Je merkt het, Henri heeft heel wat nieuwigheden in petto en dat allemaal in een kunstzinnig jasje. Vanaf 10 februari kan je deze wintereditie overal op onze VUB-campussen terugvinden. Scroll omlaag en zie alle blikvangers en must-read artikels.
 
Wil je Henri per post thuis ontvangen? Of liever online in je mailbox? Abonneer je hier!
 

Het grote kunstdebat

Twee kunstpausen van de VUB, kunsthistoricus Hans De Wolf en cultuurfilosoof Willem Elias, debatteren over zin en onzin van universitair kunstonderwijs, China, spirtualiteit en jawel: de Vlaamse canon. Lees het volledige debat hier.


Wat is de link tussen de arbortuswet en de VUB?

Met de verlenging van de abortustermijn kwam zwangerschapsonderbreking weer volop in het nieuws, net nu de wet die abortus legaliseerde dertig jaar bestaat. Dankzij het werk van Jean-Jacques Amy en via VUB-Dilemma, dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert, heeft abortuswetgeving ook een link met de universiteit. Lees hier alles over 30 jaar abortuswet en 20 jaar VUB-abortuscentrum Dilemma.


Ken jij de nieuwe spin-off hbits?

Eind 2019 werd hbits officieel als spin-off van de VUB verwelkomd. Als onderdeel van de Humane en Sociale Wetenschappen groeide de spin-off hbits vanuit de traditie van de onderzoeksgroep TOR (Tempus Omnia Revelat – De tijd onthult alles). Die doet al sinds 1982 tijdsbestedingsonderzoek volgens eigen methodologische inzichten. Hbits bouwt sinds een jaar voort op die expertise en breekt door de grenzen van de academische wereld via hun modulaire onderzoeksplatform MOTUS. Lees hier het volledige interview.


Waarom worden poppen als zondebok gebruikt?

‘Pharmakos’, een voorstudie voor Laura’s doctoraat, onderzoekt of poppen en robots een trigger kunnen zijn voor sociale verandering. Daarvoor zal ze op drie verschillende locaties - in Ieper, op het Griekse eiland Sifnos en op het Braziliaanse eiland Itaparica - plaatselijke zondebokmythes re-enacten en verfilmen met lokale inwoners. Lees hier meer.


Must-read:



En zoveel meer...