jou te begeleiden op je parcours. Je kan voorbeeldexamens bekijken om een goed idee te krijgen van wat je te wachten staat. Er zijn ook blokpermanenties tijdens de examenperiodes en je kan om feedback vragen als je resultaten minder goed zijn.

Een universitaire studie betekentĀ ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers vanĀ StudiebegeleidingĀ helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.