Het kopstukkendebat op 6 mei op de campus in Etterbeek van de VUB belooft vuurwerk. Met grote namen als Egbert Lachaert, Sammy Mahdi en Line De Witte is een avond vol confrontatie, ideologische botsingen en scherpe inzichten gegarandeerd. Het hele politieke spectrum, van de PVDA tot het Vlaams Belang, zal aanwezig zijn. De organisator en de verantwoordelijke voor dit politieke festijn is het Liberaal Vlaams Studentenverbond van Brussel. Voor voorzitter Emma Wittens is een open debat essentieel, omdat het je eigen denken uitdaagt. 

Je kunt je op Facebook inschrijven voor het debat.

Het kan wel eens een pittig avondje worden. Wat verwacht jij?
“Er zullen gepeperde vragen en antwoorden komen, zoals uiteindelijk in elk debat waar het ergens om gaat. Het moet niet al te braaf zijn. Zeker aan de uiteindes van het politieke spectrum zal het vlammen. Maar dat mag ook!”

Zijn jongeren tegenwoordig niet te bang voor scherpe meningsverschillen? 
“Ik denk juist het omgekeerde: dat studenten vandaag de dag heel politiek geëngageerd zijn. We merken het ook aan de belangstelling voor onze debatten. Er komt heel veel volk naartoe. Daarom is het ook zo belangrijk om nu geconfronteerd te worden met meningen die anders zijn dan die van jezelf. Jongeren staan daar juist voor open.”

Emma Wittens

Emma Wittens, voorzitter LVSV Brussel

"Het zijn juist de meningsverschillen die zo belangrijk zijn"

 

Wat was de aanleiding om dit debat te organiseren? Er zijn toch geen verkiezingen op komst?
“Het is onze traditie per semester een groot debat te organiseren, naast de kleinere, zoals het Powervrouwen debat eerder dit semester. Het is belangrijk om studenten regelmatig de mogelijkheid te geven een debat aan de VUB bij te wonen. Onze debatten zijn kwalitatief altijd goed, vind ik tenminste persoonlijk. Op de receptie na het debat kunnen de studenten zelfs persoonlijk met de politici in contact komen. We letten daar ook op bij de politici die we uitnodigen. Van hen die komen, weten we: ze gaan achteraf toch eventjes blijven en een babbeltje slaan met de studenten.”

Hoe slagen jullie erin om een fatsoenlijk debat te organiseren in deze polariserende tijden?
“Gemakkelijk is het niet, hè. Het is erg moeilijk om van iedere partij iemand rond de tafel te krijgen. Niet zozeer omdat ze niet willen, maar vanwege de drukke agenda’s. We hebben een hele sterke politiek secretaris, die heel veel werk heeft verricht voor dit debat. Om te beginnen met, heel lang op voorhand, heel veel mails te versturen. Ik wil hem heel graag eren. Het ligt dus niet zozeer aan de polarisatie.”

Waarom willen jullie iedereen aan bod laten komen?
“Elk jaar krijgen we daar vragen over. Waarom is deze partij uitgenodigd? En waarom die? Kijk, ze hebben natuurlijk allemaal een deel van de stemmen gekregen, en sommige partijen een aanzienlijk deel. Het zijn juist de meningsverschillen die zo belangrijk zijn, vooral wanneer ze zo ver uit elkaar liggen. De LVSV vindt het belangrijk dat elke partij vrij is om haar eigen standpunten te verdedigen. Met een groot deel van de partijen kom ik ook niet overeen qua mening. Maar het is wel superinteressant om jouw opvatting te laten uitdagen en te toetsen.”

Welke onderwerpen worden besproken?
“We zijn nog bezig een definitieve lijst op te stellen. De stakingen, het beperken van de werkloosheid in de tijd en de Belgische schuldenlast zullen zeker aan bod komen. Dus een breed scala aan punten, en aan het einde is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen.”

Hoe zit het met het politieke engagement van de studenten?
“Enkele jaren geleden zag ik daar een dipje in. Het vertrouwen in de politiek was ook zeer laag. Maar nu zie ik het weer groeien. Studenten zijn ook op een leeftijd dat je politiek activistisch mag zijn, dat je echt voor je standpunten moet opkomen. Aan de VUB zijn dan ook flink wat politiek getinte verenigingen actief. Het is zeer mooi om te zien hoe studenten van verschillende stromingen politiek geëngageerd zijn.”

Wat moeten studenten meenemen van deze debatavond?
“Eerst en vooral dat politiek zeer interessant kan zijn. Ideeën en het politieke spel vormen onze toekomst! Bovendien kan het niet genoeg benadrukt worden dat je andere meningen moet leren respecteren. Je kan altijd voor de volle 100% achter je eigen mening staan, maar toch nog altijd naar anderen luisteren en daarover nadenken.”

In het verleden zijn grote namen lid geweest van het Liberaal Vlaams Studentenverbond: Willy De Clercq, Guy Verhofstadt, Patrick Dewael en Zuhal Demir. Zijn jullie een ambitieuze club?
“Het wordt vaak gedacht dat we de jongerenafdeling van de Open VLD zijn. Dat is niet zo. Wij zijn een studentenkring gebaseerd op de liberale ideologie, maar partijonafhankelijk. Natuurlijk zijn de leden gefascineerd door de politiek, maar de meesten hebben niet het plan om een carrière in de politiek te maken. We zijn geen springplank.”

En hoe zit het met je persoonlijke ambities?
“Momenteel heb ik in de politiek geen ambities. We hebben ook in onze statuten staan dat de voorzitter geen partijkaart mag hebben, juist om ervoor te zorgen dat die onafhankelijkheid binnen onze vereniging wordt gewaarborgd. En wat de toekomst zal brengen, dat zal ik zien na mijn voorzitterschap.”