Emile Verhaeren (1855-1916) is een van de markantste figuren uit de Europese literatuur. Zijn dichterlijk werk inspireerde verschillende avant-garde bewegingen en als criticus bereidde hij de doorbraak van neo-impressionisme en art nouveau voor. Met Emile Vandevelde was hij een van de medeoprichters van het socialistische Volkshuis te Brussel. Het sociale engagement van Verhaeren en zijn geloof in kunst en wetenschap bepaalden mee de beslissing om de Emile Verhaerenleerstoel naar hem te noemen. Deze leerstoel stelt zich tot doel de interdisciplinariteit binnen de Humane Wetenschappen te bevorderen en verder uit te bouwen.

De Emile Verhaeren-leerstoel is een interfacultaire leerstoel die bestaat uit een inaugurale rede en een seminarie voor de studenten. Om de twee jaren wordt beurtelings een titularis aangeduid door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen, de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen.

2022_Gys_Walt_vanEgdom_

Leerstoelhouder: prof. dr. Gys-Walt van Egdom

Gys-Walt van Egdom is docent vertaalwetenschappen en literaire vertaling aan de Universiteit Utrecht. Hij bekleedt de leerstoel in het academiejaar 2022-2023. Op donderdag 20 oktober 2022 geeft hij zijn inaugurale rede met titel: Vertaling: 'rien n'est plus grave...'

Volgens het romantische dictum is de vertaling idealiter een poging om tot het onvertaalbare door te dringen. Des Tours de Babel (1985) is een ongekend rijke tekst waarin de Franse filosoof Jacques Derrida die romantische gedachte verder uitwerkt en de stelling poneert dat het onvertaalbare niet slechts een taalkundige uitdaging vormt, maar dat het onvertaalbare de vertaalbaarheid in haar zuiverste vorm veronderstelt. De lezing vormt de neerslag van een close reading van de complexe en meervoudige close reading die Des Tours de Babel is, en heeft tot doel Derrida's gelaagde stelling te transponeren naar de hedendaagse context van meertaligheid en vertaling teneinde de filosofische, taalkundige, poëticale, politieke en sociomaatschappelijke implicaties van Derrida's denken over vertaling uit te werken.

 

Details over deze academische leerstoel

Faculteit: Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Type leerstoel: Onderwijs
Opgericht in: 2020