Vier wetenschappers van de VUB vertonen dit weekend hun kunsten op het succesvolle wetenschapsfestival Nerdland. Vorig jaar bezochten maar liefst 20.000 betalende bezoekers het Domein Puyenbroeck om zich onder te laten dompelen in wetenschap en technologie. De wetenschappers van onze unief gaan het publiek vermaken met glijdende gletsjers, minuscule microben en wonderschone wiskunde. Ook de vraag of erfgoed mensen met alzheimer gelukkig kan maken, wordt behandeld.

Vrijdag 24 mei start Nerdland. Hier vindt u meer informatie over het programma, de locatie en de tickets voor het festival.

Lander Van Tricht: De gevolgen van gletsjersmelt – Focus Talk – Zaterdag in The Cube 

Ontdek samen met Lander Van Tricht welke impact klimaatverandering heeft op gletsjers en de watervoorziening. Kom te weten hoe het smelten van de gletsjers niet alleen een bedreiging vormt voor de adembenemende landschappen, maar ook voor de essentiële watervoorziening van de mens. Volg de evolutie met drones, radarsystemen en geavanceerde 3D-simulaties. Hoe zal de wateraanvoer tijdens droge zomers veranderen als deze ijsreuzen smelten?

Brendan Schroyen: Tiny Titans: meesters van extremen – Focus Talk – Zaterdag in The Cube 

Microbieel leven is overal aanwezig, zelfs in extreme omstandigheden zoals ijskraters en vulkanische hot springs. Ontdek samen met Brendan Schroyen de verbazingwekkende biodiversiteit van microben en hoe ze inzicht bieden in verleden, heden en toekomst. Fasten your seatbelts voor een expeditie langs de meeste extreme plekken op aarde!

Robotjes op Nerdland

Onderzoekers en academici van de VUB & imec veroverden vorig jaar op Nerdland een plek in het Guinness World Records (het vroegere Guinness Book of Records). Ze maakten samen met de bezoekers van het Nerdland Festival de langste keten van robots ooit, die bovendien ook nog op licht reageerden. Ze vestigden hun record met een keten van 334 zelf ontworpen robots. De VUB-onderzoeksgroep BruBotics wil met zijn record robots dichter bij de mensen brengen. “Onze doelstelling was vooral deelnemers op een interactieve manier kennis te laten maken met robots”, zei professor Bram Vanderborght. “En we zijn trots dat dat gelukt is.”

Astrid Luypaert: Alzheimer, aardbeien en artiesten – Focus Talk – Zondag in The Voyager 

In België leven 140.000 mensen met alzheimer, een ziekte die complexe processen veroorzaakt in ons brein en daarmee ook ons gedrag. Kan kunst ons helpen om dementie beter te begrijpen? Kan erfgoed mensen met alzheimer gelukkiger maken? En misschien nog intrigerender, wat hebben aardbeien met dit alles te maken? Duik samen met Astrid Luypaert mee in de kunstgeschiedenis en de werking van onze hersenen én ga zelf aan de slag met unieke voorwerpen!

2023_ALZHEIMER_MASTER_ONDERZOEK_VUB

VUB-onderzoekster Astrid Luypaert tijdens haar master-onderzoek naar Alzheimerpatiënten.

Doryan Temmerman: In het hoofd van een wiskundige – Focus Talk – Zondag in The Cube 

Doorheen een gewone werkdag komen we allemaal wel speciale symmetrieën en telsystemen tegen, maar daar staan we niet vaak lang bij stil. Doryan Temmerman toont welke gedachtekronkels dit voor een wiskundige allemaal teweegbrengt en schijnt zo een licht op het dagelijkse leven van deze vreemde wezens (wiskunde-onderzoekers dus) en het nut van abstractie. Doryan nodigt ons uit om met een nieuwe blik naar de wereld om ons heen te kijken, de schoonheid van wiskunde te herkennen in de structuren en patronen die ons omringen en te waarderen hoe deze wetenschap ons leven op onverwachte manieren verrijkt. En: once you see it, you can't unsee it!

VIB, Imec, VITO en Flanders Make: De Onzichtbare Wereld 

Deze experience staat in het teken van stille helden: overal rondom ons, maar zelden zichtbaar. Speur naar satellieten, waag je in de microwereld van microben, duik met een VR-bril in een microchip of daag een AI-powered robotarm uit in een episch potje vier op een rij. Kom langs voor een unieke blik achter de schermen bij VIB, Imec, VITO en Flanders Make.

Astrid Luypaert legt uit waarom mensen met Alzheimer nog wel geprikkeld kunnen worden.