De Slaaptest werd in februari online afgenomen bij ongeveer 50.000 personen. Uit de resultaten blijkt dat wie samenwoont met kinderen, of het nu als alleenstaande is of niet, het minste slaapproblemen heeft. Opmerkelijk is dat het net de ouders met zeer jonge kinderen betreft, terwijl net het tegendeel verwacht wordt. Hoewel ouders die net aan kinderen beginnen vaak korte en onregelmatige nachten hebben, blijkt dat niet bij te dragen aan mogelijke slaapproblemen.
Beter slapen is echter niet hetzelfde als langer slapen. Onderzoek toont aan dat de ouders met jonge kinderen vermoeid zijn door het sporadische nachtelijke gehuil. Die vermoeidheid is natuurlijk niet hetzelfde als een slaapprobleem hebben. Dat ongelukkig wakker schieten kan later weer worden ingehaald.
Structuur
Slaapspecialist Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam wijt deze gezonde slaaphygiëne aan de regelmaat die gepaard gaat met kinderen hebben. ‘Hoe vervelend ze ook mogen zijn, kinderen dwingen een sterke regelmaat af in een huishouden. Ze gaan op een vast tijdstip slapen en staan op een vast tijdstip op. Ouders gaan daar in grote mate in mee', laat professor Kerkhof weten aan De Standaard.
Ook psychologe Aisha Cortoos (UZJette) benadrukt hoe belangrijk structuur is. ‘Wij mensen zijn op zoveel vlakken geconditioneerd. We functioneren het best als we niet te veel moeten controleren wat we doen en op automatische piloot draaien. Als je dus regelmatige slaaptijden hebt, zal de productie van het waakhormoon (cortisol) ’s ochtends en het slaaphormoon (melatonine) ’s avonds steeds op tijd op gang komen. Dat bevordert een goeie slaap.’
VUB-onderzoek
Een eerder onderzoek van de VUB bevestigt de resultaten van de Standaard-Slaaptest. In 2013 onderzochten sociologen Glorieux, Minnen en Van Tienoven de relatie tussen slaaphygiëne en familie- en werkstructuur. Ze bereikten de verbazingwekkende conclusie dat de plichten die met werk en gezin gepaard gaan nauwelijks impact hebben op de slaapduur. Meer zelfs: ze lijken een positieve invloed te hebben op de slaaproutine.
‘Dat resultaat ging compleet tegen onze intuïtie in, omdat we spontaan aannamen dat mensen met een dagjob én een gezinstaak, die bovendien overdag en ’s nachts emotioneel betrokken zijn op de kinderen, daarvan een negatieve impact voelen op hun slaapgewoontes. Het onderzoek van De Standaard bevestigt onze vaststellingen en toont aan hoe belangrijk structuur en regelmaat zijn’, aldus professor Glorieux in De Standaard.