Dit artikel verscheen op 29 april 2017 in Het Laatste Nieuws en werd geschreven door Bieke Cornillie.
 
Onderzoeksgroep 'Frailty in Ageing' aan de Vrije Universiteit Brussel, onder leiding van Bautmans, start een onderzoek op rond het effect van spieroefeningen op immuuncellen. "Dan produceren spiercellen signaalstoffen die andere organen beïnvloeden, waaronder je immuuncellen. Dat ontstekingsremmende effect proberen we nu vast te leggen. Om het hopelijk in een volgend stadium toe te dienen aan mensen die niet in staat zijn om te sporten. Als een 'exercise in a pill'."
 
Maar in afwachting is het dus sporten geblazen. Want het gaat snel, als je elke dag in die zetel blijft hangen. Gemiddeld al vanaf je veertigste zet de kentering zich in. Spieren worden dunner en kracht neemt af. Met wel een halve tot één procent per jaar. "In twintig jaar tijd verlies je dus zomaar eventjes 10 tot 20 procent van je spiermassa", legt Bautmans uit. "En beetje bij beetje slinkt ook je reservecapaciteit - de mogelijkheid van je lichaam om zich na een infectie of kwaal te herstellen en zo je cellen te beschermen tegen veroudering. Bij mensen die weinig bewegen en wel roken, drinken of slecht eten, gaat het sneller. Vanaf je zeventigste stijgt dat percentage spierverlies naar anderhalve procent per jaar. Boven de 80 is dat 3 procent."
 
Beweging is het énige wondermedicijn dat die reservecapaciteit nog kan opkrikken. En het loont de moeite. Bij actieve senioren is tot 34 procent minder sterfte vastgesteld dan bij de groep die te weinig beweegt. "Dat is dus ruim een dérde minder kans om op dezelfde tijdspanne dood te gaan dan iemand die weinig beweegt."
 
Ja, 't is nodig
 


Senioren die denken dat het kalf al verdronken is omdat hun loopschoenen hun hele leven in de kast bleven staan, komen er niet onderuit. "Zet je die mensen een halfjaar aan het trainen, dan kan je hun spierkracht verhogen met ruim 50 procent. Hun spiermassa kan 5 tot 10 procent toenemen. Reken dat om en je weet dat zij tot vijf jaar reservecapaciteit winnen. Met andere woorden: het duurt tot vijf jaar langer voor zij niet meer recht geraken uit hun zetel. Daarnaast hebben die mensen ook 25 tot 30 procent minder kans om dementie, geheugenverlies of een verminderde reactiesnelheid te ontwikkelen.
 
Bewegen is dus écht een medicijn. En senioren die zich afvragen: 'Op mijn leeftijd, waarom is dat nog nodig?' Simpel: omdat er een potentieel in dat lijf zit waar niets mee gedaan wordt."