Prof Dirk Devroey (VUB): “De tool is een hulpmiddel om infectiehaarden snel op te sporen en de verspreiding tegen te gaan"

Nu de coronacrisis onder controle lijkt, is het van het grootste belang om snel nieuwe haarden van de infectie op te sporen. De VUB ontwikkelde daartoe een handige tool die de actuele evolutie van het aantal infecties op gemeentelijk niveau toelaat.

In meer dan 500 gemeenten werden de voorbije dagen geen nieuwe infecties met COVID-19 vastgesteld. Maar in de gemeenten waar COVID-19 nog wel voorkomt, zien we dat er vaak meerdere personen geïnfecteerd zijn. Op die manier ontstaan er snel haarden waardoor de infectie terug kan opflakkeren. Het is van het grootste belang om deze infectiehaarden zo snel mogelijk op te sporen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Dit is voor een deel de taak van de contactopspoorders, anderzijds is het nuttig dat de gemeenten ook snel op de hoogte zijn van mogelijke haarden op hun grondgebied. Daartoe ontwikkelde de VUB aan de hand van de gegevens van Sciensano een handige tool die aangeeft wat de evolutie is van het aantal besmettingen binnen een gemeente. De tool onderscheidt zich van de huidige kaarten die beschikbaar zijn in de media en die alleen het totaal aantal besmettingen aangeven. De tool van de VUB geeft ook de evolutie weer en selecteert een aantal gemeenten waar de infectie opnieuw opflakkert.

Prof Dirk Devroey (VUB): “De tool is een hulpmiddel voor de gemeentebesturen om infectiehaarden snel op te sporen en eventueel nieuwe maatregelen te treffen om de verspreiding tegen te gaan. De opsporing op gemeentelijk niveau is een deel van de oplossing. Er zou ook op gebied van de scholen en de bedrijven een dergelijk systeem moeten worden ontwikkeld om lokale haarden op te sporen. Voor de woonzorgcentra bestaat er al een goed monitoringsysteem, maar dit zou moeten worden uitgebreid naar de bedrijven en de scholen.”

De online tool kan u vinden op http://www.coronafacts.be/.