
Régine Karlin-Orfinger
1911-2004
Régine Karlin-Orfinger, een van de eerste vrouwelijke advocaten in Antwerpen, sloot zich na haar uitsluiting als Joodse juriste aan bij het verzet en redde talloze levens. Na de oorlog bleef ze strijden voor mensenrechten, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid.
Régine Karlin-Orfinger (1911–2004) werd geboren in Antwerpen in een liberale Joodse familie van diamantairs. Ze studeerde rechten aan de Université libre de Bruxelles (ULB) en werd in 1934 een van de eerste vrouwen die tot de Antwerpse balie werd toegelaten. In 1941werd ze, als gevolg van de antisemitische wetten van het bezettingsregime, van het tableau geschrapt. Deze uitsluiting vormde het begin van haar actieve betrokkenheid bij het verzet. Ze hielp Joodse kinderen ontsnappen aan deportatie via de organisatie Ezra en zocht onderduikadressen met hulp van niet-Joodse vrienden. Ze combineerde haar juridische kennis en organisatietalent om levens te redden.
In 1942 sloten Régine en haar echtgenoot Lucien Orfinger (1913-1944) zich aan bij de Gewapende Partizanen (onderdeel van het Onafhankelijkheidsfront). Samen opereerden ze vanuit Antwerpen, waar ze onder meer valse papieren maakten, wapens vervoerden en Joden hielpen onderduiken. Na Luciens arrestatie en executie door de nazi's in 1944 zette Régine het werk voort, nu in de regio Namen. Ze reed vaak met haar jonge zoon Pierre op de fiets terwijl ze materiaal en berichten transporteerde. Haar moed en vastberadenheid, zelfs na het verlies van haar echtgenoot, maakten haar tot een sleutelfiguur binnen de verzetsnetwerken.
Na de oorlog keerde ze niet terug naar de Antwerpse balie, maar ging ze zich in Brussel toeleggen op mensenrechten, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid. Ze was medeoprichtster van de Ligue Belge pour la Défense des Droits de l’Homme in 1954 en het Syndicat des Avocats pour la Démocratie. Ze streed onder meer voor het recht op abortus en gelijke behandeling op de arbeidsmarkt. In 1996 werd de “Prix Régine Orfinger-Karlin” naar haar genoemd, een onderscheiding voor wie zich inzet voor kwetsbare bevolkingsgroepen. Haar levensloop staat symbool voor de kracht van morele integriteit en verzet tegen onrecht.
Bronnen:
- Jacqueline Wiener-Henrion, «Régine Karlin-Orfinger», Les Cahiers de la Mémoire Contemporaine, 5 | 2004, URL: http://journals.openedition.org/cmc/1102; DOI: https://doi.org/10.4000/cmc.1102
- European Holocaust Research Infrastructure. “Régine Karlin-Orfinger.” EHRI Portal, portal.ehri-project.eu/virtual/be-ara-b-b-6-orfinger-karlin-regine-orfinger-henri.
- Ligue des Droits Humains: https://www.liguedh.be/la-ldh/prix-regine-orfinger-karlin