Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

Dit hangt af van het studieprogramma (bachelor, master, voorbereidingsprogramma, schakelprogramma) waarvoor je je wil inschrijven. Hoe checken? Bij 'programma' scrol je naar het studieprogramma van jouw keuze en klik je op 'toelatingsvoorwaarden'. Hier vind je onder meer de diplomavoorwaarden terug.

Wil je instromen met een ander diploma, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de faculteit om een individueel studietraject te bekomen. Ook met vragen over vrijstellingen en vakkenpakketten kan je hier terecht.

Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Je moet geslaagd zijn voor het toelatingsexamen Arts én gunstig gerangschikt zijn. Alle info over het toelatingsexamen Arts en hoe je je daarop kan voorbereiden vind je op ons platform www.ikworddokter.be.

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Het slagen én gunstig gerangschikt zijn voor het toelatingsexamen Arts geldt als een bewijs van je kennis van de Nederlandse taal.

Zijn er nog andere voorwaarden?

Het slagen én gunstig gerangschikt zijn voor het toelatingsexamen Arts én in het bezit zijn van je diploma secundair onderwijs zijn de drie voorwaarden waaraan je moet voldoen om aan de opleiding Geneeskunde te mogen starten. Meer info vind je hier: https://toelatingsexamensvlaanderen.be/resultaat/inschrijven-universiteit

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.

Bereid je voor

Kan ik de opleiding wel aan? Het is een vraag waar veel studiekiezers mee kampen. Een goede voorbereiding helpt je om met een gerust gemoed aan je studies te beginnen. Dit doe je door te achterhalen of je over voldoende voorkennis beschikt en bij te schaven waar nodig (aan de hand van online toetsen en andere voorbereidingsactiviteiten).

    Test je kennis      Andere voorbereidingsactiviteiten

Om aan de opleiding Geneeskunde te beginnen, moet je slagen en een voldoende hoge score behalen voor het toelatingsexamen Arts dat de Vlaamse overheid organiseert. Dit examen duurt een hele dag en test je wetenschappelijke kennis, empathisch vermogen en leesvaardigheid. Actuele info over het toelatingsexamen vind je op www.ikworddokter.be. Op dit platform ontdek je ook alle voorbereidingsactiviteiten die de VUB aanbiedt om je slaagkansen te verhogen: voorbereidingslessen, webinars, schoolworkshops en veel tips van studenten die het je al hebben voorgedaan.

Een universitaire studie betekent ook vooral je studiemethode aanpassen, want je krijgt veel meer leerstof en je moet je studiewerk zelfstandiger organiseren. Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je om de juiste studiemethode te vinden. Zij bieden onder andere individuele begeleiding, workshops, tips en tricks aan.