Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, hier geef je vorm aan je identiteitAan wie je vandaag bent en morgen wil zijn. Nog niet overtuigd om voor de VUB te kiezen? Op deze pagina stellen we onze belangrijkste troeven op scherp.

Modern en toch traditioneel

De VUB is een vrij jonge universiteit – in 2019 vierden we onze 50ste verjaardag – gebouwd op de oude fundamenten van de ULB, die opgericht werd in 1834. Wij werken volgens de principes van de Verlichting: kritisch denkenvrij onderzoek en radicaal humanisme. Een moderne omgeving met een rijke traditie dus.

Lees meer over onze geschiedenis

Een sterke identiteit

De VUB engageert zich voor een betere wereld. Als Urban Engaged University engageren we ons om via onderzoekonderwijs en maatschappelijk relevante projecten mee te werken aan een betere wereld. Als je je inschrijft als VUB-student, stap je mee in dit engagement en nodigen we je uit om deel te nemen aan dit soort maatschappelijke projecten.

Aan onze universiteit verwerf je dus niet alleen academische kennis en vaardigheden, je bouwt ook mee aan je identiteit en ook aan de toekomst van onze volgende generaties. Extra pluspunt? Als je je straks moet verkopen op de arbeidsmarkt, helpt het je kansen aanzienlijk als je sociaal engagement kan vermelden op je cv.

Ons engagement voor de wereld

Kwaliteitsvol onderzoek en onderwijs

Onderzoek. Wij hanteren een open onderzoeksaanpak. We streven naar kwaliteitsvol onderzoek, over de verschillende onderzoeksdisciplines heen. Daarnaast zetten we ook in op maatschappelijk relevante thema’s.

Meer over onderzoek aan de VUB

Onderwijs. Volgens de QS World University-ranking is de VUB de beste Belgische universiteit op het gebied van onderwijskwaliteit. Wij volgen de kwaliteit van elke opleiding dan ook nauwgezet op.

Meer over onderwijskwaliteit

Ruim opleidingsaanbod

Aan de VUB kan je kiezen uit meer dan 100 academische bachelor- en masteropleidingen. Je vindt hier dus vast een opleiding die aansluit bij jouw interesses en passies.  

Ontdek onze basisopleidingen

Onder het motto van levenslang leren organiseren we verdergezette opleidingen voor professionals die reeds een diploma in hun bezit hebben. Via deze bij- en nascholingen verbreed of verdiep je jou academische kennis en vaardigheden. Het is dé manier om relevant te blijven op de arbeidsmarkt van morgen. 

Ontdek onze verdergezette opleidingen

Ligging in hartje Brussel

Het leven aan de VUB verloopt op het ritme van Brussel, onze diverse en multiculturele hoofdstad waar je de meeste van onze campussen vindt. Wil je een medische opleiding (Geneeskunde, Biomedische- of Farmaceutische Wetenschappen) volgen? Dan kom je terecht op de VUB Health Campus in Jette. De andere opleidingen gaan bijna allemaal door op onze VUB Main Campus in Etterbeek.

Onze campussen zijn uitgerust met alle faciliteiten om je een onvergetelijke studententijd te bezorgen. Een studentenrestaurant, cafés, sportinfrastructuur, feestzalen, een medische dienst, een bibliotheek, studieruimtes: je vindt ze allemaal op wandelafstand van elkaar... en van je leslokaal!

Maak een virtuele wandeling op onze campussen

Ook buiten de campus valt er heel wat te beleven. Trek naar het centrum, ontdek gezellige bruine kroegen, snuif cultuur op, duik onder in een coole Brusselse uitgaansbuurt. Het avontuur lonkt om de hoek. In Brussel vind je trouwens heel wat Europese instellingen, overheidsbedrijven, internationale bedrijven, grote en kleine ondernemingen... De stage- en jobkansen liggen dus binnen handbereik!Meer over studeren in Brussel 

Levendig studentenleven

Student zijn is meer dan studeren alleen. Ook uitgaan en feesten horen erbij. Sluit je aan bij een van de vele studentenverenigingen. Het is de ideale manier om je te laten onderdompelen in de studentenfolklore aan de VUB. En daar horen St. Vé, klakken, dopen, cantussen en een Vrijzinnig Zangfeest bij.

Maak kennis met het VUB-studentenleven

Ben je niet zo voor al die studentenrituelen? Dat is geen probleem. Je hoeft niet tot een studentenvereniging te behoren om te feesten. Op de campussen in Jette en Etterbeek worden er regelmatig fuiven georganiseerd in de feestzalen en in de grote witte feesttent. En dan is er natuurlijk ook nog de VUB Kick-off, de officieuze aftrap van het academiejaar waar je kan eten, drinken en dansen met medestudenten.

Persoonlijke aanpak

Een diploma behalen aan de universiteit is een grote uitdaging. Maar bij ons sta je er als student niet alleen voor. Hier ben je geen nummer!

Wij zijn een relatief kleine universiteit. Hierdoor is er meer ruimte voor interactief onderwijs in kleine groepen, met aandacht voor theorie en praktijk. Je hebt dus een directe lijn met je proffen

Daarnaast zorgen onze ondersteunende diensten voor jou in elke fase van je studieloopbaan.

Een sterk netwerk

Ook na je studies blijven we graag in verbinding met jou. Nadat je bent afgestudeerd, word je lid van ons VUB-netwerk van oud-studenten. Een lidmaatschap dat heel wat voordelen oplevert.

Zo geniet je met een digitale alumnipas van heel wat kortingen op en naast de campus. Via events blijf je in contact met je oude studiegenoten. Via onze tweemaandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte over het laatste VUB-nieuws. En via succesvolle carrièreverhalen van oud-studenten doe je inspiratie op voor je eigen loopbaan. Meer weten?

Maak kennis met onze werking voor oud-studenten

2022_Infodag _24 april_Etterbeek_VUB.jpg

... of ontdek het zelf op een infodag

Op verschillende momenten doorheen het jaar organiseren we infodagen voor toekomstige studenten. Dit is dé studiekeuzeactiviteit om de opleiding die jou boeit en de VUB beter te leren kennen! Op het programma? Campusrondleidingen, kotenbezoeken, gesprekken met proffen en infosessies met studentendiensten als Studiefinanciering en Studiebegeleiding. Hier krijg je dus on the spot een antwoord op al jouw vragen.

>

Denk kritisch, denk VUB

Het DNA van een VUB'er bestaat uit een redelijk eigenzinnige kruising van openheid, kritisch denkvermogen en engagement voor mens en wereld. Als urban engaged university willen we je helpen om als geëngageerd en autonoom denkend wereldburger het verschil te maken. Zowel binnen als buiten je opleiding krijg je aan de VUB de kans om je persoonlijk verder te ontwikkelen en je doelen na te streven.

Die maatschappijgerichte focus en ambitie koppelen we aan een ijzersterk onderwijsaanbod met een persoonlijke aanpak. We creëren een gezonde mix van zelfstandigheid én interactie, digitale én fysieke ontmoetingen, individueel en samen werken. Uiteraard staat onze straffe studiebegeleiding altijd klaar om te helpen.

Aan de VUB studeer je bovendien in een internationale en inspirerende leeromgeving. Onze groene campussen bevinden zich in hartje Brussel, de hoofdstad van België en Europa.

Studenten nemen selfie op campus in Etterbeek met gebouwen Esplanade op de achtergrond

Wij zijn de VUB

Ons kwaliteitsvol onderwijs

Een gezonde mix tussen echt en digitaal

De VUB is een pionier op het vlak van digitalisering en innovatie. Toch kiezen we bewust voor een doordachte 'blend' van fysiek en online werken, individueel en samen, zelfstandig en in interactie met elkaar. De kwaliteit van ons onderwijs is gestoeld op kritisch vragen stellen, interactie en debat. Onze humanistische inspiratie draait om mensen. Omgang met elkaar is daarin heel belangrijk. Niet alleen online, ook in het écht. Onze proffen zijn topwetenschappers met een internationaal netwerk. Toch staat hun deur altijd open. Verbinding tussen docenten, studenten en materie blijft voor de VUB dus cruciaal.

Lees meer over ons onderwijs

Begeleide zelfstandigheid in je studies

Op de universiteit geniet je veel vrijheid en doe je veel zelfstandig. Je zoekt je weg en organiseert je eigen leven en studies. Dat gebeurt al eens met vallen en opstaan. Wie dat wenst, kan terugvallen op ons team van VUB Studiebegeleiding.

Onze begeleiders geven je soms dat kleine zetje in de juiste richting, bijvoorbeeld in je studieplanning. Ze kauwen samen met jou door complexe studiematerie of oefenen de leerstof, meestal via groepsactiviteiten met medestudenten. Ze zijn er ook wanneer het stroef loopt of je een moeilijke periode doormaakt. De VUB is de enige unief met zo een sterk centraal georganiseerd studiebegeleidingsaanbod.

Lees meer over onze straffe studiebegeleiding

Ons VUB DNA

Vrijheid en kritisch denken

Vrijheid is voor de Vrije Universiteit Brussel fundamenteel. En dan vooral, vrijheid van denken: het recht om als mens en wetenschap alles kritisch in vraag te stellen. Zonder vooroordelen of vooraf bepaalde insteek.

Als vrije universiteit kennen we geen absolute waarheden. We bestuderen de steeds veranderende werkelijkheid volgens de principes van ‘vrij onderzoek’: vrij van religie, ideologie en levensbeschouwing, uitsluitend onderbouwd door wetenschappelijke methodes. Aan de VUB leer je wetenschappelijke stellingen tegen het licht te houden en evidente en minder evidente vragen te stellen. Je wandelt buiten met een eigen visie. Je kritisch denkvermogen vormt een ijzersterke troef voor een glansrijke carrière en een boeiend leven.

Vanuit die vrijheidsgedachte stellen we ons open voor alle studenten. We ondersteunen elke student om zich te ontplooien tot autonome, verantwoordelijke en kritisch denkende (wereld)burgers. Gelijkwaardigheid, openheid en verdraagzaamheid zijn de kern van onze humanistische visie. Op de VUB kom je dan ook terecht in een open en warme omgeving. Wie je ook bent, hoe je ook denkt, samen zijn we de VUB.

Urban engaged university

Als urban engaged university vinden we het belangrijk dat jij als geëngageerd wereldburger met je kennis een verschil kan maken voor de wereld. Daarom biedt de VUB je binnen én buiten de opleiding kansen om je verder persoonlijk te ontwikkelen. We dagen je graag uit om je eigen doelen te kiezen, de stad in te trekken en het maximum uit je studentenleven te halen.

Binnen je opleiding

De VUB biedt je de mogelijkheid om maatschappelijk relevante keuzevakken op te nemen waarin je leert samenwerken, creatief zijn en jezelf engageren. Daarnaast zijn er opties rond duurzame ontwikkeling, handelsmissies, stedelijkheid en datagedreven technologie. In het Honours Programme kunnen gemotiveerde en uitmuntende studenten mee met topwetenschappers nadenken over maatschappelijke uitdagingen.

Buiten je lessenpakket

Ook buiten je lessenpakket kan je het verschil maken. De wereld heeft je nodig, en via ons projectaanbod kan jij als vrijwilliger het beste van jezelf geven in tal van relevante engagementsprojecten.

  • Onze Vubuddy's maken nieuwe studenten wegwijs.
  • Haal de ingenieur in jezelf naar boven in het Fablab
  • Geef je kennis door: word Tutor.
  • Wil je ondernemen? Zet dan al je eerste stappen via StartLAB.Brussels.
  • Een hart voor duurzaamheid? Zet je groene vingers aan het werk bij Courjette. Of leer het Green Team kennen.

Ons engagement voor de wereld

Verder zijn er voor elke interesse studentenorganisaties en -initiatieven. Aan de VUB beslissen studenten zelf ook mee over hun eigen universiteit, op elk niveau. Via ons sterk uitgebouwde studentenvertegenwoordiging krijg je de kans om je leiderschapskwaliteiten in de praktijk te ontwikkelen. Hieronder vind je een greep uit onze studenteninitiatieven en -verenigingen:

Ligging in hartje Brussel

Het leven aan de VUB verloopt op het ritme van Brussel, onze diverse en multiculturele hoofdstad waar je de meeste van onze campussen vindt.

Internationale carrièrekansen

Hier gebeurt het allemaal écht. Politiek, activisme, hoofdzetels van bedrijven, viering van sporthelden, opstandige creativiteit, de polsslag van de wereld. Als je aan de VUB studeert, studeer je in het hart van Europa. Internationale bedrijven, Europese instellingen, overheidsbedrijven, grote en kleine ondernemingen... De stage- en jobkansen liggen binnen handbereik. Onze hoofdstad is dan ook dé sleutel voor internationale carrièredeuren.

Meertalig, divers en multicultureel

Brussel is de ideale plek om je meertaligheid te perfectioneren. Maar ook op de campus krioelt het van de talen. Leer een nieuwe taal in ons talencentrum, oefen al lunchend aan onze taaltafels of volg een les in het Frans aan de Université Libre de Bruxelles.

Bruisende studentenstad

Brussel is ook gewoon een bruisende studentenstad. Slenter door de straatjes rond de Beurs en je snapt meteen dat Brussel niet alleen gezellig is, maar een hotspot voor cultuursnoepers en foodies. De Ancienne Belgique, de KVS, de Munt, de BOZAR en de Botanique zijn enkele van de bekende adressen, maar laat je zeker ook verleiden door de vele kleine theaters en concertzalen. Al snel omarm je de typische eigenzinnigheid die er in de lucht hangt.

Leer Brussel kennen, zoek je eigen weg en maak het je nieuwe thuis.

Meer over studeren in Brussel

Internationale banden en ambities

Niet alleen Brussel, maar ook onze universiteit ademt een kosmopolitische sfeer. Studenten uit maar liefst 152 landen vinden jaarlijks hun weg naar de VUB. Je hoeft dus niet naar het buitenland om van de wereld te proeven en een internationaal netwerk op te bouwen. Natuurlijk willen veel studenten dat net wél. We helpen graag om je buitenlandse dromen om te zetten naar een realistische ambitie. Dagelijks werken we samen met verschillende hogeronderwijsinstellingen binnen en buiten Europa.

We zijn de trotse medestichter van EUTOPIA, een alliantie van intussen 10 Europese partners, en voor ons de Europese universiteit van morgen. Internationale stage- en carrièremogelijkheden liggen voor het grijpen, zowel vlakbij als over de grens.

Ontdek alles over onze internationale relaties

Onze campusfaciliteiten