Kom in actie tegen onrecht en doe mee met de Amnesty Schrijfmarathon!

Ben jij een VUB’er die mensenrechten belangrijk vindt? Vind je het schandalig dat mensen overal ter wereld nog steeds in de gevangenis belanden omdat ze opkomen voor hun rechten? Vind je dat iedereen een eerlijk proces verdient? Dan is de Amnesty schrijfmarathon iets voor jou! 

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd omdat ze opkomen voor hun rechten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International organiseert daarom elk jaar in december een internationale Schrijfmarathon. Mensen van overal ter wereld schrijven tijdens die periode miljoenen brieven voor tien personen die hun hulp hard nodig hebben. Dat initiatief is ook voor de VUB als inclusieve universiteit van groot belang. De universiteit spoort geëngageerde VUB’ers zoals jij dan ook hard aan om mee te doen! 

Tijdens de Schrijfmarathon schrijf je een brief die je richt aan de autoriteiten van de 10 mensen die Amnesty Inernational dit jaar steunt. Die 10 mensen kregen geen of een oneerlijk proces omdat ze opkomen voor waar zij in geloven. Het gaat om Bernardo Caal Xol uit Guatemala (gevangen omdat hij het milieu wil beschermen), Zhang Zhan uit China (zit vast omdat ze de waarheid over Corona blootlegde), Mohamed El-Baqer uit Egypte (opgesloten omdat hij opkomt voor vrijheid), Wendy Galarza uit Mexico (neergeschoten tijdens een demonstratie voor vrouwenrechten), Anna en Vira uit Oekraïne (aangevallen omdat ze opkomen voor LGBTI+- en vrouwenrechten), Janna Jihad uit de bezette Palestijnse gebieden (met de dood bedreigd omdat ze geweld tegen Palestijnen aankaart), Imoleayo Michael Nigeria (riskeert celstraf voor protest tegen politiegeweld), Rung Panusaya uit Thailand (riskeert levenslang voor vreedzaam protest), Mikita Zalatarou uit Belarus (mishandeld en veroordeeld zonder eerlijk proces) en Ciham Ali Ahmed uit Eritrea (in het geheim gevangengehouden). 

Het is duidelijk dat het beleid voor die mensen en in hun land in het algemeen dringend moet veranderen. Via jouw brief vraag je aan de autoriteiten om een vrijlating of bescherming van de mensen, of aanpassingen van een discriminerende wet. Bovendien schrijf je solidariteitskaartjes aan de tien personen om hen een hart onder de riem te steken. Je maakt op die manier deel uit van een massale wereldwijde brieven – en kaartenstroom. Die zorgt voor een grote druk op de autoriteiten. Elke brief en elk kaartje maakt dus een belangrijk verschil. Twijfel niet, doe mee en bestel jouw gratis schrijfpakket! 

Bestel je schrijfkit

*Als Urban Engaged University roepen we onze VUB-community op om mee te bouwen aan een betere wereld via maatschappelijk engagement. Op het platform “De Wereld Heeft Je Nodig”  verzamelt de VUB maatschappelijk zinvolle projecten, waar studenten, medewerkers, alumni en sympathisanten rond kunnen samenwerken. Deze projecten vertegenwoordigen de universiteit niet. De initiatieven en communicatie zijn voor rekening van de organisatoren van het project, en vertolken geen standpunt van de universiteit.