In september start in Gooik het STEM-openluchtinitiatief ‘Groeituin 5.0’ voor jongeren tussen 10 en 18 jaar. Het project is een samenwerking tussen het Brussels Photonics Team van VUB (B-PHOT), Authentical en elf andere partners uit het Pajottenland en met steun van VLAIO. Ook andere VUB-onderzoeksgroepen, zoals MICR – Microbiologie of PLAN - Plantengenetica nemen deel aan het project. De Groeituin wil jongeren enthousiast maken voor wetenschap en technologie via naschoolse activiteiten, zomerkampen en experimenten. De Groeituin 5.0 wordt het openluchtlabo van de STEAM-Academy die VUB B-PHOT in de buurt van de VUB Photonics Campus in Oetingen, Gooik zal opstarten.
Wetenschappelijke kennis en technologie zijn de sleutel naar duurzame oplossingen voor de samenleving van morgen. In de Groeituin 5.0 werken jongeren hieraan actief mee. “Vandaar ook de naam groeien,” zegt Tine De Pauw van het VUB-fotonicateam. “Groeien in verbinding met de omgeving en met zicht op de toekomst. Het project draait om samenwerken, inventief zijn, ondernemend en doordacht te werk gaan, op een manier die niet alleen om resultaten draait, maar ook gewoon leuk is.”
Tijdens de STEM-activiteiten kunnen jongeren de komende drie jaar naar hartenlust ontdekken en experimenteren, onder de deskundige begeleiding van topwetenschappers en coaches. Er worden vaste naschoolse STEM-bijeenkomsten ingericht en ook zomerkampen.
Die gaan bijvoorbeeld door in de Pluktuin Oetingen, waar boeren Mahecor en Bert dit jaar op zoek gaan naar manieren om uiterst duurzaam voedsel te produceren voor de leefgemeenschap rondom. Zij zien grote uitdagingen voor de toekomst. “Om ‘met de natuur mee’ te produceren, moet je haar goed begrijpen, en wat met extreme droogte en hitte, teveel regen in te korte tijd, de bodem gezond houden en dierengeluk?”, zegt boer Bert, “De kinderen en jongeren zullen de beste wetenschapskennis rond deze diverse thema’s leren kennen, maar zullen vooral worden uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen.”
De jongeren zullen in contact staan met wetenschappers van verschillende disciplines aan de VUB en kunnen in de groeituin kiezen uit drie modules: water, voedsel of ‘leven op’t land’.
De laatste module was tijdens de paasvakantie al actief. Jongeren konden samen met VUB-professor Joske Ruytinx en haar team, dat onderzoeksgroepen Microbiologie (MICR) en Plantengenetica (PLAN) verbindt, de gezondheid van landbouwbodems in de regio onderzoeken. Hiervoor namen ze bodemstalen in de Groeituin en maten meteen de pH-waarde en temperatuur van de bodem. “De ideale manier om jongeren in contact te brengen met het werk van echte wetenschappers”aldus Tine de Pauw.