logo

Elektronica en Informatietechnologie

Krijg je een kick van computers, telecommunicatienetwerken, lasers en holografie, of van optische vezels? Wil je werk maken van milieuvriendelijke productie- en verwerkingstechnieken? of droom je van meer betrouwbare, rendabele en ergonomische machines? Wil je werken aan geavanceerde informatica- en communicatietechnologieën die steeds minder energie vragen en toch meer informatie opnemen, opslaan, verwerken en doorzenden? Kortom, wil je mee bouwen aan een betere wereld met schonere en duurzamere technologieën?

Jan Plas, student Ingenieurswetenschappen: Elektronica en Informatietechnologie

Jan Plas valt voor de groene campus in Etterbeek waar alles prachtig op wandelafstand is: een groen park waar het aangenaam toeven is

"Voor mij was de keuze om in Brussel te blijven studeren een logisch vervolg van het middelbaar, zowel qua plaats als qua studie.

Na 6 jaar in Jette, ben ik een beetje verslaafd geworden aan Brussel. Voor mij was alleen Brussel aan de orde en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. In de hoorcolleges is de sfeer veel beter door de kleinere groepen. Alles verloopt in een gemoedelijke sfeer. Proffen staan altijd klaar om je uit de nood te helpen met je vragen, zelfs tijdens de hoorcolleges. In het begin van het jaar worden er ook workshops gehouden voor het verbeteren van je studiemethodes.

De campus is een hele opluchting vergeleken met die van Leuven of Gent. Alles is op wandelafstand van elkaar.  Op 5 min. ben je aan de andere kant van de campus, wat elders niet het geval is. Misschien moet ik ook de groene kant van onze universiteit benadrukken. Als het mooi weer is kan je altijd buiten op het gras, onder een boom op een bank eten of rusten. De campus is eigenlijk 1 groot park tussen de gebouwen door.

Op het eerste zicht is Brussel als studentenstad maar saai. Dit is echter voor diegenen die Brussel nog niet goed kennen.  Naast de ontelbare cafétjes die je in de binnenstad vindt, kun je met de studentenkring ook nog heel wat plezier beleven. Zeker met een studentenkring als de PK, die elke week wel één of andere activiteit organiseert. Is het geen cantus dan is het wel een filmavond.  De studentenkringen proberen zich, anders dan in Leuven meer te profileren zoals vroeger. Ook al denken ze modern, de tradities zijn en blijven er erg belangrijk,  ook de verhalen achter de tradities zijn de moeite waard.

Om te besluiten zou ik zeggen als je deze studies aanvat is het zeker nodig dat je graag wiskunde en wetenschappen doet, anders is het moeilijk vol te houden."

Faculteit


Ingenieurswetenschappen

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Studiepunten

SP (Studiepunt): een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobmogelijkheden

Door de brede opleiding, de voorbereiding op levenslang leren en het probleem oplossend denken, zijn burgerlijk ingenieurs veelzijdig en dus breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar afgestudeerde burgerlijk ingenieurs, zowel in binnen- als buitenland. Als ingenieur ben je de aangewezen persoon om met behulp van je wetenschappelijke kennis technische, natuurwetenschappelijke, technologische en organisatorische problemen op te lossen.

Met het diploma van Master in de ingenieurswetenschappen: elektronica en informatietechnologie op zak liggen alle wegen open om een boeiende loopbaan uit te bouwen. Je kan niet alleen terecht in de elektronica en informatie (ICT) sector, want je opleiding is zo algemeen dat je ook werk vindt in de meest diverse sectoren, zoals daar zijn: telecommunicatie, micro-elektronica en fotonica, transport, lucht- en ruimtevaart, energie, en nog veel meer.

Surf ook eens naar de webstek van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K.VIV).

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Haal een dubbel diploma

Naast de klassieke uitwisselingsprogramma’s biedt de Vrije Universiteit Brussel, als enige in Vlaanderen, je de mogelijkheid om een dubbel diploma te behalen. Deze bidiplomering gebeurt via het netwerk T.I.M.E. (Top Industrial Managers of Europe), een netwerk van polytechnische scholen en technische universiteiten in Europa, incl. de Université Libre de Bruxelles.

Careercenter


Individueel advies rond cv’s, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

Check de website

Doctoreren?


VUB telt drie doctoral schools ter ondersteuning van doctorandi. Ze hebben tot doel junior-onderzoekers te stimuleren en te promoten via workshops, seminaries, master classes, …

Dr in spe
Eva Lantsoght, studente Ingenieurswetenschappen: Elektronica en Informatietechnologie

Eva Lantsoght had van in het begin haar zinnen op Brussel gezet: tijdens een infodag was voor haar het goede contact tussen proffen en studenten op de Vrije Universiteit Brussel doorslaggevend

"Op basis van het toegepaste karakter van de studies, koos ik voor de opleiding tot burgerlijk ingenieur. Ik ben er van overtuigd dat deze mij een brede basis geeft, die ik in de toekomst in vele toepassingsgebieden zal kunnen benutten.

Brussel was geen voor de hand liggende keuze. Vanuit het secundair onderwijs werd er veel meer over Leuven gesproken, en ook al mijn vriendinnen, op één na, zouden naar Leuven gaan of in Antwerpen blijven. Maar ik had mijn zinnen op Brussel gezet. In eerste plaats was mijn keuze gebaseerd op het vergelijken van de studieprogramma’s op de websites van de verschillende universiteiten. Op die basis ben ik dan naar de infodag gekomen. Het viel me onmiddellijk op dat er een goed contact was tussen proffen en studenten.

In de eerste week leerde ik tal van nieuwe mensen met dezelfde interesses als ik kennen en maakte ik kennis met het studentenleven. Ik deelde een kot op de campus met 3 andere studenten waar het ook dadelijk mee klikte. Bovendien waren veel activiteiten voor de nieuwe studenten gratis. Er is ook goede - en voor de studenten goedkope -  sportinfrastructuur op de campus.

Hoewel ik niet uit een wetenschappelijke richting kom, heb ik mijn achterstand kunnen inhalen in het eerste semester. De proffen en assistenten hebben steeds tijd gemaakt om me te helpen. Dit goede contact tussen enerzijds proffen en assistenten en anderzijds de studenten is voor mij één van de grootste troeven van de VUB. Door deze kleinschalige aanpak en de persoonlijke begeleiding voel ik me helemaal geen nummer tussen de andere studenten.

De studies vereisen wel de nodige inspanning bij momenten (labo’s voorbereiden, projecten afwerken, …), maar ik denk niet dat je Einstein hoeft te zijn om het aan te kunnen. Een efficiënte tijdsplanning is de beste manier om te slagen. Er is zeker tijd over om eens goed te feesten op de talrijke TD’s, cantussen en andere evenementen.

De minst leuke periode van het jaar is de tijd van de examens. Dan moet er gewerkt worden, maar mits de juiste voorbereiding, is slagen zeer goed mogelijk. En om je slaagkansen te verhogen, worden in het begin van het academiejaar nog enkele workshops georganiseerd waarin je nuttige tips krijgt.

Ik heb in ieder geval nog altijd geen spijt van mijn studiekeuze, en ook niet van het feit dat ik voor de VUB gekozen heb. Hier heb ik een aangename balans gevonden tussen studeren en ontspanning."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Internationale kansen

Binnen deze opleiding kan je op uitwisseling naar:

België

Griekenland

Polen

Roemenië

Spanje

Zweden

Voor een actueel en gedetailleerd overzicht van alle EU en non-EU bestemmingen binnen de exchange programma’s, contacteer exchange.outgoing@vub.ac.be

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.