Zet je groene vingers aan het werk bij de zelfoogstboerderij CourJette! 

Ben jij een VUB’er die duurzaamheid heel belangrijk vindt? Zou je graag je steentje bijdragen voor een gezonder, maar ook ecologischer voedselpatroon van vele Brusselaars? Of wil je graag de mooiste bloemen plukken? Dan is de zelfoogstboerderij CourJette iets voor jou!  

Voor wie duurzaam denkt, zijn groenten uit de supermarkt en bereide maaltijden niet meer van deze tijd. Gelukkig bestaan er projecten zoals de zelfoogstboerderij CourJette, die zich op de VUB-terreinen aan het Laarbos in Jette bevindt. Hier kan je zelf groenten plukken en de verse producten mee naar huis nemen. Het project kent een heel groot succes, waardoor het ook uitbreidde met een bloemenplukveld. Dat kreeg de naam FleurAkker. Net zoals fruit en groenten het beste smaken wanneer ze lokaal en seizoensgebonden geoogst zijn, weerspiegelen bloemen die dicht bij huis en op hun hoogtepunt geplukt zijn een échte band met tijd en plaats. Pictogrammen en vlaggetjes tonen wat en hoe je mag oogsten en plukken bij de Brusselse boeren. Zo krijg je meer voeling met het eten op je bord en met de bloemen die je plukt. Omdat beide projecten zo populair zijn, is CourJette op zoek naar veel vrijwilligers. Daar kan jij als geëngageerde VUB’er een belangrijk verschil in maken! 

Concreet focus je je als vrijwilliger op verschillende aspecten van de zelfoogstboerderij, en dat gedurende minstens twee halve dagen per weekAllereerst help je de medewerkers op drukke momenten. Je maakt daarbij de keuze tussen de groenten planten, zaaien, wieden,... of de bloemen plukken, boeketten maken,… Daarnaast maak je foto’s voor de sociale media en de nieuwsbrief, zodat iedereen op de hoogte blijft van alle activiteiten. Bovendien heeft CourJette ook jouw creatief brein hard nodig. Samen met de andere vrijwilligers denk je na over een project dat het succes van de zelfoogstboerderij nog groter maakt. Geen enkel idee is te gek, het mag volledig out-of-the box! Er is hierbij ook voldoende ruimt om een persoonlijk project (thee maken van de oogst, imker helpen, ….) voor te stellen. Domeinen die je alvast inspiratie kunnen geven, zijn elektrotechniek, duurzaam waterbeheer, duurzame energievormen en de cirulaire energie. Of wat dacht je van een DIY-windmolen, irrigatie, een elektrische cargobike of zonne-energie? Geen enkel idee is te gek! Twijfel dus niet en schrijf je in! 

Meer info 

Vacature  

Je bent… 
 • Een VUB’er die duurzaamheid heel belangrijk vindt 
 • Begaan met de natuur en een duurzaam voedingspatroon 
 • Een creatief persoon die graag probleemoplossend denkt 
 • Iemand die niet bang is om de handen vuil te maken 

   
Je hebt… 
 • Minimaal 2 halve dagen per week een vrije agenda in de periode van 1 april tot 31 oktober 
 • Voor Fleurakker: minimaal 2 halve dagen per week, waarvan 1 donderdagochtend, in de periode van 1 april tot 31 oktober 
 • Zin om de handen uit te mouwen te steken via groentenoogst of bloemplukken  

   
What’s in it for you? 
 • Je krijgt een vrijwilligersvergoeding van 3 euro/ halve dag 
 • Je leert er vele andere vrijwilligers kennen die net als jij begaan zijn met de natuur

Inschrijven

Contactgegevens

Verantwoordelijke: Dimitri Devuyst

 

*Als Urban Engaged University roepen we onze VUB-community op om mee te bouwen aan een betere wereld via maatschappelijk engagement. Op het platform “De Wereld Heeft Je Nodig”  verzamelt de VUB maatschappelijk zinvolle projecten, waar studenten, medewerkers, alumni en sympathisanten rond kunnen samenwerken. Deze projecten vertegenwoordigen de universiteit niet. De initiatieven en communicatie zijn voor rekening van de organisatoren van het project, en vertolken geen standpunt van de universiteit.