logo

U bent hier

Opzettelijke zelfverwonding: behandeling en preventie

Opzettelijke zelfverwonding: behandeling en preventie

In Vlaanderen verwondt 15% van de jongeren zichzelf opzettelijk. Slechts 1 op 3 ouders weet dat zijn/haar zoon of dochter zichzelf opzettelijk verwondt. Zelfverwonding is een belangrijke voorbode van suïcidaliteit. Bovendien is het risico op het ontwikkelen van ernstige psychologische klachten bij deze tieners hoog. Een vroegtijdige speciale behandeling van zelfverwonding is onontbeerlijk. Maar vaak kunnen deze jongeren in Vlaanderen nergens ambulant terecht en belanden in psychiatrie.

In het kader van een interuniversitair onderzoek ontwikkelde prof. Imke Baetens twee gespecialiseerde ambulante behandelingen voor jongeren die zichzelf verwonden (en hun ouders). Daarnaast motiveerde ze 45 erkende psychotherapeuten om deel te nemen. In de studie biedt professor Baetens 300 jongeren een behandeling op maat aan en wordt de effectiviteit van de interventie in kaart gebracht. Dankzij de training zullen de 45 psychotherapeuten erna andere zelfverwondende jongeren in hun eigen praktijk kunnen helpen. Bovendien engageren de medewerkers zich om gratis lezingen in scholen en bij CLB’s te geven over de resultaten van het onderzoek. Het sneeuwbaleffect is ongezien en één van de sterktes van deze aanpak.

De nood is reëel, de oplossing binnen handbereik, het onderzoek is uit de startblokken geschoten. Maar het financiële plaatje is nog niet helemaal rond. Voor 2016, 2017 en 2018 zoeken we telkens 20.000 euro om het project verder te zetten.

Kunnen we op u rekenen? 

Bijkomende info vindt u op www.zelfverwonding.be. Het rekeningnummer voor schenkingen is BE51 0013 6779 3562 m.v.v. zelfverwonding gift.

Feiten in het kort
Project: Opzettelijke zelfverwonding: Behandeling en preventie in Vlaanderen
Initiator: Prof. Dr. Imke Baetens, faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen
Kosten: 60.000 euro voor 3 jaar
Streefdatum: Eind 2018