De Vlaamse overheid vroeg in 2016 alle Vlaamse universiteiten naar de mogelijkheid om de Brugse afdeling van de Universiteit van de Verenigde Naties te betrekken in hun academische werking. Na gesprekken tussen de betrokken instellingen, werd het gezamenlijk voorstel van de UGent en de VUB door een internationale jury geselecteerd.
 
Denktank rond regionale integratieprocessen
De campus in Brugge spitst zich vooralsnog niet toe op onderwijs, maar fungeert voornamelijk als denktank voor de VN. In Brugge wordt gefocust op onderzoek naar regionale integratieprocessen en de rol van regionalisering in de huidige geglobaliseerde wereld. Het instituut gaat, bijvoorbeeld, na welke rol er is weggelegd voor de Europese Unie na de Brexit. Terwijl de EU enkele jaren geleden ten volle geprezen werd en als project nog de Nobelprijs voor de vrede kreeg, gaan er meer en meer stemmen op om het project te verlaten. Een denktank als UNU-CRIS kan op deze en andere uitdagingen helpen een antwoord te formuleren.
Naast een financiële bijdrage en administratieve ondersteuning, zullen de UGent en de VUB ook meewerken aan het onderzoek dat gevoerd wordt bij UNU-CRIS. UNU-CRIS 2.0 zal meer dan ooit aansluiten bij de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en beleidsrelevant onderzoek voorzien voor zowel de VN als nationale en regionale autoriteiten.
 
Academische zitting
Op 9 februari wordt de nieuwe samenwerking plechtig ingehuldigd via een academische zitting in de gotische zaal van het Brugse stadhuis. Er vindt een debat plaats tussen de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, en burgemeester Renaat Landuyt, over het belang van de VN en de aanwezigheid van UNU-CRIS voor zowel de stad als de regio. Ook de rectoren van respectievelijk de Universiteit van de Verenigde Naties, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel zullen debatteren over het belang van onderzoek naar regionale integratie.
 
Bovendien geeft de Canadese UNU-rector en onder-secretaris-generaal van de VN David Malone zijn visie op de toekomst van de VN na de verkiezing van de secretaris-generaal van de VN, Antόnio Guterres en de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, en zal hij de veranderende rol van UNU en UNU-CRIS duiden. Ten slotte licht de directeur ad interim van UNU-CRIS, Anthony Antoine, het vernieuwde UNU-CRIS 2.0 toe.
 
De Universiteit van de Verenigde Naties (UNU), een onafhankelijk onderzoeksinstituut van de VN, bezit verschillende campussen verspreid over twaalf landen met hoofdkantoor in Tokio. Eén hiervan, UNU-CRIS, bevindt zich dus in Brugge in de gebouwen van het Grootseminarie aan de Potterierei 72.