Jean

Jean-Baptiste De Schrijver

1893-1945

Jean-Baptiste De Schrijver, luitenant-kolonel en verzetsstrijder, werd in 1942 gearresteerd en verdween als Nacht und Nebel-gevangene in Duitse kampen. Hij overleed op 9 februari 1945 in Gross-Rosen, na een leven van militaire dienst en verzet.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was Gentenaar Jean-Baptiste De Schrijver luitenant-kolonel in het Belgisch leger. Na de bezetting sloot hij zich aan bij het ondergrondse verzet, meer bepaald bij de groep Geheim Leger.

In september 1942 sloeg het noodlot toe: hij werd gearresteerd op beschuldiging van spionage en verboden wapenbezit. De Schrijver werd gedeporteerd naar het concentratiekamp Esterwegen als Nacht und Nebel-gevangene.

Het Nacht und Nebel-decreet, uitgevaardigd op 7 december 1941 door veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Hitler, was een wreedaardig antwoord op de toenemende verzetsactiviteiten in bezet Europa. Duizenden verzetsmensen verdwenen spoorloos in een netwerk van Duitse kampen. Familie en vrienden bleven achter in totale onzekerheid. Velen ondergingen ook de gruwel van de Vernichtung durch Arbeit: een stelselmatige uitputting via slavenarbeid, met de dood als vooropgezet doel.

In Esterwegen werd De Schrijver, samen met onder meer de Gentse ex-schepen Henri Story, in februari-maart 1944 lid van de clandestiene vrijmetselaarsloge Liberté Chérie. Kort nadien werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Gross-Rosen.

Jean-Baptiste De Schrijver overleed daar op 9 februari 1945.

Bronnen: