De Duitser Johannes Kepler (1571-1630) was een geniale wiskundige die maar moeilijk aan de kost kwam. Zijn ouders verweten hem dat hij zich bezighield met nutteloze dingen. Gelukkig dacht de leiding van de Deense sterrenwacht, Tycho Brahe (1546-1601), daar anders over. Hij kende en waardeerde de wiskundige bekwaamheden van Kepler en promoveerde hem in 1600 tot zijn assistent.

Tycho had een geocentrisch model van het zonnestelsel ontworpen en belastte zijn assistent om hiervoor het beste wiskundige model te maken. Kepler liep niet over van enthousiasme, want hij was stellig overtuigd dat alle planeten rond de zon draaien. Een jaartje later stierf Tycho. Hoewel zijn opvatting dat de zon om de aarde cirkelde fout was, waren zijn waarnemingen van de posities van sterren en planeten erg nauwkeurig. Kepler kon die schitterende waarnemingen nu zonder schroom inzetten om het heliocentrische model van Copernicus verder te verfijnen. [...]

Meten is weten. In zijn nieuwste bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen in de geschiedenis die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. In het tweede deel van zijn reeks vertelt hij het verhaal van Johannes Kepler. Lees het volledige artikel op wtnschp.be, de populairwetenschappelijke blog van de VUB en de EhB.