
Praktisch
Kantersteen 16
1000 Brussel
Transparantie over algoritmische systemen wordt vaak gepresenteerd als een manier om die systemen verantwoordelijk te houden en om gebruikers meer macht te geven. Daarom is transparantie ook een vereiste in allerlei wetgeving. Maar is dat wel zo rechtvaardig? Legt transparantie niet net de verantwoordelijkheid bij de mensen die het meest getroffen worden door de beslissingen van die systemen? Natuurlijk is transparantie een noodzakelijke voorwaarde om je rechten te kunnen uitoefenen, maar helpt het mensen in de praktijk echt verder?
In deze lezing laat Ine van Zeeland zien hoe transparantie rond algoritmen vaak neerkomt op het doorschuiven van de uitleg en het afschuiven van verantwoordelijkheden. Het gevolg? Een subtiele, maar ingrijpende verschuiving van het werk: weg van de organisaties die deze systemen ontwerpen en gebruiken, richting werknemers, burgers en patiënten die plots zelf alles moeten proberen te begrijpen en uit te pluizen. Transparantie verandert dus fundamenteel wie er opdraait voor de gevolgen van algoritmische besluitvorming.
Dr. Ine van Zeeland is postdoctoraal onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit Brussel (imec-SMIT) en de Universiteit Hasselt (SSW). Haar onderzoek focust op de bescherming van persoonsgegevens en het verantwoord gebruik van AI in de praktijk van organisaties.
Iets voor jou? Beleidsmakers, professionals uit de industrie en AI-liefhebbers zijn van harte welkom op deze sessie.
Een evenwichtige mix van inhoud en ontspanning – Deelnemers krijgen de kans om in gesprek te gaan met Ine tijdens een boeiende discussie, gevolgd door een informele receptie met hapjes en drankjes!
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.
REGISTREER JE HIER
Dit event wordt georganiseerd door FARI - AI for the Common Good Institute.
Gefascineerd door technologie en taal? Houd je van abstract en logisch redeneren?
Ontdek VUB's opleidingen:
Artificiële IntelligentieComputerwetenschappenWiskunde en Data Science