Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.Zijn er taalvoorwaarden?

We leggen geen taalvoorwaarden op, maar een goede basiskennis van Engels en Frans zal je zeker van pas komen, gezien het internationale karakter van de opleiding. Je zal dan ook regelmatig anderstalige bronnen en handboeken moeten raadplegen. In de vakken Français Criminologique en English for Criminology maak je kennis met het vakjargon en begeleiden we je stapsgewijs richting zelfstandig projectwerk.Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan de opleiding Criminologische Wetenschappen te starten.

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar vele studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om met je studie Criminologische Wetenschappen te starten. Je motivatie, interesse, attitude en een goede studiemethode zijn wel van belang. Een goede basis Engels en Frans is ook een pluspunt door het internationale karakter van de opleiding. Maar laat je hier zeker niet door afschrikken. In de vakken Français Criminologique en English for Criminology begeleiden we je namelijk stapsgewijs bij een zelfstandig projectwerk en leer je het vakjargon kennen. Daarnaast stomen we je klaar als wetenschapper en word je een pro in statistische analyses. Dit leer je in de vakken Statistiek I voor de Sociale Wetenschappen en Statistiek II in de Criminologie.

Laat je vooral niet afschrikken door statistiek. Je kan je kennis vooraf opfrissen via onze voorbereidingscursus Wiskunde voor Humane Wetenschappen. Daarin komen onder andere praktische technieken en concepten aan bod, die je nuttig kan inzetten tijdens je wiskunde- en statistiekvakken in het 1ste jaar. Je voorkennis testen kan ook.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof te verwerken en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.