logo

INGENIEURSWETENSCHAPPEN: COMPUTERWETENSCHAPPEN

Wil je een loopbaan uitbouwen in de informaticasector als specialist? Wil je een onderzoeksfunctie in de academische wereld of in de industrie? Wil je je specialiseren in een bepaalde tak van de computerwetenschappen? Ben je geboeid door nieuwe ICT-technologieën en wil je daar zelf aan bijdragen? Ben je in het bezit van een academisch bachelordiploma Informatica of Computerwetenschappen of een informaticadiploma van een hogeschool en zoek je een aanvullende universitaire masteropleiding?

Deze master biedt een fundamentele benadering van computerwetenschappen, gecombineerd met praktische en onderzoeksgerichte vaardigheden en de kans om deel te nemen aan het onderzoek in gespecialiseerde onderzoeksgroepen. Tevens is het  een up-to-date programma met oog voor de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeksvragen. Masterproefonderwerpen die direct bijdragen aan het onderzoek in je gekozen specialisatierichting.

Stijn, Student Computerwetenschappen

Stijn houdt van logisch nadenken

"De opleiding Computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel is gewoon de beste en leukste opleiding in Vlaanderen. Ik was goed in wiskunde, wou wel iets wetenschappelijk doen. Bij informatica komt heel wat logisch nadenken kijken. Je kan er constructief problemen mee oplossen en je krijgt onmiddellijk feedback over je werk. Het vakgebied blijft ook razendsnel evolueren, alles moet sneller en krachtiger."

Belang van computers in onze maatschappij

Computers zijn in onze leefwereld niet meer weg te denken. De volledige administratie van bedrijven draait op computers. In de televisie-, de film- en de muziekindustrie worden computers gebruikt voor het samenstellen van het eindproduct, het toevoegen van speciale effecten en het maken van animaties. In de medische sector zorgen ze voor het bijhouden en uitwisselen van patiëntengegevens, voor de verwerking van beelden en geluiden, en voor de sturing van complexe apparatuur. Maar ook je MP3-speler, spelconsole, digitaal fototoestel, GSM of GPS is een computer. En tenslotte zijn al deze computers met elkaar verbonden om zo een gigantisch web en een bron van informatie te vormen: het internet.

Faculteit


WETENSCHAPPEN EN BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN

Meer info

Heb je vragen?


STUUR ONS EEN E-MAILTJE! WE HELPEN JE GRAAG VERDER.

Contacteer ons

VUB in de media

Voor al het VUB nieuws en de ontwikkelingen op onze campus, neem zeker eens een kijkje op onze nieuwspagina vubtoday!

Events

Meer events
donderdag 9 januari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Haasrode

Bezoek onze stand van 9-11 januari en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand van 9-11 januari en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de...

zaterdag 11 januari, 09:00 - 12:00 U

Infomoment Anderlecht - 11 januari tussen 9u en 12u

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?  

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?  

zaterdag 11 januari, 09:30 - 12:00 U

Infomoment Diest - 11 januari van 9u30 tot 12u

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?

woensdag 22 januari, 18:00 - 20:00 U

Info-avond Leuven - 22 januari van 18u tot 20u

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?

Op zoek naar een dynamische baan? Altijd al zin gehad om leraar te worden?

donderdag 23 januari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Kortrijk

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

donderdag 30 januari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Gent

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

donderdag 30 januari, 16:00

Info-moment Etterbeek - 30 januari 2020 van 16u-17u

Maak kennis met onze verkorte educatieve masteropleiding (60 studiepunten) en word leraar. ...

Maak kennis met onze verkorte educatieve masteropleiding (60 studiepunten) en word leraar. ...

donderdag 6 februari, 09:00 - 16:00 U

De VUB komt naar je toe: SID-in Antwerpen

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Bezoek onze stand en kom alles te weten over de verschillende opleidingen aan de VUB.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een overzicht van vakken uit de opleiding  vind je hieronder. Zo ziet het modeltraject eruit.

Voor een overzicht van onze overige opleidingen Computerwetenschappen (bachelor, master en bijhorende schakel- en voorbereidingsprogramma's) kunt u terecht op de pagina van het domein Computerwetenschappen.

Wat na je bachelor?

De 2-jarige Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen laten je toe om te specialiseren in een deeldomein van de computerwetenschappen. Het programma bereidt je zowel voor op een carrière als specialist binnen de software-industrie, als op een onderzoekscarrière, en dit evengoed in de academische wereld als in de industrie. Het is een master in de Ingenieurswetenschappen en dus levert het je de titel van burgerlijk ingenieur op. Binnen deze tweejarige master volg je een gemeenschappelijke kern van vakken, en kies je daarbovenop één specialisatie uit vier mogelijke specialisaties. De vier specialisaties binnen de 2-jarige master zijn:

 • Artificiële Intelligentie
 • Multimedia
 • Software Languages and Software Engineering
 • Web en Informatiesystemen

Artificiële Intelligentie is de discipline waarin je bestudeert hoe je “intelligente” software kunt bouwen. Dit omvat onder andere lerende en adaptieve systemen (systemen die zich aanpassen aan omstandigheden), de studie van het ontstaan van taal, en multi-agent-systemen (systemen die onderling interageren).

In het domein Multimedia verdiep je je in signaalverwerking en overdracht van multimediale inhoud. Je bestudeert de wetenschap en de technologie van fenomenen als digitale televisie, computeranimatie, internet, computergames en digitale telefonie.

Complexe software of software-intensieve systemen bouwen vergt meer dan enkel wat programmeren. In de specialisatie Software Languages and Software Engineering bestudeer je wetenschappelijk onderbouwde methoden, technieken en tools waarmee je grote en ingewikkelde toepassingen op een systematische manier kunt ontwerpen en ontwikkelen. Bovendien leer je hoe nieuwe programmeertalen gemaakt worden.

Bij de specialisatie Web en Informatiesystemen ligt de klemtoon op de ontwikkeling van innovatieve systemen voor beheer en ontsluiting van grote hoeveelheden gegevens. Dit omvat zowel de klassieke databanken en web systemen als de visualisatie van gegevens, het manipuleren van informatie via nieuwe interactietechnieken, en het aanwenden van informatie om systemen zich zelfstandig te laten aanpassen aan omstandigheden.

 

Na je bachelor Computerwetenschappen of je schakeljaar, heb je ook de optie om de 1-jarige Master Toegepaste Informatica te nemen, deze is  voor werkstudenten ook mogelijk in avondonderwijs. De 2-jarige master is ook beschikbaar in een Engelstalige variant: Master of Applied Sciences and Engineering: Computer Science.

Instroming via een voorbereidings- of schakelprogramma

Na een academische bachelor in de Industriële Wetenschappen of Ingenieurswetenschappen kan je zowel de éénjarige als de tweejarige master aanvatten na het volgen van een voorbereidingsprogramma van 59 studiepunten.

Na een academische bachelor in de Wetenschappen of in de (Toegepaste) Economische Wetenschappen kan je de éénjarige master Toegepaste Informatica aanvatten na het volgen van een voorbereidingsprogramma van 64 studiepunten.

Na een professionele bachelor in de Toegepaste Informatica of in de Multimedia en Communicatietechnologie kan je zowel de éénjarige als de tweejarige master aanvatten na het volgen van een schakelprogramma van 59 studiepunten.

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van deze opleiding? Lees er hier meer over.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

Overstijg je grenzen

We leren je niet alleen over de grenzen van je specialisatie of je vakgebied heen te stijgen: je kan ook over de grenzen van Vlaanderen heen stijgen door een semester lang aan een buitenlandse universiteit, bv. in Duitsland, Spanje, Zweden of Zwitserland te gaan studeren.

Binnen de opleiding Computerwetenschappen kan je op uitwisseling naar:

Duitsland

Spanje

Zweden

Zwitserland

Wens je meer info? Contacteer de exchange coördinator van onze vakgroep: Prof. Dr. Beat Signer

HET EINDE IS PAS HET BEGIN

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Je kan alle kanten uit

Computerwetenschappen is de ideale opleiding om als specialist aan de slag te gaan binnen de software-industrie. Je kan je specialisatie ook aanwenden in de informatica-afdeling van bedrijven waarvan de kerntaken zich niet in de informatica bevinden zoals banken en verzekeringsmaatschappijen of in de industriële sector, gezondheidszorg, transport, overheidsdiensten…
Typische benamingen van jobs voor een universitair geschoolde informaticus zijn: 

 • De ICT-architect tekent de technische en functionele structuur van een softwareoplossing uit. Dit is te vergelijken met het werk van een bouwkundig architect, die de technische en de functionele structuur van een gebouw uittekent.
 • De ICT-analist bestudeert tijdens de voorstudie van een informaticaproject de bedrijfsbehoeften en zet deze om in een plan voor een concrete oplossing, inclusief een raming van de benodigde inspanningen en kosten. Vaak assisteert hij/zij de ICT-architect.
 • De ICT-consultant zoekt informatica-oplossingen voor problemen bij bedrijven, overheidsinstellingen, organisaties, etc. Hij/zij identificeert en definieert mogelijkheden om (bedrijfs)processen te vereenvoudigen en te verbeteren. Hij/ zij analyseert problemen en stelt de meest geschikte oplossingen voor.
 • De softwareontwerper vertaalt de plannen van de ICT-architect en de analist in een concreet softwareontwerp dat vervolgens kan worden gerealiseerd door de programmeurs.
 • De projectmanager is verantwoordelijk voor de algemene opvolging van een project. Hij/zij zorgt voor de administratie, onderhoudt contact met de klant en de leveranciers en ziet er op toe dat de projectmedewerkers lastenboek en deadlines respecteren.
 • De onderzoeker een onderzoeker in de computerwetenschappen draagt bij tot de vooruitgang van het vakgebied zelf. Het vakgebied is nog in volle ontwikkeling en er is geen gebrek aan uitdagingen. Als onderzoeker kan men aan de slag aan een universiteit, in een onderzoeksinstituut of in een bedrijf.
 • De webspecialist bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt nieuwe webtoepassingen of nieuwe versies van bestaande websites en webtoepassingen. Het kan hierbij gaan om internet- en intranetsites, webportalen, mobiele toepassingen, e-commerce systemen, e-government systemen, e-learning systemen, entertainment ...
 • De databasemanager ontwerpt en beheert databanken. Hij/zij waakt hierbij over de efficiëntie en de veiligheid van de gegevens.
 • De data scientist analyseert gegevens teneinde er kennis of inzicht uit te distilleren, en past daarbij technieken uit computerwetenschappen en statistiek toe. Data science wordt zowel bij commerciële bedrijven als in tal van wetenschappen (bv. bio-informatica) steeds belangrijker.

Academische of industriële onderzoekscarrière

De opleiding is tevens een ideale voorbereiding voor het uitbouwen van een academische of industriële onderzoekscarrière en het voorbereiden van een doctoraat. Een eigen zaak opstarten behoort eveneens tot de mogelijkheden

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Check de website

Doctoreren?


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Rik, Student Computerwetenschappen, een van de Student Ambassadors

Rik koos voor Computerwetenschappen in bruisend Brussel

"Studeren aan de universiteit alleen maar theorie zonder praktijk? Niet bij ons: bij Computerwetenschappen toetsen we de theorie steeds opnieuw aan de praktijk. Algoritmen en datastructuren, of discrete wiskunde klinken misschien niet als muziek in je oren, maar worden heel boeiend wanneer je de toepassingen ervan gaat inzien en mag uittesten.

Bovendien vind ik het belangrijk dat je altijd bij een prof terecht kan met vragen of dat die openstaat voor discussie. De opleiding Computerwetenschappen aan de VUB geeft mij dit allemaal en dat in combinatie met studeren in deze bruisende stad."

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen van academiejaar 2017-2018 starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Studieunten

SP ‘Studiepunt’: een studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de Vrije Universiteit Brussel komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Studiegeld

Het studiegeld voor een voltijdse masteropleiding bedraagt € 890/jaar. Het studiegeld varieert naar gelang het aantal opgenomen studiepunten (ECTS) en het al dan niet verkrijgen van een studiebeurs. Een gedetailleerd overzicht van de studiegelden per opleiding kan je hier raadplegen.