Voor bijgelovigen was vrijdag 13 december misschien een dag vol narigheid en tegenspoed, maar dat liet zich niet voelen tijdens de plechtige diploma-uitreiking van onze wetenschappers en bio-ingenieurs. Voor hen was het het summum van een lang en bij tijden erg zwaar traject. Vooraleer ze de campus in Etterbeek voorgoed - een heel relatief begrip aan de VUB - vaarwel zeggen, wouden we eerst even peilen waarom zij hun hart verloren hebben aan de wetenschap.
The art of science:
“Tja, wetenschap is alles”, klinkt het kort maar krachtig bij alumna Chemie Jolien De Neve. “Het is ook echt zo”, valt studiegenote Eline De Smedt haar bij: “Je leert hier eigenlijk elke dag hoe de wereld rondom je eruit ziet, van grote zichtbare verschijnselen tot de kleinste bouwstenen, en waarom deze functioneert binnen bepaalde patronen.” “Toen ik chemie begon te studeren zat ik nog een beetje met het stereotiepe beeld van alleen maar tabellen en kleurtjes, maar als je je er echt in begint te verdiepen, besef je al snel dat wat je hier doet en leert een enorme impact heeft op ons dagelijkse leven.”
Het zijn niet alleen onze chemici die heel liederlijk kunnen vertellen over de schoonheid en het belang van wetenschappen. Bio-ingenieur Bram Huyghens gaat nog een stapje verder en vraagt zich luidop af “waarom je een studie zou studeren die in het verleden blijft haken als je ook iets constructief kan doen naar de toekomst toe.” Het lijkt niet uit de lucht gegrepen, want het is net dat constructieve dat de Noorse Amalie Hilde richting de geografie geduwd heeft. “I always cared a lot about the environment and social issues and I wanted to make a positive change in the world. That is why I decided to study geography. I want to use my insight in city planning to fight climate change and improve mobility in my home country.”
Meer dan studeren alleen:
Natuurlijk is de studentenbeleving ook meer dan met je neus over een boek van enkele honderden pagina’s gebogen te zitten in de blokperiode. De feestjes, atmosfeer en het kotleven zijn voor het merendeel van onze alumni een minstens even belangrijk onderdeel van het VUB-leven. “Ik zal toch vooral mijn vrienden missen. En de TD’s! Die verdienen ook zeker een eervolle vermelding”, vertelt Louise Diependaele met een brede glimlach. “De Duvel-TD’s waren steevast het hoogtepunt van elk academiejaar. Het is de Wetenschappelijke Kring die zich ontfermt over de organisatie, dus eigenlijk is het een grootschalig reüniemoment waar je danst, drinkt en bijpraat met al je studiegenoten.”
De befaamde Duvel-TD’s prijken ook bovenaan het lijstje van Evelien Steenacker, maar het is vooral de zelfstandigheid van het studentenleven die haar zal bijblijven. “Het is gewoon een unieke ervaring. De avonden samen op kot, nakeuvelend over de hoogte- en dieptepunten van de dag, het voor jezelf zorgen, de chaos wanneer je je studies met een sociaal leven tracht te combineren,… Nu kan ik perfect mijn eigen boontjes doppen en dat is iets dat ik echt geleerd heb toen ik hier studeerde.”
Kriebelt het om zelf aan een wetenschappelijke richting te beginnen? Breng dan zeker eens een bezoek aan vub.be/faculteit/wetenschappen-en-bio-ingenieurswetenschappen. Ben je zelf een alumnus van de VUB? Voeg dan zeker je profiel toe aan de Wall of Faces! Zo raakt jouw stukje VUB-geschiedenis niet in vergetelheid.