Onze planeet staat steeds meer onder druk als gevolg van energieschaarste, verminderde beschikbaarheid van grondstoffen en vervuiling. Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen moeten we de manier waarop we onze infrastructuur beheren radicaal veranderen. Nog te vaak worden de structuren waarop we vertrouwen voor ons transport, onze energieopwekking en productie nadat hun bouw voltooid is niet met de juiste zorg behandeld. Dit resulteert in scheuren, instortingen, verminderde energieproductie... In veel gevallen is de enige economisch haalbare keuze op zo’n moment het afbreken en vervangen door een nieuwe constructie, denk maar aan de tunnels te Brussel of de bruggen over onze snelwegen. Omdat deze afbraak en nieuwbouw gepaard gaat met een grote behoefte aan nieuwe grondstoffen, transport van goederen en energie, is het duidelijk dat dit een verre van duurzame manier van werken is.
 
De in Brussel gevestigde Scale-Up Zensor, een VUB spin-off, heeft als missie deze ziekte van onze moderne tijd te bestrijden. Het biedt eigenaars van grote en bedrijfskritieke activa zoals windturbines, productiesites, bruggen... een alles-in-één tool om de levenscyclus ervan te beheren. Gesteund op het combinatie van de werelden van IoT, Big Data en klassieke fysica onder één dak, biedt het sensoren die op de structuur worden geplaatst en hun gegevens overbrengen naar een centrale 'slimme' hub. De continue stroom van verzamelde data wordt gecombineerd met operationele parameters die reeds beschikbaar zijn en vertaald naar inzichten in het heden en voorspellingen over de toekomstige status van het object. De eigenaar kan deze informatie, van op kantoor, continu raadplegen in een op maat gemaakt dashboard: alle informatie gecombineerd tot een enkele tool.
 
CEO Yves Van Ingelgem: “De opmars van de technologie, met vandaag een focus op automatisering en artificiële intelligentie, wordt vaak gezien als een bedreiging voor onze welvaart. Binnen Zensor zijn we een andere mening toegedaan: door een slimme combinatie van deze concepten kan je onze dagelijkse leefwereld veiliger en duurzamer maken. Wanneer we kunnen voorspellen dat iets kapot zal gaan en tegelijkertijd ook zeggen wat je moet doen om het te voorkomen verlaag je de kosten van onderhoud, verzeker je de energievoorziening en voorkom je files door schade aan bruggen en wegen.”
 
Deze manier van werken is uniek op Europese schaal en verschillende studies, onder andere zoals besteld door het World Economic Forum, tonen aan dat dit kan leiden tot besparingen die 25% van de totale operationele levensduur van de structuren waarop het wordt toegepast, overschrijden. Zensor heeft als ambitie om een wereldwijd dominante speler te worden op dit gebied. Vandaag levert het bedrijf zijn diensten aan een groot aantal internationale klanten in België en de ons omringende landen. Het plan voor verdere groei is gebaseerd op het vertalen van het huidige serviceaanbod naar ‘boxed’ productoplossingen die in hoge aantallen kunnen worden gedistribueerd. Ter ondersteuning van het strategisch plan hierachter werd op 25 januari aan Zensor een subsidie ​​van 500.000,00 € toegekend door het Brusselse onderzoeksagentschap Innoviris.
 
CEO Yves Van Ingelgem “Deze steun zal ons toelaten om een volgend niveau te bereiken in ons groetraject: deze van een internationale Scale-up. In parallel met de reeds ingezette uitbouw van ons team zullen we nu ook onze productbusiness een vliegende start kunnen geven”

 

Over Zensor
Zensor werd opgericht in 2013 als spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. Het bedrijf werkt samen met bedrijven in verschillende industrieën zoals on- en offshore windenergie,  de civiele bouw, (petro)chemie en gas. Klanten zijn onder meer Besix, Denys, Eneco, Engie, Air Liquide, Volker Wessels en de Haven van Antwerpen. Het biedt geïntegreerde monitoring pakketten aan die sensoren, analyse en rapportering samenbrengen.
 
Het werkte tot onlangs vooral op projectbasis voor grote installaties.  In 2015 volgde een eerst eerkenning tot MIT Innovator Under 35 voor België en in 2016 mocht Zensor de prijs voor Rising Star of the Blue Economy in ontvangst nemen uit handen van de Europese Commissie (DG Maritime) te Hamburg, Duitsland. Deze prijs kregen zij voor hun innovatieve benadering binnen de offshore windindustrie en golf- en getijden industrie. In 2017 selecteerde een jury binnen het Deloitte Fast 50 programma Zensor als de Most Disruptive Rising Star: het opkomende techbedrijf dat de industrie waarin het actief is het meest zal veranderen.
 
Om zijn groei te financieren haalde het bedrijf ondertussen al meer dan 1 miljoen Euro op bij Business Angel Paul Kumpen (voorzitter Voka) en het Duitse fonds SHS Ventures.